Business-overblik: Tidligere Danske Bank-chef blev headhuntet af Thomas Borgen – nu sagsøger han banken for millioner

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En tidligere Danske Bank-chef har valgt at sagsøge banken. Arkivfoto: Jacob Grønholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredagens Business-overblik.

I dagens overblik skal vi blandt andet forbi historien om en tidligere Danske Bank-chef, der nu har valgt at sagsøge storbanken. Vi begynder dog med at se nærmere på en topadvokats udlejningsejendom.

Topadvokat udlejer ejendom ramt skimmelsvamp

Sidste sommer fremhævede topadvokaten Torben Bagge sin gule udlejningsejendom i Faxe og fortalte, hvordan den »i dag er fuldstændig sat i stand med ni lejemål, der bare spiller og er helt nyistandsat«.

Men i selvsamme lejemål gror der skimmelsvamp op ad vægge i stuehjørner, på en køkkenvæg, i en gang og i flere soveværelser.

Det skriver Berlingske

For knap et år siden fortalte skatteadvokaten Torben Bagge selv Berlingske om det gule hus i Faxe. Det skete, da Berlingske afdækkede, hvordan han og to advokatkollegaer i privat regi havde skudt store pengebeløb i overvejende faldefærdige ejendomme – primært i Udkantsdanmark.

Ejendommene havde tidligere været solgt systematisk rundt i et betændt ejendomsnetværk, hvor finanskrisespekulanten Kenneth Schwartz Thomsen spiller en central rolle.

Regeringen klar til indgreb mod teknologigiganterne

Den danske regering er klar til at gribe ind mod teknologigiganterne, og det bliver med hele værktøjskassen i brug, at Amazon, Facebook, Google m.fl. vil kunne mærke en forskel.

Det fastslår erhvervsminister Simon Kollerup (S) over for Finans.

»Mange virksomheder føler sig ikke bare tvunget til at sælge via platformene, men de oplever også, at de bliver trynet af dem på forskellig vis. Når man er så stor, følger der et ansvar med for borgere og virksomheder i de samfund, som man opererer i,« siger Simon Kollerup, der ikke er »bange for at bruge hele værktøjskassen«.

Han har derfor bedt virksomheder og organisationer melde ind, hvor de ønsker, at regeringen sætter ind som del af en samlet plan.

Dansk Industri siger til Finans, at det bør være EU, der tager sig af den nødvendige, nye lovgivning.

I Politiken lægger statsminister Mette Frederiksen (S), Sofie Carsten Nielsen (R), Pia Olsen Dyhr (SF) og Mai Villadsen (EL) også op til større, politisk regulering af teknologigiganterne. De ønsker blandt andet større åbenhed om forretningsmodellerne, et bedre indblik i de algoritmer, som ligger bag, og mere skattebetaling.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tidligere chef er med i søgsmål mod Danske Bank

I kølvandet på hvidvaskskandalen i Danske Bank har en stribe institutionelle og private investorer valgt at køre søgsmål mod banken. Nu viser det sig, at en tidligere chef i banken også har valgt at sagsøge Danske Bank.

Det skriver Børsen.

Den tidligere Danske Bank-chef er den 63-årige nordmand Ivar Heggem, der i 2001 kom til Danske Banks norske datterselskab, der tidligere hed Fokus Bank.

Faktisk var det den daværende administrerende direktør i Fokus Bank, Thomas Borgen, der senere blev topchef i hele Danske Bank-koncernen, der personligt headhuntede Ivar Heggem til stillingen.

»Da de første artikler om hvidvasksagen dukkede op, troede jeg, det var en storm i et glas vand. Med tanke på vores kerneværdi om ordentlighed havde jeg simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at det var så grelt, for så skulle ledelsen jo have orienteret de finansielle markeder om det. Alt andet ville ikke være ordentligt,« siger Ivar Heggem til Børsen.

Ivar Heggem ønsker ikke at oplyse, hvor meget han præcis har sagsøgt Danske Bank for, men oplyser, at det drejer sig om »et encifret millionbeløb«.

Thomas Borgens advokat Peter Schradieck fra Plesner oplyser til Børsen, at hverken han eller Thomas Borgen har kommentarer til Ivar Heggems udtalelser.

Konkursadvokater tjener kassen på karantæner

Karantæner er en indtjeningsmaskine for konkursadvokater.

Det sagde advokat Karoly Németh, da han torsdag i Sø- og Handelsretten var forsvarer for den tidligere advokat og selskabstømmer Jens Nørskov, som nu risikerer at blive sendt i tre års karantæne, fordi statens advokat, Kammeradvokaten, anser ham som indsat stråmand i en selskab, som importerede biler fra Tyskland og leasede dem til danskere, skriver Berlingske.

Alene i 2020 idømte retten 2.000 direktører konkurskarantæne.

»Jo, der foreligger misbrug, men det er misbrug af retssystemet fra kurators side, fordi retterne hidtil har ageret som villigt redskab for kurator,« sagde Karoly Németh og slog fast, at »hver gang der trykkes på knappen, så ryger der 10.000-12.000 kroner i kurators lomme«.

Sø- og Handelsretten afsiger kendelse i sagen 12. juli.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med torsdag

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, spotter i dag efter blandt andet reaktioner på den seneste rentemelding fra den amerikanske centralbank:

Den amerikanske sundhedsmyndighed FDA kom ikke med tilbagemelding til den danske biotechvirksomhed Orphazyme i går. Kommer den i dag, og hvordan tolker investorerne udmeldingen? Aktien har været på himmelflugt den seneste uge, uden at man helt kan fastslå hvorfor.

Green Hydrogen Systems fik en indledende fin debut som børsnoteret selskab i går. Hen mod slutningen af dagen forduftede den gode stemning dog, og aktien sluttede nogenlunde, hvor den startede med udgangspunktet og tegningskursen på 40. Var det kun en førstedags udfordring?

Onsdag steg renterne efter den amerikanske centralbank Feds annoncering og ordinære møde. Torsdag faldt renterne igen massivt tilbage til onsdagens udgangspunkt. Fed vil på et tidspunkt stoppe de månedlige opkøb af obligationer, men det sker næppe før i første halvår 2022. Investorerne er i vildrede og tager kortsigtet bestik. Var usikkerheden om renteudviklingen kun et onsdag/torsdag-fænomen?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag

Dow Jones:; -0,62 procent

S&P 500: -0,04 procent

Nasdaq +0,87 procent

Indeks – fredag kl. 06.45

Japan Nikkei: -0,08 procent

Hongkong Hang Seng: +0,59 procent

Kina CSI: -0,49 procent