Business-Overblik: Vaccine helbreder ikke en syg dansk økonomi

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet, Carl-Johan Dalgaard påpeger, at selvom den danske befolkning får en vaccine, afhænger genopretningen af dansk økonomi i høj grad af, om befolkningen i resten af verden kan få en vaccine i samme tempo som i Danmark. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og glædelig 1. december.

Så er der taget hul på sidste etape af det herrens år 2020 – her får du et overblik over de vigtigste erhvervsnyheder på den første morgen i julemåneden.

Vis­mænd: Syg øko­no­mi fort­sæt­ter trods vac­ci­ne

Tre coronavacciner er nu i den sidste og afsluttende godkendelsesfase, og hvis testrunderne forbliver uproblematiske, så kan den første vaccine lande på dansk jord ved udgangen af december.

Men selvom vaccinen gør sin entre inden udgangen af 2020, og vi kan påbegynde arbejdet med at opnå flokimmunitet i den danske befolkning, så kan vi ikke forvente en normalisering af dansk økonomi. Det påpeger danske topøkonomer i Børsen.

»De økonomiske effekter forsvinder ikke dagen efter, at vi alle sammen er vaccineret. Der har været nogle store konsekvenser i Danmark og endnu større hos mange af vores samhandelspartnere, og når den globale økonomi har det dårligt, så har det også en negativ påvirkning af dansk økonomi,« siger Torben M. Andersen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand til Børsen.

Nu får boligejere skattelettelse – men hver tredje kommune snupper noget af gevinsten

Skatteminister Morten Bødskov (S) og et flertal i Folketinget har givet alle boligejere i Danmark en skattelettelse til næste år. Det var en del af en aftale, der skulle være et plaster på det sår, som de kuldsejlede ejendomsvurderinger og det udskudte, nye skattesystem udgør.

Men i en række kommuner stiger den kommunale boligskat samtidig – i et par håndfulde kommuner med hele skattelettelsen og mere til, skriver Povl Dengsøe i Berlingske.

Dermed vanker der især i en række hovedstadskommuner en skattestigning frem for en skattelettelse til husejere. Det viser en opgørelse over næste års boligskatter i alle landets kommuner på baggrund af de gennemsnitlige huspriser, som Nordea Kredit har beregnet.

»Det overrasker mig meget. Jeg vidste godt, at det teoretisk set kunne lade sig gøre. Men at det er så meget, kommer bag på mig,« siger Louise Schack Elholm, Venstres skatteordfører.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Buldrende aktiemarkeder sætter fart i køb og salg af danske virksomheder

Efter at markedet for køb og salg af virksomheder nærmest frøs fuldstændig til is i foråret som følge af coronakrisen, har 2020 nu – allerede inden årets afslutning – overgået 2019. Det skriver Finans.

Med flere annoncerede mega deals herhjemme har værdien af danske M&A-transaktioner ifølge data fra det finansielle analysehus Dealogic rundet 256 milliarder kroner mod knap 200 milliarder kroner for hele 2019. 2021 ser ifølge flere kilder også lovende ud.

»M&A-markedet er virkelig on fire i øjeblikket, og der betales en præmie for vækst,« siger Klaus Thune, der er ansvarlig for J.P. Morgans investeringsbank i Danmark til Finans.

»Hvor længe det varer ved, who knows, men i øjeblikket arbejder vi med fuld fart på alle cylindre.«

Flere effektive coronavacciner og et afsluttet præsidentvalg har hævet vækstudsigterne for 2021 og sendt dele af aktiemarkederne på himmelflugt, og det smitter af på M&A-markedet.

Dansk topchef skabte kaos og gjorde premierminister rasende: Nu skal han befri landet fra coronavirus

Fra at være udskældt og have et helt land på nakken står danske Kåre Schultz nu i den situation, at han som topchef for medicinalgiganten Teva har fået den betroede opgave at sikre, at det store udbrud af coronavirus snart bliver fortid i selskabets hjemland, Israel. Det skriver Berlingskes Thomas Mikkel Mortensen.

Den israelske medicinalkoncern råder nemlig over et topmoderne logistikcenter, der skal opbevare og håndtere en særlig vaccine mod coronavirus, som skal holdes under iskolde temperaturer.

Med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen har Israel købt millioner af vacciner fra medicinalselskabet Pfizer, der har den udfordring, at de skal opbevares i en superfryser ved en temperatur på minus 70 grader.

I slutningen af sidste uge tog Benjamin Netanyahu derfor på inspektion hos den distributionsenhed hos Teva, der skal sørge for, at de kommende coronavacciner fra Pfizer når frem til landets borgere.

»Ud fra det vi har set i dag er der ingen logistiske problemer med hverken opbevaring, frysning eller tildeling af disse vacciner. Det er meget vigtige nyheder i forhold til at kunne afslutte pandemien i Israel,« sagde Benjamin Netanyanhu i en officiel meddelelse efter besøget på distributionscenteret.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på et par af gårsdagens succeshistorier:

· Boozt opjusterer sine forventninger efter et godt Black Friday salg. Der har selskabet fået den bedst tænkelige start på sin danske børsnotering. For blot få uger siden solgte selskabet aktier i Danmark til 105. I går var aktiekursen 115, og mon ikke der bliver lagt lidt oveni i dag?

· Demant lancerede mandag nye produkter og aktiekursen tordnede i vejret med 7 pct. Netop lancering af nye produkter er en væsentlig indtjenings- og kursdriver for høreapparatselskaber. Er der mere at komme efter på et kursmæssigt andendagsgilde?

· Investorerne ser ud til at få en fornuftig start på julemåneden. Aktiebarometeret peger stadig opad, men en række faktorer peger samtidig på, at risikolysten er meget høj, og mindre uventede, forstyrrende og uvelkomne hændelser kan få en større kurseffekt. Er investorerne kortsigtet overoptimistiske?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: -0,91 pct.
S&P 500: -0,46 pct.
Nasdaq: -0,06 pct.

Asien – indeks tirsdag kl. 06.20:

Japan Nikkei: +1,25 pct.
Hongkong Hang Seng: +0,80 pct.
Kina CSI: +1,11 pct.

LÆS MERE