Business-overblik: Virksomheder kæmper med at komme af med dyre varer

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Inflationen spænder ben for, at virksomheder inden for detailhandel, som blandt andet dækker over elektronik, møbler og tøj, kan få afsat deres varer. Og det fører nu til overfyldte lagre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til mandagens bud på de vigtigste nyheder om økonomi og erhvervsliv.

I dagens overflyvning skal vi forbi en ny nedjusteringsbølge hos især børsnoterede europæiske selskaber, virksomheder med overfyldte lagre og den danske økonomi, der står over for en gennemsnitlig vækst på omkring én procent om året.

Men inden da skal vi lige runde satellitgiganten Eutelsat, der vil stoppe udsendelsen af russisk propaganda. Lad os kaste os ud i det.

Danskledet satellitgigant under yderligere pres for at stoppe Putin-propaganda

Der lægges nu yderligere pres på for at få satellitgiganten Eutelsat med den tidligere TDC-direktør og topchef i it-giganten KMD Eva Berneke i spidsen til at stoppe udsendelsen af russisk propaganda til millioner af russiske tv-seere, skriver Berlingske.

Den internationale organisation Journalister uden grænser har bedt de franske radio-/tv-myndigheder om at beordre Eutelsat, som har hovedsæde i Frankrig og har den franske stat som storaktionær med en aktiepost på 22,65 procent af aktierne, om at slukke for udsendelsen af de russiske tv-kanaler NTV Plus og Trikolor til Rusland og besatte dele af Ukraine.

»Frankrig kan ikke tolerere en situation, hvor operatører under fransk lovgivning bidrager til Kremls krigspropaganda i strid med deres juridiske forpligtelser,« siger Journalister uden grænsers generalsekretær, Christophe Deloire.

Han henviser til, at Eutelsats satellitter sender tv-kanalerne ud til »omkring 15 millioner abonnenter, hvilket udgør omkring en tredjedel af alle russiske hjem med abonnement eller 25 procent af alle hjem i hele Rusland«.

Også Ukraines nationale tv- og radioråd vil have Eutelsat til at standse udsendelserne.

Eutelsat, som tidligere har fjernet en række vestlige nyhedskanaler efter krav fra russiske myndigheder, forsvarer sig med, at selskabet er nødt til at holde sig neutralt. Eva Berneke har tidligere sagt, at »vi forholder os til den regulering, der kommer«, men at man ikke af egen drift vil gribe ind.

Læs historien her.

Regeringen på vej med ny chokmelding til danskerne

I Berlingskes spalter kan man læse om en ny fremskrivning fra regeringen, der spår, at den danske økonomi får en gennemsnitlig vækst på omkring én procent om året frem mod 2030.

Det vil især ske, spår regeringen, fordi der i de kommende år kommer et dyk i beskæftigelsen.

Tallene skal holdes op mod, at den dansk økonomi i gennemsnit voksede med 2,1 procent om året i perioden fra 2014 til 2021, mens den private beskæftigelse steg med hele 325.000 personer.

Michael Svarer, professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand, fremhæver, at det er en blanding af relativt lav produktivitetsvækst og store årgange, der forlader arbejdsmarkedet, der giver nogle snærende bånd for, hvor meget vækst vi kan få i den danske økonomi.

»Rapporten siger noget om økonomiens grundform. Den bliver bedre og bedre, men slet ikke i det omfang, som vi tidligere har set. Vi får øgede forbrugsmuligheder, men de vokser ikke så meget som tidligere,« siger han til Berlingske.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at der ikke er råd til eksempelvis den tidligere Arne-pension. Det er nemlig indregnet i regeringens plan.

Læs hele historien her.

Investorer: Nedjusteringsbølge venter forude

De kommende måneder vil medføre en nedjusteringsbølge hos især børsnoterede europæiske selskaber, der er pressede af rentestigninger, høje energipriser og en presset privatøkonomi.

Det forudser flere investorer ifølge Børsen.

»De makroøkonomiske udsigter er dystre, og vi forventer, at nedjusteringer af indtjeningerne vil dominere på kort sigt,« siger Nigel Bolton, der er investeringschef i Blackrock Fundamental Equities.

Han peger på, at centralbankerne i øjeblikket hæver renten markant for at få kontrol med inflationen, og at det kan medføre en recession.

»Det betyder, at virksomheder bliver mere konkurrenceudsatte, når efterspørgslen falder, mens de rammes af blandt andet stigende renteomkostninger. Det er svært at forestille sig, at virksomhederne ikke vil stå foran et kraftigere pres,« siger investeringsdirektør i Sampension Henrik Olejasz Larsen til avisen.

De danske forbrugertillidstal offentliggjort torsdag lå på det laveste niveau i 48 år.

Læs med her.

Virksomheder kæmper med overfyldte lagre

Hos Finans kan man i dag læse om virksomheder inden for detailhandel, som blandt andet dækker over elektronik, møbler og tøj, der kæmper med at få afsat deres varer.

Helt konkret er det 43 procent af virksomhederne, der har udfordringer med dette, hvorimod det blot var 23 procent, der i begyndelsen af året oplevede at have svært ved at få afsat deres varer.

Detailvirksomhedernes overfyldte lagre skyldes, at der under coronapandemien var store forsinkelser på at få sejlet varer fra Asien til Danmark, og derfor var der flere virksomheder, der var nødsaget til at skrue op for lageret.

»Vi har haft forsyningsudfordringer, som gjorde, at virksomhederne bestilte en masse varer hjem, men nu står vi i en situation, hvor forbrugernes købekraft bliver udhulet af den tårnhøje inflation,« siger Morten Laugesen, der er erhvervsøkonom i Sydbank.

Med krigen i Ukraine og den eskalerende inflation frygter mange detailvirksomheder nu, at de har købt for stort ind. Dermed er der risiko for, at de må sælge varerne langt billigere end forventet.

Læs mere hos Finans.

Her er tre ting, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, har i dag blikket rettet ud mod Europa:

  • Klokken 10 kommer den bedste og bredeste indikator for udviklingen i tysk økonomi, når IFO-indekset offentliggøres. Hvor hårdt ramt er de tyske virksomheder af de høje energipriser, den uafklarede situation i Ukraine og de høje prisstigninger?
  • Det italienske valg vil øge spændingsniveauet hos investorerne. Mere Italien og mindre EU er én af de konklusioner, som markant svækker euroen og styrker dollaren her fra morgenstunden.
  • Det engelske pund fortsætter styrtdykket og nærmer sig 1:1 niveauet over for dollar. Planen med skattelettelser midt i en inflationskrise er mildt sagt et eksperiment. Det ligner desværre optrækket til uvejr. Men bliver det?

Markederne lige nu

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones -1,62 procent
  • S&P 500 -1,72 procent
  • Nasdaq -1,80 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei -2,41 procent
  • Hongkong Hang Seng +0,17 procent
  • Kina CSI -0,08 procent

Tak, fordi du læste med!