Business-overblik: Serieinvestor Jesper Buch leverer første overskud

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Mange kender serieinvestor og erhvervsmanden Jesper Buch fra tv-programmet »Løvens hule«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til mandag morgens Business-overblik i den første store sommerferieuge. Berlingske Business holder dig dog fortsat opdateret sommeren over, så læs med og bliv klædt på til en ny uge.

Her er, hvad vi byder på i dag: Skræmte investorer flygter fra aktiemarkedet, serieinvestor Jesper Buch leverer sit første overskud, G7-landene vil bremse prisstigningen på russisk olie, og – først – i et nordsjællandsk firma får medarbejderne nu firedagesuge for at stoppe flugten.

God læselyst!

Nordsjællandsk firma får firedagesuge for at stoppe medarbejderflugt

Det nordsjællandske revisionsfirma Aaen & Co. indfører firedagesuge for at holde på de ansatte.

Det er blevet stadig sværere at fastholde og rekruttere medarbejdere. Fra juli giver virksomheden derfor alle medarbejdere fri om fredagen og indfører dermed en firedages arbejdsuge, selvom branchen er kendt for lange arbejdsdage, skriver Berlingske.

»Vi frygtede, at vi ikke vil kunne tiltrække arbejdskraft eller få erstattet dem, der har sagt op, hvis vi ikke gjorde noget. Og det ville gå ud over vores forretning,« siger Niels Borum Madsen, partner i Aaen & Co.

Han understreger, at der ikke er noget ønske om at få medarbejderne til at arbejde mere eller hurtigere.

Arbejdsmarkedsforsker Henrik Lund finder udviklingen positiv, men siger, at det kan skabe stor ulighed i samfundet, fordi firedagesugen først og fremmest er for de privilegerede.

Skræmte investorer flygter fra aktiemarkedet

Den voldsomme uro på finansmarkederne med store kursfald, aktiestigninger og bragende inflation får private danske investorer til at trække sig næsten helt fra handlen med aktier. I årets fem første måneder er privates handlen med aktier faldet med hele 87 procent, skriver Børsen.

»Jeg er overrasket over, hvor stort faldet er. Det er meget voldsomt, også selv om det kommer fra en høj base sidste år. Det er et udtryk for, at mange investorer er blevet brændt, og så trækker de følehornene til sig,« siger Esben Saxbeck Larsen, aktiechef i Danica Pension.

I samme periode for et år siden handlede private aktier for knap 73 milliarder kroner, men i år er det styrtdykket til kun 9,3 milliarder kroner. Globalt står det knap så galt til, investeringsbanken J.P. Morgan venter et fald på 42 procent i 2022 sammenlignet med sidste år.

Jesper Buch leverer første overskud

Serieinvestor og erhvervsmand Jesper Buch har leveret det første overskud i sit holdingselskab efter sidste års salg af takeawaytjenesten Hungry til tyske Delivery Hero.

Overskuddet for 2021 blev på lidt over fem millioner kroner, og i regnskabet står, at »årets resultat og likviditet er positivt påvirket af et yderst tilfredsstillende exit«, skriver Finans.

Jesper Buch, som mange kender fra tv-programmet »Løvens hule«, har tidligere sagt, at salget gav ham et »rigtigt pænt tocifret« millionbeløb.

Jesper Buchs holdingselskab har ejerandele i blandt andet tøjmærket Shaping New Tomorrow og samkørselstjenesten GoMore.

G7-lande vil bremse prisstigning på russisk olie

Lederne fra verdens syv største økonomier samlet i G7 vil bremse strømmen af milliarder til Rusland udløst af de voldsomt stigende oliepriser.

G7-topmødet i Sydtyskland forhandler om at lægge et loft på prisen for russisk olie for på den måde at bremse pengestrømmen til den russiske krigsmaskine, skriver Financial Times.

Hvis prisloftet skal have effekt, skal det udbredes til andre lande end de store vestlige, og derfor udvides G7-kredsen i dag med blandt andet Indien, der er storimportør af den russiske olie.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea holder i dag øje med disse ting:

  • Det danske eliteindeks, C25, sluttede fredag sidste uge af med meget positive toner, og det samme gjorde de fleste andre aktieindeks i verden. Her til morgen fortsætter bevægelsen i Fjernøsten og starter ugen godt ud for aktiemarkederne.  Dette skete, på trods af at renterne overordnet set bevægede sig højere for dagen i USA og mere fladt i Europa. Det var en spændende uge i sidste uge fra centralbankfronten og ikke mindst datafronten. For investorerne er et vigtigt spørgsmål, hvornår lavere vækstforventninger begynder at trække renterne lavere efter en lang periode med mere og mere aggressiv prisning af centralbankerne. Og der bliver da også noget for dem, som følger centralbankerne i denne uge. ECB afholder nemlig sit årlige forum i Sintra i Portugal, hvor temaet for årets konference ikke så underligt er de pengepolitiske udfordringer, man har i lyset af høj inflation og krig. Hold øje med eventuelle udmeldinger i dag og indtil onsdag, hvor konferencen slutter.
  • På datafronten får vi data for de varige forbrugsgoder i USA og Dallas Fed-fremstillingsindeks. Det giver os en indikation af, hvorledes det går med investeringsaktiviteten og industriaktiviteten. Det er relevant for markederne, eftersom aktiemarkedet har det med at følge fremstillingsaktiviteten, og dermed de mere kortsigtede udsving, vi oplever, i den økonomiske konjunkturcyklus. Investeringsaktiviteten vil formentlig være stærk også fremadrettet blandt andet grundet de store flaskehalse og dermed investeringsbehov, man har oplevet de seneste år.
  • Sidst, men ikke mindst har vi i de tidlige morgentimer fået den seneste redegørelse og forventninger til vækst og inflation fra Bank of Japan. Sidste måneds inflation i Japan steg med cirka 2,4 procent år/år, hvilket ikke er nær så højt som det, vi aktuelt oplever i USA og Europa. Alligevel hviler alles øje på eventuelle indikationer om en smule strammere pengepolitik, men indtil videre har centralbanken holdt fast i sin lempelige pengepolitik. Det har stor betydning for udviklingen i den japanske yen, i hvilken grad centralbanken ændrer sin holdning til pengepolitikken.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +2,68 procent
  • S&P 500: +3,06 procent
  • Nasdaq: +3,34 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +1,42 procent
  • Hongkong Hang Seng: +3,15 procent
  • Kina CSI: +0,88 procent

Tak, fordi du læste med!