Business-overblik: Stadil og Warnøe trækker sig fra stjernespækket bestyrelse

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Erhvervsmanden Christian Stadil forlader sammen med en række andre prominente navne bestyrelsen for tatoveringsplatformen Tattoodo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredagens overblik over de vigtigste erhvervs- og økonominyheder.

Vi begynder med den anspændte situation i Kina, som i øjeblikket følges tæt i hele verden.

Tavshed fra Evergrande om kritisk betaling

Dramaet om den gældsplagede kinesiske ejendomsgigant Evergrande ruller videre og skaber fornyet uro på børserne. Evergrande skulle torsdag have betalt 83 millioner doller i renter på et lån, men selskabet har intet meldt ud om en eventuel betaling.

Hvis Evergrande ikke er i stand til at betale nu, har kineserne en frist på 30 dage til at få det ordnet. Nyhedsbureauet Reuters citerer analytiker Jennifer James fra Janus Henderson Invest for, at det mest sandsynlige resultat er, at virksomheden vil kontakte kreditorerne og forsøge at lave en plan for en omstrukturering.

Uvisheden om betalingen har fredag udløst et fald i kursen på Evergrande-aktien på seks procent på børsen i Hongkong.

Elprisens himmelflugt varsler en dyr grøn omstilling

Prisen er på elektricitet er banket opad, og med et stadig stigende elforbrug i den store omstilling til et grønne samfund tyder intet på, at strømmen går den anden vej.

Det skriver Berlingske.

Flere energiselskaber er nu begyndt at advare deres kunder om, at de kan forvente en markant højere elregning.

»Som det ser ud lige nu, ligner det mere prisstigninger på 40-50 procent på privatkundernes regninger. Det svarer i værste fald til en ekstraregning på 4.000-5.000 kroner om året for en almindelig elforbruger i en villa. Hvis man også har elvarme eller en varmepumpe og en elbil, er forbruget markant større, og så bliver elregningen også tilsvarende større,« siger Jack Christensen, chef for energiservice hos SEAS-NVE.

Samtidig står selskabets naturgaskunder til en ekstraregning på 5.000-6.000 kroner om året, hvis ikke udfordringerne med de høje gaspriser blive løst.

Følg Morgenposten på mobil

Stadil og Warnøe trækker sig fra stjernespækket bestyrelse

En række prominente navne er fortid i bestyrelsen for den danske tatoveringsplatform Tattoodo, skriver Børsen.

Det drejer sig om Hummel-milliardær Christian Stadil, stifteren af kapitalfonden Nordic Eye, Peter Warnøe, og den mangeårige leder af Seed Capital, Ulla Brockenhuus-Schack. Derudover er Tattoodos to stiftere, Johan Plenge og Mik Thobo-Carlsen, færdige i bestyrelsen.

I 2020 tabte selskabet 21 millioner kroner, men ifølge den ene stifter er reduktionen fra ni til fire personer i bestyrelsen »helt udramatisk«.

»Det skyldes, at vi tidligere på året skiftede strategi og forretningsmodel, og så blev vi enige om i bestyrelsen, at det ville give mening at fortsætte med en mindre og mere agil bestyrelse, der kan træffe nogle endnu hurtigere beslutninger,« siger Johan Plenge til Børsen.

Blandt andre den tidligere fodboldlandsholdspiller Daniel Agger er fortsat en del af bestyrelsen.

Tre ting, som investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, slutter børsugen af med fokus på disse punkter:

  • Dagens vigtigste nøgletal er det tyske IFO-indeks, som offentliggøres kl. 10.00. IFO er den bredeste tyske økonomiske indikator for udviklingen i samfundsøkonomien.
  • Det er sidste mulighed for investorerne til eventuelt at justere deres porteføljer forud for søndagens vigtige valg til den tyske forbundsdag. SPD er favorit til at besætte kanslerposten, men CDU/CSU har næppe opgivet at indhente SPDs forspring.
  • Evergrande synes at være gået i glemmebogen hos investorerne, og aktierne stiger igen og nærmer sig på indeksniveau tiden før nervøsiteten. Var det så det og den korrektion? Det forbliver næppe derved og i de kommende uger vil vi få svaret. Kan stigende renter og en amerikansk centralbank, Federal Reserve, som måske hæver første gang allerede i 2022 blive en udfordring?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA, lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +1,48 procent
  • S&P 500: +1,21 procent
  • Nasdaq: +1,04 procent

Asien, aflæst fredag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +2,04 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,03 procent
  • Kina CSI: -0,07 procent