Business-overblik: USA jubler over enorm hjælpepakke – største stigning siden 1933

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

epa08318836 (FILE) - Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, New York, USA, 20 March 2020 (reissued 24 March 2020). The New York Stock Exchange bounced back from some of its previous losses 24 March 2020 caused by fears of a global recession, amid hopes the US Senate may soon pass a stimulus bill valued at some two trillion USD. EPA/JUSTIN LANE Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE

Godmorgen!

Vi skal en tur forbi en dyster Tivoli-boss, dybe bekymringer blandt danske økonomer og et amerikansk aktiemarked, hvor Dow Jones steg 11,3 pct. – det største plus på en dag siden 1933. Men først skal vi se nærmere på en opfordring fra Pandoras topchef om, at alle virksomheder skal gøre alt for at hjælpe til.

1
Pan­dora-boss vil have er­hvervs­li­vet til at tage et øko­no­misk an­svar

Smykkeselskabet Pandora har under coronakrisen lukket 1.390 butikker og har oplevet, hvordan omsætningen er faldet drastisk. Men topchef Alexander Lacik har alligevel valgt at holde hånden under medarbejderne økonomisk, og nu kommer han med et opråb til resten af erhvervslivet midt i coronakrisen, skriver Børsen.

»Virksomhederne er nødt til at træde frem og handle nu. I den her situation er der ikke et land eller en institution, som kan løse det her problem alene. Vi er alle nødt til at spæde til. Det er den eneste vej frem,« siger svenske Alexander Lacik.

Lacik og Pandora har op til coronakrisen arbejdet hårdt på at føre selskabet tilbage til tidligere tiders storhed. Derfor rammer udbruddet af coronavirussen meget dårligt, fordi selskabet i forvejen er i en sårbar situation. Alligevel har Alexander Lacik besluttet sig for at komme personalet til undsætning, de mange steder hvor butikkerne er lukket. Som minimum vil Pandora betale de ansatte løn otte uger frem, oplyste de i sidste uge.

»Hvis man har de finansielle muskler til at gøre noget, så mener jeg også, at man som virksomhed har forpligtelsen til at hjælpe. Det gælder helt generelt og ikke kun i den her krise,« lyder det fra Alexander Lacik.

Business-redaktionen anbefaler

2
Tivoli foran dyster sommer

Tivoli står foran en sommer med få gæster og truende milliontab, skriver Finans. Forlystelsesparkens direktør, Lars Liebst, er bekymret over, at det tegner til en sommer med meget få turister i de københavnske gader. Coronakrisen har allerede kostet forlystelseshaven millioner af kroner.

»Vi kommer til at gå fra at tale om såkaldt overturisme til en situation, hvor der simpelthen ikke er nok turister,« siger han.

3
Tiden er kommet til at forstå de enorme økonomiske konsekvenser

Beslutningen om at prioritere sundhed og smittebekæmpelse over økonomiske hensyn møder bred opbakning. Men nu lyder det fra flere fremtrædende danske økonomer, at tiden er kommet til at forstå de enorme omkostninger af coronakrisen og at lægge en strategi for at få dansk økonomi på fode igen, skriver Berlingske.

»Regeringen kan ikke gøre nok for at holde økonomien i gang under nedlukningen. De skal give den fuld gas på hjælpepakkerne og være meget opmærksomme på, om det, der er lavet, er tilstrækkeligt. Jeg tror, at vi alle ved, at der skal mere til,« siger tidligere overvismand Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Svarer er en af medforfatterne til en kronik, hvori fire tidligere overvismænd, en tidligere ATP-formand og cheføkonomen i Kraka i sidste uge bad regeringen om at sætte 300 milliarder kroner til side til bare at holde dansk økonomi kørende i et par måneder.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
Store danske virksomheder stormer til hjælp mod coronavirus

Store danske virksomheder som Lego, Novo Nordisk og Carlsberg forsøger nu at komme de danske myndigheder til hjælp, skriver Berlingske. Flere af dem undersøger, om de kan omstille dele af produktionen og hjælpe med at fremstille nogle af de livsvigtige produkter, som hospitalerne kan komme til at mangle.

I går oprettede Lægemiddelstyrelsen hjemmesiden »Danmark hjælper Danmark«, og siden er henvendelserne strømmet ind, og flere end 500 virksomheder og enkeltpersoner har allerede meldt sig til forskelllige opgaver.

Blandt dem, som Lægemiddelstyrelsen samarbejder med, er Novo Nordisk. Den store medicinalkoncern understreger, at det fortsat er vigtigst at levere de for mange livsvigtige diabetesmidler.

»Men vi ser samtidig hele tiden på, hvordan vi kan bidrage på andre områder i den her krise. Derfor donerer vi fra vores produktion i Kalundborg 20 ton ætanol, som vi sammen med Carlsberg og andre samarbejdspartnere får lavet til håndsprit og leveret til det danske sundhedsvæsen i løbet af det næste par dage,« siger Henrik Wulff, produktionsdirektør i Novo Nordisk.

Novo Nordisk er også gået sammen med Rigshospitalet om at undersøge mulighederne for at udføre test for det danske sundhedsvæsen. Også virksomheder som Lego, Carlsberg og Grundfos kan være på vej til at hjælpe.

5
Markederne i USA havde en god tirsdag, efter en yderst svær periode

Investorerne kunne glæde sig over enorm og historisk økonomisk hjælpepakke i USA. De amerikanske politikere har haft svært ved at blive enige om pakken, men efter der kom en aftale på plads, steg det brede S&P 500-indeks med mere end ni pct., mens Dow Jones-indekset vandt 11,3 pct., hvilket ifølge Ritzau var den største stigning på en dag siden 1933. Det teknologitunge Nasdaq-indeks gik op med 8,1 pct.

»Aktierne stiger, fordi det er her, man indtil nu har kunnet lukke luft og risiko ud for at få kontanter. Med Federal Reserves indgreb og udsigten til en hjælpepakke ser man nu en opblødning i nogle af de stressede områder, især i erhvervsobligationer,« siger Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank, til Ritzau.

Federal Reserve annoncerede mandag et program for støtteopkøb af amerikanske obligationer helt uden et loft for at sikre likviditeten i markederne.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Her er tre ting, som investorerne ifølge investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med i dag, onsdag:

  • Hvordan udvikler smitten sig i USA, og har vi set den største procentuelle stigning i smittede i Italien/Spanien?
  • Det tyske IFO-tal i marts vil vise, hvor hårdt virksomhederne er ramte. Dagens offentliggørelse bliver ikke positiv læsning, men investorerne bør ikke blive negativt overraskede over et stort fald. Indekset vil både nu og i april være stærk påvirket af coronavirus
  • Den penge- og finanspolitiske stimulans i USA/Europa er på plads. Om to uger vil (de fleste) restriktioner i Wuhan, Kina, blive løftet. Investorerne vil være spændte på, hvor meget stimulans den kinesiske regering vil komme med. Kina kommer næppe til at fyre en stimulansbazooka af som i 2008-2009, som i alt var på 12,5% over et par år, men penge- og finanspolitikken vil i høj grad kunne mærkes.

Det sker på markederne:

USA, lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones 11,37 pct.
  • S&P 500 9,38 pct.
  • Nasdaq 8,12 pct.

Asien: Indeks kl. 06.15:

  • Japan Nikkei 6,67 pct.
  • Hongkongs Hang Seng 2,27 pct.
  • Kina CSI 1,49 pct.