Business-overblik: Uafhængig mægler beskylder de bankejede kæder for ufine metoder

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Ejendomsmæglerkæden Home er en del af Danske Bank-koncernen, Danbolig hører under Nordea, Nykredit står bag kæderne Nybolig og Estate, mens Jyske Bank har en samarbejdsaftale med RealMæglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens hurtige Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

Vi begynder med et gasfelt, der står til at lukke, selv om det kunne producere gas nok til at holde hele Europa varm de næste tre år. Derefter skal vi til landets største ejendomsmæglerkæde, der beskylder de store banker for at bruge pression og trusler til at kapre kunder til deres egne mæglerkæder. Direktøren for Københavns Lufthavn fortæller om sommerens kuffertkaos – og hvorfor det er gået så galt. Og så gør dansk erhvervsliv sit yderste for at skaffe sig de manglende it-specialister – uden at de måske overhovedet kan løse problemet.

Gasfelt i Holland kunne redde Europa – men er i stedet ved at lukke

Under jorden i byen Groningen i det nordøstlige Holland ligger EUs største gasfelt, som menes at indeholde omkring 450 milliarder kubikmeter naturgas. Med andre ord gas nok til at erstatte al russisk gas i EU i næsten tre år frem, skriver Børsen.

Men selvom gasfeltet kunne redde Europa fra en hård og kold vinter, bliver der i øjeblikket skruet ned for produktionen. Og planen er, at gasfeltet skal lukke helt i efteråret 2023 på grund af risiko for jordskælv.

De omkring 230.000 mennesker i byen og tæt på 600.000 i provinsen Groningen har over de seneste tre årtier oplevet i hundredvis af jordskælv, som har givet skader på både boliger, skoler, veje og anden infrastruktur. De er derfor trætte af at leve med risikoen for jordskælv.

Hollands premierminister, Mark Rutte, og hans regering holder fast i beslutningen om at lukke gasfeltet. Men krigen og de stigende energipriser har fået Hans Vijlbrief, minister for minedrift, til at meddele, at feltet forbliver aktivt frem til 2023, selvom produktionen holdes på et lavt niveau med højst cirka 4,5 milliarder kubikmeter i forventet udvinding i år.

Samtidig overvejer Norge at skrue ned for eksporten af el, hvilket kan gøre det endnu dyrere for danskerne fremover, skriver Berlingske.

Bankejede ejendomsmæglerkæder beskyldes for at bruge ufine metoder

Hos den uafhængige ejendomsmæglerkæde EDC oplever mæglerne, at bankerne forsøger at stjæle deres kunder med »ufine metoder«, skriver erhvervsmediet Finans.

Det får nu EDC og Forbrugerrådet Tænk til at råbe vagt i gevær og sætte spørgsmålstegn ved, om de såkaldte finansielle supermarkeder fungerer optimalt og efter hensigten.

Finans har gennemgået et katalog med flere end 40 eksempler på, hvordan banker forsøger at overtale eller ligefrem tvinge deres kunder til at vælge bankens egen ejendomsmæglerkæde til at sælge en bolig. Flere af eksemplerne stammer fra i år.

»Vi oplever stadig, at danskere, som gerne vil bruge en EDC-mægler til at sælge eller købe en bolig, bliver udsat for pression og trusler for at få dem til at vælge bankens egen ejendomsmæglerbutik i lokalområdet,« siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC, som er landets største ejendomsmæglerkæde, til Finans.

Han understreger, at der ikke kun er tale om en enkelt bank, men at det gælder alle de banker, der har en relation til en mæglerkæde.

Både Danske Bank, der ejer Home, og Nordea, der ejer Danbolig, afviser, at der skulle være økonomisk incitament til at lave henvisninger internt mellem bankforretningen og ejendomsmæglerbutikkerne.

Danske virksomheder mangler it-specialister – men problemet kan ikke løses i Danmark

Mange danske virksomheder oplever udfordringer med at få ansat specialiserede it-medarbejdere, mens kampen om de dygtigste af slagsen er blevet større. Det er nemlig ikke kun it-virksomhederne, der jager dem – det er alle virksomheder, der har indrettet sig efter, at fremtiden er digital.

Det skriver Finans.

At konkurrencen om dygtige it-folk er blevet større, kan mærkes hos it-branchen. Den stigende efterspørgsel har drevet lønnet så meget op, at det er en stopklods for rekrutteringen, fremgår det af en undersøgelse fra erhvervsorganisationen Dansk Industris brancheorganisation, DI Digital.

Men det er et globalt problem, der ikke alene kan løses herhjemme, mener Philipp Schröder, professor i økonomi på Aarhus Universitet.

Lufthavnen om kuffertkaos: »Der er simpelthen gået så meget galt«

Egentlig er det gået fint denne sommer. Det frygtede sammenbrud med lange køer i lufthavnen er udeblevet. Men stakkene af kufferter overalt i ankomsthallen har fået mange rejsende til at undre sig.

Thomas Woldbye, topchef i Københavns Lufthavn, erkender i et interview med Berlingske, at det ikke ser pænt ud. Men han siger også, at der ikke er meget, lufthavnen kan gøre ved det.

I løbet af sommeren er der nemlig ankommet mellem 500 og 1.000 kufferter fra lufthavne rundt om i Europa, og i København ved man ofte ikke, hvem de tilhører.

»Det ser dårligt ud, og det er ikke kønt. Det kommer til at vare et par uger endnu. Men der er simpelthen gået så meget galt i lufthavnene rundt om i Europa denne sommer,« siger Thomas Woldbye.

Flere flyselskaber, herunder skandinaviske SAS, har været hårdt ramt af strejker blandt personalet, og lufthavne over hele kontinentet har haft svært ved at følge med den enorme efterspørgsel fra rejsehungrende europæere efter mere end to års coronapandemi. Det har resulteret i kaos mange steder – et kaos, som også har ramt København.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med onsdag:

  1. Dagens vigtigste regnskab leverer Vestas. Det er udfordrende tider for vindmølleproducenterne, som det også blev afspejlet i første kvartalsregnskabet. Siemens Gamesa har lige bekræftet, at forholdene stadig er meget vanskelige, og andet kvartal bliver formentlig også meget udfordrende for Vestas. Investorerne vil ud over selve regnskabet forsøge at finde små positive tegn på, at ordreindgangen sker til forhøjede priser.
  2. I eftermiddag offentliggøres amerikanske forbrugerpriser, og investorerne forsøger igen at vurdere, om inflationen er ved at have toppet. Inflationen er vigtigt for pengepolitikken, renterne og derfor også for aktieinvestorerne generelt; og naturligvis til syvende og sidst forbrugerne.
  3. Lundbeck opjusterede sine 2022 forventninger sent i går. Opjusteringen fik dog ikke en meget stor aktieeffekt, fordi analytikerne allerede var »lidt foran« Lundbecks egne udmeldinger med hensyn til forventningerne. Trods alt var det en positiv nyhed, og mon ikke den bliver vekslet til en kursstigning i dag?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,18 procent
  • S&P 500: -0,42 procent
  • Nasdaq: -1,19 procent

Asien – indeks onsdag kl. 07.00:

  • Japan Nikkei: -0,73 procent
  • Hongkong Hang Seng: -2,07 procent
  • Kina CSI: -0,37 procent

Tak, fordi du læste med!