Business-overblik: Virksomhederne ønsker en SV-regering

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Martin Thorborg er en af de erhvervsledere, der ønsker sig en regering med både Socialdemokratiet og Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Godmorgen og velkommen til en lille overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder tirsdag morgen.

Ifølge Dagbladet Børsen foretrækket et flertal af topcheferne i erhvervslivet, at Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen finder sammen om en SV-ledet regering. Men vi begynder i vores egen avis, som i dag skriver, at der tegner sig en bred støtte til at forhøje arveafgifterne ved det kommende folketingsvalg. Socialdemokratiets traditionelle støttepartier på venstrefløjen vil endda fordoble satsen for afgifterne for langt mindre formuer, end Socialdemokratiet lægger op til.

Enhedslisten vil gå hårdest til værks og forøge beskatningen, når arven overstiger 750.000 kroner, mens SF vil lægge grænsen ved to mio. kroner. Alternativet har ikke entydigt lagt sin støtte til andre statsministerkandidater end sin egen leder, Uffe Elbæk. Men partiets skatteordfører forklarer, at partiet vil forøge afgiften på arv, der overstiger en enkelt mio. kroner.

Netop Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet kan samle en del mandater bag forslaget. Men som det tegner nu, vil disse partier have behov for støtte fra eksempelvis Dansk Folkeparti eller de Radikale til at gennemføre en højere arveafgift. Mens de Radikale over for Berlingske har afvist at lægge stemmer til en forhøjelse, kommer der fra DF ikke en blank afvisning fra partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

»Hvis der kommer nogen til os og vil forhandle om et forslag, afviser vi dem ikke. Det ville være uansvarligt, men vores fokus er først at få styr på skatten, så alle betaler det, de skal – solidarisk som loven siger. Og det har folk indtryk af, at de ikke gør i øjeblikket,« siger Dennis Flydtkjær.

Socialdemokratiet afviser dog at forøge satsen for arveafgiften på formuer under tre mio. kroenr.

1
Chefer ønsker SV-regering

Ikke færre end 37 pct. af de adspurgte 50 topchefer i en rundspørge i Børsen ønsker sig et fælles regeringsgrundlag fra Venstre og Socialdemokratiet med støtte fra de Konservative og de Radikale. De mener, at sådan en regering vil være den bedste løsning til at sikre et sundt og levedygtigt dansk erhvervsliv.

Serieiværksætteren Martin Thorborg, der blandt andet står bag selskaber som Jubii, Ageras og Dinero, er en af de chefer, der har peget på en SV-løsning.

»Jeg vil foretrække en regering bestående af SVKR. Det gør jeg, fordi jeg tror, at de fleste topchefer og danskere er ved at være trætte af DF og deres uligevægtige, tåbelige indspark og trusler her og der. Og endnu vigtigere er det, at Nye Borgerlige og især Stram Kurs ikke får nogen form for indflydelse overhovedet. Det ville være skrækkeligt,« siger Martin Thorborg til avisen.

Adm. direktør Jens Poulsen fra den jyske tøjkoncern DK Company kalder det »spændende, hvis man for en gangs skyld kunne lave en SV-baseret regering, der kan gennemføre de reformer, som samfundet og dansk erhvervsliv har brug for«.

Den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen var fredag heller ikke helt afvisende over for idéen.

»Der er da nogle pointer i det, det er der da,« sagde Lars Løkke Rasmussen i Det Politiske Talkshow på DR2.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Nye spørgsmål om Danske Bank

Endelig skriver vores kolleger på Finans om en ny sag, der ifølge eksperter rejser alvorlige spørgsmål om Danske Banks ageren i Danmark, mens banken i 2016 havde kendskab til de store hvidvaskproblemer i Estland. Samtidig strømmede millioner af kroner fra formodet momssvindel nemlig igennem en direktørs firmakonto i Danske Bank i Danmark.

Direktøren var en 23-årig litauisk mand, som havde oprettet kontoen uden nogensinde at møde op i banken, fremgår det af en kuratorredegørelse. Efterfølgende blev 51 mio. kr. kanaliseret igennem direktørens konto til et vekselbureau for derefter at forsvinde.

»Alle alarmklokker burde have ringet i dette eksempel. Det ligner mulig hvidvask. I modsætning til de mulige hvidvasksager i Estland skete dette i hjertet af Danske Bank lige under ledelsens næse. At sige, at problemet kun var i Estland, er noget vrøvl,« siger selvstændig konsulent Graham Barrow, der bl.a. har arbejdet med hvidvaskbekæmpelse for Deutsche Bank, til Finans.

Danske Bank kan ikke kommentere den konkrete sag, men pressechef Kenni Leth mener ifølge Finans ikke, at den kan sammenlignes med hvidvaskskandalen, hvor 1.500 mia. kr. susede gennem bankens estiske filial i perioden 2007-2015.

 

Det bør investorerne holde øje med ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea:

  • Dagens fortsatte tema bliver forhandlingerne (eller mangel på samme) mellem USA og Kina. I går gengældte kineserne sidste uges eskalering fra amerikanernes side med op til 25 pct. told på 60 mia. dollar import fra USA fra 1. juni. Med til at bremse aktiekursfaldene var formentlig Trumps kommentar om, at han agter at mødes med den kinesiske præsident Xi Jinping ved G20 topmødet i Japan, og investorerne håber derved, at der fortsat er en linje åben mellem Washington og Beijing. I dag vil fokus derved være på eventuelle nye udmeldinger fra de to parter, og det vil hovedsageligt være det, der driver markedsudviklingen og investorstemningen i dagens løb.
  • Kan man få blikket væk fra sin smartphone (Twitter og Trump), så vil der være interessante nøgletal fra eurozonen i dagens løb, hvor vi vil få data for industriproduktionen i marts samt ZEW undersøgelsen, som beskriver tyske analytikeres optimisme. Der er stadig ikke håndfaste tegn på, at industricyklen styrkes i Europa på trods af de seneste bedre indikatorer fra data i Fjernøsten, og det bliver derfor interessant at granske dagens undersøgelser for en mulig bedring.
  • På den pengepolitiske front vil vi have de amerikanske centralbankmedlemmer Feds Williams og George på talerstolen. Her vil investorerne som altid forsøge at få hints om den fremadrettede pengepolitiske linje og ikke mindst i disse tider at få indikationer om handelskonfliktens påvirkning af centralbankens pengepolitiske linje.

 

Markederne lige nu:

USA:

S&P 500 - 2,4 pct.

NASDAQ - 3,4 pct.

Dow Jones - 2,4 pct.

Asien

Nikkei - 0,6 pct.

Shanghai - 0,4 pct.

Hang Seng - 1,6 pct.