Business-overblik: Trump kommer med nyt fremstød i handelskrigen – amerikanske aktier stiger

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Præsident Donald Trump vil have svækket den amerikanske valuta for at hjælpe amerikanske virksomheder på eksportmarkederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et business-overblik på ugens sidste dag.

Ugen har i høj grad stået i handelskrigens og Donald Trumps tegn, og han skuffer da heller ikke sidst på ugen.  Den amerikanske præsident sendte torsdag et nyt angreb afsted mod den amerikanske centralbank, Fed, fordi han er utilfreds med den stærke amerikanske valuta.

Efter Kinas devaluering af sin valuta er der blevet sværere for amerikanske virksomheder at være konkurrencedygtige med udenlandske konkurrenter, og Donald Trump er åbenlys tilhænger af at sænke renten og dermed svække valutaen – i modsætning til sine forgængere i Det Hvide Hus. Det skriver Bloomberg News.

»Man skulle tro, at jeg ville være begejstret for vores meget stærke dollar. Det er jeg ikke,« slog Trump fast i et tweet torsdag aften og fortsatte:

»Feds høje renteniveau i forhold til andre lande holder dollarkursen høj, hvilket gør det vanskeligere for vores store producenter at konkurrere.«

Trumps tweets er bare det seneste skud i hans angreb på sin egen centralbank – og samtidig det seneste skud i den stadig mere ophedede handelskrig med Kina. I løbet af ugen har hans administration kaldt Kina for en »valutamanipulator« og præsidenten har så sent som den 26. juli luftet muligheden for, at han griber ind for at svække dollaren.

Efter præsidentens tweet faldt dollarkursen lidt, mens de amerikanske aktier lukkede ugens næstsidste handelsdag med markante plusser. Til gengæld er billedet mere blandet for de asiatiske aktier med både plusser og minusser. Se de ledende indeks nederst i overblikket.

1
Hotelboom i København: Direktør vil stjæle kunderne tilbage fra Airbnb

Mens København står over for historisk mange hotelåbninger, viser en ny undersøgelse, at 2020 kan blive et år med nedgang i efterspørgslen hos de enkelte hoteller.

Det skriver Berlingske fredag.

Det er tal fra HORESTA, branche- og arbejdsgiverforeningen for hotel-, restaurant og turisterhvervet, der viser, at der frem mod 2021 kommer 7.700 nye hotelværelser til København. Det er en forøgelse på over 40 procent i forhold til 2018.

Men i takt med denne hidsige tilkomst af nye hoteller viser en ny undersøgelse fra brancheforeningen, at optimismen blandt københavnske hoteller aftager. Konkret forventer 43 procent at sælge færre værelser i 2020 end i år, mens kun 30 procent regner med at sælge flere. Det er første gang i mange år, at der er udsigt til nedgang i efterspørgslen hos byens individuelle hoteller.

Peter Haaber, der er administrerende direktør for hotelkæden Zleep Hotels, er en af dem, der er i gang med at bygge to nye hoteller.

»København er en af de største byer i Europa på Airbnb, fordi de rejsende er presset derud. Jeg siger ikke, at folk aldrig vil vælge Airbnb, men der er rigtigt mange, der ikke ville, hvis de i stedet kunne få et hotelværelse til en fornuftig pris,« siger han og tilføjer:

»Når så stor en del af værelserne bliver solgt, som det er er tilfældet i København, presser vi kunder væk, fordi priserne kommer så højt op. Men nu kommer der plads til de mennesker, og vi vil begynde at stjæle tilbage fra Airbnb,« siger han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Nye pensionister må vente op til to år på at få feriepenge

Både politikerne og de øvrige parter bag den nye ferielov har forsikret om, at overgangen fra gamle til nye ferieregler skulle stille danskerne som i dag, selvom alle lønmodtagere får indefrosset de første fem ugers feriepenge, som de optjener fra 1. september i år og et år frem.

Men nu viser det sig, at overgangen til nye ferieregler vil stille kommende pensionister markant anderledes. De må nemlig vente i op til to år på at få deres indefrosne feriepenge retur.

Det skriver Finans.

Ifølge Finans ryger feriepengene i en ny stor statslig pengetank med omkring 100 mia. kr, og den nye fond begynder først at udbetale penge fra 1. oktober 2021. Det bringer danskere i klemme, som går på pension inden da, og årligt går ca. 30.000 danskere på folkepension.

Tre forhold investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg Andreas Østerheden, Nordea, har noteret tre punkter, der skal holdes særligt øje med i dag:

  • Efter kraftige fald den seneste uge, er globale aktier kommet stærkt igen, bl.a. hjulpet af virksomhedernes aktietilbagekøbsprogrammer efter disse er startet op igen, som regnskabssæsonen lakker mod ende. Noget, der dog hurtigt kan skifte, stemningen er mulige udmeldinger fra de to stridsparter (USA / Kina), hvor der senest fra finansmediet Bloomberg var en artikel om, at man udskyder godkendelser for amerikanske selskaber om at gøre forretninger med den kinesiske telegigant Huawei, som i maj måned blev sat under skærpet tilsyn af Trump-regeringen af nationale sikkerhedshensyn. Der vil i ugens sidste dag fortsat være fokus på disse udmeldinger, da forholdet mellem verdens to vigtigste lande fortsat er under pres.
  • Udover det geopolitiske, der fortsat vil være i centrum, er der en masse data på programmet i dag. Vi har startet morgenen ud med kinesiske forbruger- og producentpriser. Mens forbrugerpriserne hovedsageligt styres af udviklingen i priserne på svinekød, har investorernes fokus været på udviklingen i producentpriserne. Her faldt producentpriserne for første gang i tre år, dog hovedsageligt som følge af lavere oliepriser. På sigt kan det føre til lavere indtjening for industrivirksomhederne og ikke mindst lavere investeringsaktivitet blandt selskaberne. Investorerne kan også bruge dagen i dag på at granske tallene for væksten i BNP for Japan og Storbritannien. I Tyskland får vi handelstal, som er relevant i lyset af den svagere globale handel, vi har set i løbet af i år. Særligt fordi Tyskland typisk er en af de lande, hvor ændringer kan ses først. Derudover får vi en lang række data fra både Italien, Frankrig, Storbritannien og ikke mindst USA.
  • Hovedbegivenheden herhjemme bliver regnskabet fra Novo Nordisk. De danske regnskabsaflæggelser var blandet i går, hvor FLSmidth aflagde et godt regnskab, som var bedre end ventet på både indtjenings- og omsætningssiden. Derimod kom Novozymes ud med et svagt regnskab, og med en salgsvækst, der kom ud dårligere end ventet, og nyheden om afgangen af deres CFO, som fik samlet 18 måneder på posten. Det er endnu en tand for tidligt at konkludere på den danske regnskabssæson, da de fleste regnskaber kommer her i august. Den amerikanske regnskabssæson derimod, har været bedre end frygtet.

 

Det sker på aktiemarkederne:

USA:

S&P 500 +1,9%
NASDAQ +2,2%
DOW JONES +1,4%

ASIEN:
NIKKEI +0,6%
HANG SENG -0,2%
SHANGHAI -0,4%