Business-overblik: Topøkonomer: Så godt har Danmark klaret sig igennem coronakrisen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Får vi ret, vil Danmark stå tilbage som et af de lande i verden, som har klaret sig bedst igennem coronakrisen, siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens businessoverblik.

Vi har samlet de vigtigste historier fra erhvervslivet, så du kan få det store overblik til dagens første kop kaffe.

1. Erhvervsminister afviser coronaplan til hårdt presset erhvervsliv

Flere virksomheder har de forgangne uger efterlyst en plan for, hvilke tiltag erhvervslivet kan forvente fra regeringen, såfremt coronavirussen blusser op på ny.

Sådan en plan vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) ikke lægge frem. Det skriver Børsen onsdag.

Ministeren siger til avisen, at det ville give erhvervslivet »en falsk tryghed«, hvis regeringen fremlægger en konkret plan.

»Jeg er bange for, at det vil være at give sig selv en falsk tryghed, hvis man lagde et meget stort kompendium med mange scenarier og mulige udfald ned i en skuffe, og så troede, at man havde sikkerhed for situationen. Tiden er ikke til lange akademiske handlingsplaner, men til konkret samarbejde, manøvredygtighed og dialog. Det er den måde, vi vil fortsætte på, så vi kan minimere usikkerheden for dansk erhvervsliv, for det er også mit mål,« siger erhvervsminister Simon Kollerup til Børsen.

Erhvervsministerens udmelding bliver blandt andet mødt med skepsis fra Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen (V), der mener, at det er nødvendigt at have en slagplan for smittescenarier klar.

Du kan læse historien her.

2. Politisk flertal klar til at ændre regler for hjemmearbejde

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede samfundet i marts, har størstedelen af den danske befolkning prøvet kræfter med hjemmearbejde, ligesom en række virksomheder efterfølgende har udtrykt ønske om at gøre det til en fast del af hverdagen.

Et politisk flertal mener dog, at reglerne for hjemmearbejde er for stramme, og derfor vil man nu se nærmere på, om man kan ændre Arbejdsmiljøloven, der regulerer området. Det skriver Berlingske i dag.

»Der skal ikke være snævre, rigide regler, der forhindrer, at man kan arbejde hjemme, hvis man vil det,« siger erhvervsordfører for Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby, der altså kritiserer den nuværende lovgivning for at være for stram.

Du kan læse hele historien her.

3. Topøkonomer: Danmark er blandt de lande i verden, som har klaret sig bedst igennem coronakrisen

Dansk økonomi har været hårdt ramt under coronakrisen, men måske ser det ikke så slemt ud, som flere havde forventet. Det vurderer en række økonomer, som Finans har talt med.

De forventer således, at dansk økonomi er skrumpet med fire til seks procent gennem coronakrisens værste måneder i andet kvartal af 2020. Dette vil dog stadig være langt bedre, end hvad man har set i lande som Sverige, Tyskland og USA.

»Får vi ret, så vil Danmark stå tilbage som et af de lande i verden, som har klaret sig bedst igennem coronakrisen,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, til Finans.

Til sammenligning skrumpede Sveriges bruttonationalprodukt med 8,4 procent i løbet af andet kvartal, i USA lød faldet på 9,5 procent og på 10,1 procent i Tyskland, skriver mediet yderligere.

Du kan læse historien her.

4. Stålvirksomhed nedjusterer forventninger på grund af årelang strid

Bladt Industries, der leverer stålkonstruktioner, har befundet sig i en årelang strid med en kunde omkring en større ordre, og denne strid skaber fortsat problemer for den nordjyske virksomhed. Det skriver Børsen.

I det 2019-regnskab, som netop er blevet offentliggjort, nedskriver virksomheden således forventningerne med 85 millioner kroner som direkte konsekvens af sagen.

»Vi har haft en dialog med blandt andet vores ejer, og vi tager nedskrivningen nu for at minimere risikoen i denne sag, vi har kørende,« siger Klaus Steen Mortensen, der er administrerende direktør i Bladt Industries, til Børsen.

Den administrerende direktør siger dog til Børsen, at han er tilfreds med udviklingen i 2019, såfremt man ser bort fra nedskrivningen.

Du kan læse hele historien her.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet noterer her sine bud på, hvad investorerne bør have øje for i dag:

  • Ørsted, Simcorp, DFDS og Genmab aflægger halvårsregnskaber i dag.
  • Bliver der en aktiemarkedsreaktion på, at Joe Biden har nomineret Kamala Harris til posten som vicepresident, hvis han skulle blive valgt som den næste amerikanske præsident i november?
  • Tesla splitter sin aktiestørrelse i femtedele. Investorerne reagerede positivt på nyheden og sendte aktien op med seks procent efter lukketid. Spørgsmålet er, om en aktie bliver mere være af at blive delt i flere mindre dele, når den bliver mere »prisværdig« og mere omsættelig?

Det sker på markederne

USA, lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones -0,38 procent
  • S&P 500 -0,80 procent
  • Nasdaq -1,69 procent

Asien, indeks onsdag kl. 6.40

  • Japan, Nikkei +0,46 procent
  • Hongkong, Hang Seng -0,19 procent
  • Kina, CSI -2,16 procent