Business-overblik: Tusindvis af boligejere i pengenød næste år

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Renter og energipriser bider: Kontoen står til at blive tom hos tusindvis af familier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Øe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den første mandagsudgave i december af Business-overblikket.

Læs i dag om, at en rentebombe på otte milliarder kroner tikker under danske virksomheder, at renter og energipriser bider så hårdt, at det tømmer kontoen hos tusindvis af familier, og at Enhedslistens Pelle Dragsted langer ud efter fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der ikke længere ser ulighed som et onde i sig selv.

Først til et virvar af konkurser, som nu har ramt restaurantimperiet bag Karma Sushi og takeaway-kæden VACA.

God læselyst!

Kuldsejlet restaurantimperium har et virvar af konkurser bag sig

Morten Hansson havde vilde ambitioner for sit restaurantimperium. Nu har koncernen bag blandt andet Karma Sushi og den mexicanske takeaway-kæde VACA for anden gang ramt bunden i et virvar af konkurser, karantæner og retssager.

»Mit problem er nok, at jeg faktisk går for lidt op i penge,« siger stifteren til Berlingske.

Morten Hansson vidste godt, at det var en vild ambition, da han i 2018 fortalte Berlingske, at han ville være den første til at åbne restaurant på Mars.

I første runde af konkurser fra 2020 viser redegørelser i seks af konkursboerne, hvor advokatfirmaerne DLA Piper og Kammeradvokaten er kuratorer, at der er rejst krav på mere end 20 millioner kroner.

I den dugfriske anden runde af konkurser har partner i advokatfirmaet Horten, Nicolai Thornemann, som er kurator sammen med Kammeradvokaten, de fleste steder, endnu ikke noget estimat.

Læs hele historien og interviewet med Morten Hansson i Berlingske.

Rentebombe på otte milliarder kroner under danske virksomheder

En ekstraregning på cirka otte milliarder kroner før skat står til at ramme danske virksomheder.

Så stor kan den samlede ekstraregning i renteudgifter blive fra foråret 2023, hvis Danske Banks forventninger til rentesatsen holder stik, skriver Børsen.

I 2021 betalte virksomhederne renteudgifter for 18 milliarder kroner.

Tallene dækker ikkefinansielle virksomheder men ikke personligt ejede virksomheder. De er udregnet på baggrund af, hvordan banken forventer, at realkreditrentesatserne og Nationalbankens rentesats for indskudsbeviser fra begyndelsen af 2022 til foråret 2023 udvikler sig.

»Det er nogle store tal, og det afspejler selvfølgelig også, at det er en meget stor rentestigning, vi oplever,« siger cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Renter og energipriser bider hårdt – og tømmer kontoen hos tusindvis af familier

Eksplosivt stigende fødevarepriser, energipriser og måske et rentetilpasningslån, der oveni trækker yderligere penge ud af det månedlige budget.

Udgifterne er steget hele vejen rundt, og det kan få alvorlige konsekvenser for tusindvis af danske boligejere.

Det viser en analyse foretaget af Finans Danmark, som Jyllands-Postens Finans beskriver.

Værst er udsigterne ud for de 120.000 familier, der både har en dyr opvarmningsform og et rentetilpasningslån. Her ligger den månedlige merregning på mellem 4.500 og 9.000 kroner.

Ekstraudgifterne er så store, at cirka 10.000 familier vil havne i økonomiske problemer.

»Mange, der får en stor merregning, har luft i økonomien til at klare det, men der er en gruppe, hvor det ikke vil hænge sammen, selv om de spinker og sparer,« forklarer Ulrik Nødgaard, der er topchef i Finans Danmark.

Forbrugerrådet Tænk råder boligejere i nød til at kontakte deres bank, for den har i sidste ende samme interesse som kunden, skriver Finans.

Pelle Dragsted langer ud efter Peter Hummelgaard: »Han gør op med socialdemokratisk arvegods«

Socialdemokratiet bevæger sig ifølge Enhedslisten ud ad en dybt bekymrende vej, når fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke længere ser ulighed som et onde i sig selv.

Det siger Enhedslistens Pelle Dragsted i et interview i Berlingske.

Han frygter »blodige og asociale reformer«, der vil øge uligheden – og efter at have læst et interview med fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i Berlingske er han for alvor blevet bekymret.

»Der er sket en trist forvandling med Peter Hummelgaard og Socialdemokratiet. For i mine øjne gør han op med noget, som jeg mener kan betegnes som socialdemokratisk arvegods,« siger Pelle Dragsted og fortsætter:

»Det er, at ulighed i sig selv er skidt og noget, vi bør forsøge at bekæmpe.«

Læs hele Dragsteds kritik – og Hummelgaards svar – her på Berlingske.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har i dag blikket rettet mod USA:

  1. Den amerikanske jobrapport var stærkere end ventet – både med hensyn til jobskabelse og lønudvikling. Alligevel er der roligt om de amerikanske renter her til morgen, som fredag først steg, men siden sluttede ugen lavere end før tallene. Løber investorerne så meget i forvejen med forventningen om, at inflationen falder hurtigt, at vi får en gentagelse af sensommerens aktiekursdyk?
  2. Den amerikanske dollar er hastigt på vej ned. Aktuelt koster en dollar 7,03 kroner, og det er cirka ti procent under årets højeste indtil for få uger siden. Godt for New York-turisten, men skidt for den globale investor, som har dollaren med som passiv følgesvend. Fortsætter dollar ned?
  3. OPEC+ besluttede i går at holde fast i de produktionsnedskæringer, som medlemslandene foretog tidligere i år. Beslutningen var ventet og har ikke rokket ved olieprisen fra morgenstunden. Spørgsmålet er, om den globale vækstafmatning bliver større end ventet, og som dermed kan sætte oliepriserne under yderligere pres og senere få OPEC+ til at reagere med nye produktionsnedskæringer?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +0,10 procent
  • S&P 500: -0,12 procent
  • Nasdaq: -0,18 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: +0,04 procent
  • Hongkong Hang Seng: +3,36 procent
  • Kina CSI: +1,61 procent

Tak, fordi du læste med!