Business-overblik: Transportkaos vil også ramme julegaverne

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Allerede nu er der udsigt til, at man til jul ikke nødvendigvis vil kunne købe præcis den computer eller den tablet, som man har i kikkerten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredag morgens overblik over erhvervsnyhederne.

Vi skal over problemer med at få nok varer frem til julehandlen, og de store udfordringer de mange nye First North-selskaber har med at nå deres vækstmål. Men først til den offensiv, som flere store danske kæder nu vil indlede i kølvandet på coronakrisen.

Danske kæder i stor international offensiv

Store danske kæder som Jysk og Only skruer nu op for ambitionerne og vil åbne nye butikker uden for landets grænser. Det sker som en reaktion på, at coronapandemiens hærgen har rusket op i et ellers fastlåst udlejningsmarked for butikslokaler, som både er blevet billigere og mere tilgængeligt, skriver Børsen.

»I dag er det sådan, at der er flere, der vil udleje butikslokaler, end folk der vil leje. Dér, hvor vi kan samle noget op som for eksempel at få en bedre butik, en større butik, en mere dominerende butik til den samme husleje, gør vi det selvfølgelig,« fortæller Finn Poulsen.

Han er direktør og ansvarlig for Only, som er en del af Bestseller-koncernen og består af 700 butikker på 13 markeder. Den for lejerne mere gunstige situation med lavere huslejer og bedre lejebetingelser betyder, at Bestsellers Only-kæde i næste regnskabsår, der starter 1. juli, netto vil åbne 80 til 100 nye butikker.

Familien bag den verdensomspændende boligkæde Jysk er ligeledes i fuld gang med en massiv ekspansion, hvor kæden går efter at nå op på 5.000 butikker globalt.

Kæden vil i de kommende år åbne cirka 200 butikker om året og investerer samtidig et milliardbeløb i at ombygge kædens over 3.000 nuværende butikker.

Store vækstambitioner gør sig også gældende hos cafékæden Joe & the Juice, der har sat i gang i en stor global ekspansionsplan. Også den danske møbel- og designforretning Carl Hansen & Søn har i dag 13 såkaldte flagskibsbutikker rundt omkring i verden og træder nu på speederen med en plan om at åbne fem nye butikker om året.

Transportkaos truer danskernes julegaveræs

Flere af de store elektronikkæder frygter, at danskernes julegaveønsker ikke nødvendigvis kommer til at ligge i tilstrækkeligt antal på hylderne op til jul, skriver Finans.

Virksomhederne kæmper i øjeblikket med forsinkelser og mangel på varer, og det betyder, at der ikke nødvendigvis kommer varer frem til jul.

»Det er ikke sådan, at vi ikke kommer til at kunne lægge pakker under juletræet, men hvis man skal være sikker på at få en meget specifik vare, så skal man holde øje,« siger Simon Frølich, salgschef i elektronikkæden Power.

Coronakrisen bragte sidste år de globale forsyningskæder ud af balance. Nedlukningerne i Vesten har skabt en massiv efterspørgsel efter alt fra kaffemaskiner, computerskærme til motionscykler, der skal transporteres fra Asien. Derfor kæmper virksomheder verden over i dag med at få plads til deres varer på containerskibene, i flyenes bug eller på togvognene, samtidig med at mangel på komponenter har sat en prop i produktionen flere steder.

Vild noteringsfest på dansk vækstbørs deler vandene

Danske virksomheder strømmer for tiden ind på vækstbørsen First North, sådan som investorer og politikere har efterspurgt i årevis. Men efter en stribe glippede vækstmål er der nu opstået bekymring for kvaliteten af de selskaber, der bliver noteret på børsen. Dansk Aktionærforening opfordrer private investorer til at se sig godt for, mens en professor i finansiering mener, at småsparere bør holde nallerne helt væk fra den danske vækstbørs. Det skriver Berlingske.

Flere investorer og eksperter opfordrer private investorer til at træde yderst varsomt, når de investerer i selskaber noteret på First North-børsen, og Carsten Tanggaard, der er professor i finansiering ved Aarhus Universitet, kritiserer Nasdaq, der står bag First North-børsen, for at være alt for ukritiske i, hvilke selskaber de lader komme ind på vækstbørsen.

»First North har været en lang lidelseshistorie med den ene spektakulære katastrofe efter den anden. Derfor er mit generelle billede af børsen meget negativt. Det er jeg desværre nødt til at sige. Der er tale om små selskaber, hvor det jo kan gå galt, men når man ser på dem, det er gået galt for, så må man bare sige, at der ikke har været tale om seriøse selskaber« siger Carsten Tanggaard.

Tre ting, som investorerne skal holde øje med

Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet, holder øje med fredag:

  • Tesla-aktien faldt tungt sidst på torsdagen og sluttede med et minus på 5,33 procent på forlydender om, at salget i Kina udvikler sig skuffende. Får de rygter mere næring fredag, og fortsætter nedturen?
  • Ørsted fortsatte med at være på aktiehælene torsdag. Skuffede investorer har sendt aktien ned med otte procent på to handelsdage. Kan et mindre insiderkøb for egne penge (ikke optionsprogrammer) af topchef Mads Nipper berolige investorerne?
  • I USA fortsætter den dramatiske udvikling om AMC. Selskabet printer nye aktier, og investorerne bliver ved med at »spise« dem. Analytikere kalder aktien ekstremt overvurderet. Næste skridt er, at AMC overvejer at udstede yderligere 25 millioner nye aktier ud over de 30 millioner, som selskabet allerede har udstedt de seneste to måneder. Fortsættelse følger.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent:

Aktier USA torsdag:

  • Dow Jones: -0,07 procent
  • S&P 500: -0,36 procent
  • Nasdaq: -1,03 procent

Aktier Asien fredag kl. 06.20

  • Japan Nikkei: -0,43 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,14 procent
  • Kina CSI: +0,14 procent