Business-overblik: Slem begmand til 600 virksomheder udløser hård kritik af regeringen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

600 virksomheder er reelt afskåret fra at få fuld adgang til statens hjælpepakke om lønkompensation. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (tv.) mener, at tolkningen af reglerne hænger fint sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God torsdag morgen!

Oven på en hektisk onsdag aften, der bød på åbningsudspil fra regeringen og godt nyt til cafeer og restauranter, er det blevet tid til at se på de store erhvervshistorier fra morgenstunden. Vi skal selvfølgelig se på genåbningen og det økonomiske aspekt, og vi kaster os også ud i en betændt debat: Hvem skal have adgang til hjælpepakkerne?

Vi starter med genåbningen.

1
Disse brancher kan med fordel åbnes

I øjeblikket er Folketingets partier ved at lande en aftale, der meget vel kan vende op og ned på danskernes liv. Det er den såkaldte fase to af genåbningen, der er på spil, og her fremsatte eksperter et bud på, hvor man får mest ud af at åbne.

Det vil give mening at »prioritere« at åbne for eksempel indkøbscentre, restauranter og cafeer, når der skal aftales en genstart af Danmark.

Det er beskeden fra de topøkonomer, som regeringen og Folketinget har sat til at regne på de økonomiske aspekter af en genåbning.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har, samtidig med at rapporten er kommet ud, sagt, at det netop er nogle af disse områder, regeringen lægger op til at åbne.

2
Coronakrisen kræver endnu et offer i presset branche

Det er næppe gået nogens næse forbi, at den måske hårdest pressede branche er rejsearrangørerne, der indtil nu stirrer ind i lukkede grænser og begrænset rejselyst.

Og de økonomiske konsekvenser begynder for alvor at sætte ind.

Coronakrisen tager således livet af det tredje danske rejsebureau på én måned.

Der er tale om Express Travel, som primært solgte flybilletter, der er gået konkurs, skriver branchemediet standby.dk.

I den forgangne måned bukkede både Jasø Rejser og Robinson Scandinavia under. Og vi har ikke set den sidste rejsekonkurs, vurderer Ole Egholm, ejer af Dansk Brancheanalyse.

»Vi får flere konkurser som følge af coronakrisen end under finanskrisen,« siger Ole Egholm til standby.dk ifølge Finans.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Flybranchen i knæ: Sådan kommer rejser til at se ud i fremtiden

Vi bliver i rejsebranchen.

I en stort opsat artikel og med en gennemgang af en række af de mest centrale spørgsmål, forsøger The New York Times at vise, hvordan rejser vil se ud i fremtiden postcorona.

Artiklen kigger også nærmere på konsekvenserne af flynedlukningen.

Konsekvenser er astronomiske, fristes man til at sige: 100 millioner mennesker kan miste deres job i rejsebranchen på verdensplan, og omsætning for 6.500 milliarder kroner kan forsvinde som følge af krisen, lyder det i The New York Times.

Læs hele artiklen her (kræver abonnement eller indlogning).

4
600 virksomheder uden for hjælpepakker

Det kaster nu hård kritik af sig, at 600 danske virksomheder reelt er afskåret fra at få fuld adgang til statens hjælpepakke om lønkompensation.

Det skriver mediet Finans.

Virksomhederne er en del af en konflikt med en fagforening. Det gør ifølge Beskæftigelsesministeriets fortolkning af det såkaldte neutralitetsprincip, at der ingen hjælp er til de grupper af medarbejdere, der er omfattet af konflikten, fortæller mediet.

Lektor i arbejdsret ved Syddansk Universitet Christian Højer Schjøler vurderer over for Finans, at bestræbelserne på at sikre neutralitet er for vidtgående.

»Lønkompensation for hjemsendte medarbejdere påvirker i min optik ikke konflikten mellem parterne, men opretholder derimod det driftsgrundlag og de stillinger, der ikke direkte er berørt af konflikten på lige fod med alle andre virksomheder. Den nuværende fortolkning er i realiteten med til at forbedre lønmodtagernes forhandlingsposition,« siger Christian Højer Schjøler til mediet.

Den ansvarlige minister, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), mener, at tolkningen af reglerne hænger fint sammen. Den er nemlig afstemt med arbejdsmarkedets parter, og det er samtidig et »generelt princip, at staten skal være neutral i arbejdskonflikter, og lønmodtagere, som strejker, ville heller ikke kunne få bistand på jobcentre«, påpeger han.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksom på torsdag:

  • Dagens vigtigste danske regnskab kommer fra DFDS, hvor coronavirus får en betydelig indflydelse på 2020-udviklingen.
  • Aktierne bliver ved med at bølge frem og tilbage. Zigzag-kursen skyldes ikke kun investorernes skiftende sindsstemning men især forskellige meldinger om, hvornår USA er klar til at genåbne landet sikkert. USA er også i denne henseende motoren for den globale økonomi og investorerne.
  • Investorerne har overvejende taget pænt imod regnskaberne fra de danske selskaber. Modvinden bliver endnu kraftigere i andet kvartal, men den nedtur indstillede investorerne sig allerede på i første halvdel af marts måned. Det er endnu for tidligt at have det lange lys på, men der er underliggende en langt mindre anstrengt stemning hos investorerne, end der var for et par måneder siden. Lyset kan trods alt skimtes.

Det sker på markederne:

USA

Lukkekurser onsdag.

  • Dow Jones: -0,91 pct.
  • S&P 500: -0,70 pct.
  • Nasdaq: +0,51 pct.

Asien

Indeks torsdag kl. 06.10.

  • Japan Nikkei: +0,15 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -0,54 pct.
  • Kina CSI: +0,01 pct.