Business-overblik: Sushikrig trækker spor af blodrøde tal efter sig

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

 

Godmorgen, og velkommen til denne uges allersidste businessoverblik, der som altid serverer dagens vigtigste erhvervsnyheder på et sølvfad – værsgo!

I dag skal vi forbi endnu en historie om den udskældte selskabsform IVS, et milliardbyggeri, der er blevet ramt af en bestikkelsessag, og selvfølgelig også coronavirus. Vi lægger ud herhjemme, hvor krigen om sushimarkedet hærger og sætter sine spor i regnskaberne hos flere af de store aktører.

1
Sushikrig giver store milliontab til markante kæder

Der er hård konkurrence om markedet for den populære japanske spise, sushi. Børsen skriver fredag, at det vælter frem med milliontab i flere af landets største kæder. Værst står det til hos Letz Sushi, der over fem regnskabsår har tabt i alt 63,3 millioner kroner. For konkurrenten Sticks'n'Sushi gælder det 9,8 millioner kroner over de seneste fem år.

»Konkurrencen er klart blevet intensiveret. Folk bruger flere penge på at spise ude, og det vil mange gerne tjene penge på,« siger Anders Barsøe, adm. direktør i Letz Sushi, til Børsen.

Eneste undtagelse er franchisekæden Sushimania, der på sine 27 restauranter har tjent i alt 6,6 millioner kroner ifølge de seneste regnskaber, lyder det.

2
PFA smider rådgiver på porten efter bestikkelsessag i København

Et stort milliardbyggeri i København er blevet ramt af en bestikkelsessag, der har fået pensionskæmpen PFA til at politianmelde en rådgiver og en entreprenør på projektet til i alt 2,6 milliarder kroner, skriver DR.

Det er byggeriet Redmolen i Nordhavn, som på 55.000 kvadratmeter skal huse hotel, kontorer og boliger. Allerede inden byggeriet er gået i gang, har bygherren, PFA, dog politianmeldt byggefirmaerne V2C og WR Entreprise, fordi PFA har opdaget, at rådgiveren V2C har forsøgt at opnå returkommission via entreprenører på projektet.

»PFA har været udsat for et forsøg på bedrageri. Det er et forsøg, hvor en rådgiver og en underentreprenør har indgået nogle ulovlige aftaler og har forsøgt at bedrage PFA,« forklarer ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn til DR.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Eksperter sår tvivl om centralt argument for at fjerne IVSerne

Berlingske skriver her til morgen, at to eksperter nu sår tvivl om den rapport fra Erhvervsstyrelsen, som var det bærende argument for at fjerne den omstridte selskabsform IVS. Tilbage i 2018 brugte politikerne rapporten som argument for, at der var mere svindel med IVSerne end med andre selskabsformer. Men var det overhovedet dette, rapporten viste?

Det mener Troels Michael Lilja, lektor ved CBS og ekspert i selskabsret, samt Jesper Lau Hansen, professor og dr.jur. ved Københavns Universitet, ikke var tilfældet.

»Hvad er det i rapporten, der indikerer, at IVSerne har svindlet meget? Det afsnit, der handler om, at ikke alle IVSer har overholdt alle regler, viser, at IVSerne i mindre grad end ApSerne har indsendt årsrapporter rettidigt og i mindre grad har registreret legale og reelle ejere. Selvfølgelig skal selskaberne overholde reglerne, men der er stor forskel på manglende regelefterlevelse og svindel,« siger Troels Michael Lilja i Berlingske.

IVSerne blev indført i 2014 for at fremme iværksætteriet, men blev allerede nedlagt i 2018, efter at det blev konkluderet, at der var for mange problemer med selskabsformen. Siden har antallet af nystiftede virksomheder lidt et alvorligt knæk. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) var tidligere på ugen i Berlingske åben for at finde en ny model, der kan hjælpe spirende iværksættere på vej.

4
Coronavirus rammer Mærsk – og dansk-italiensk lampemager

Berlingske skriver, at Mærsk er hårdt ramt af coronavirus. Op mod hvert tiende containerskib har ikke noget at sejle med, og det får pengene til at fosse ud af de store rederier.

»Der er en masse tabt overskud og forretninger i forbindelse med coronavirus, og det er kritisk for rederierne. Vi forventer en langsom opstart i Kina, men det vil komme til at tage flere måneder,« siger Peter Sand, chefanalytiker i søfartsorganisationen Bimco, til Berlingske.

En anden virksomhed, der dog er noget mindre end Mærsk, mærker ligeledes konsekvenserne af coronavirus. Den dansk-italienske lampevirksomhed Astep får sine designerlamper fremstillet i det nordlige Italien – netop der, hvor virus hærger mest i Europa. Virksomhedens ejer, Alessandro Sarfatti, havde forventet at fordoble omsætningen i 2020, men må allerede nu erkende, at det bliver svært.

»Folk i de berørte områder er usikre og bange. I Italien ligger mange butikker øde hen, og forretningerne tør ikke købe stort ind. For dem er fremtiden simpelthen alt for usikker lige nu,« siger han til Berlingske.

Sådan ser markederne ud fredag morgen

USA, lukkekurser torsdag

  • Dow Jones -3,58 pct.
  • S&P 500 -3,39 pct
  • Nasdaq -3,10 pct.

Asien, indeks kl. 06.40

  • Japan Nikkei -2,99 pct.
  • Hong Kong Hang Seng -2,16 pct.
  • Kina CSI -1,14 pct.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag

Investeringsøkonom Per H. Hansen fra Nordnet peger i dag på tre forhold, han mener, investorer skal holde øje med:

1.  Det er første fredag i måneden og dermed tid til en amerikansk beskæftigelsesrapport. Arbejdsmarkedet er bagud i forhold til de »økonomiske realiteter«, og derfor er der i februars rapport ingen større spor af Coronavirus – endnu. Uanset hvad vil investorerne spejde efter økonomiske signaler.

2. FED nedsatte i tirsdags for første gang siden 2008 udenfor de normale pengepolitiske møder sine renter med 0,5 %. En lang række FED medlemmer taler i dag, og deres udtalelser vil der derfor blive holdt ekstra godt øje med.

3. Der var meget store amerikanske kursfald i går, og selv om de europæiske også allerede faldt i går, ser det ud til, at der kommer flere af de negative nyheder, når handlen indledes i dag. Investorerne bør være forberedte på en rød begyndelse. Spørgsmålet er blot, hvor markant den bliver?