Business-overblik: Ryanair-topchef dropper billigbilletterne

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Stigende brændstofpriser gør det af med lavprisselskabet Ryanairs slagtilbud på billetter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens hurtige Business-overblik, der som altid klæder dig på fra morgenstunden med dagens vigtigste erhvervshistorier.

I dagens overblik skal vi omkring stigende vindmøllepriser og mindre danske virksomheders flugt fra vækstlande. Vi skal også forbi et farvel til de helt billige flybilletter til under 100 kroner, ligesom vi kommer omkring en turistbranche, der bløder som følge af krigen i Ukraine. Vi runder også en stigning i de amerikanske aktier.

God læselyst.

Vestas hæver vindmøllepriser – »det rigtige at gøre«

Vindmøllegiganten Vestas har hævet priserne markant. Det kan mærkes på antallet af ordrer, der ligger 50 procent lavere end samme periode sidste år.

Det skriver Finans.

Vestas har hævet priserne for sine landvindmøller med 31,5 procent på to år og med otte procent de seneste tre måneder, hvilket har medført et stort underskud.

For to år siden var vind- og solenergi de billigste energiformer, fordi vindindustrien havde banket priserne ned for blandt andet at blive konkurrencedygtige.

Men det er slut nu. Vestas skal genetablere indtjeningen.

»Vi er ikke nervøse. Vi mener, at det er det rigtige at gøre, og det holder vi fast i,« siger Hans Martin Smith, finansdirektør i Vestas, til Finans.

Danske virksomheder skræmmes væk fra vækstlande

Mindre virksomheder vil flygte fra BRIK-landene – Brasilien, Rusland, Indien og Kina – og i stedet søge mod de mere sikre vestlige økonomier i en periode med høj usikkerhed og inflation.

Det skriver Finans.

»Udover krigen i Ukraine får også pandemien med de deraf følgende forsyningskædeproblemer virksomhederne til at tænke, om de har været for naive i deres tro på, at globalisering er det eneste rigtige,« siger underdirektør i Dansk Industri (DI) Peter Thagesen til Finans.

De store virksomheder vil derimod ikke komme til at trække sig – men de ændrer stadig adfærd, lyder det. Det ses blandt andet ved, at de accepterer højere omkostninger til fordel for mere sikkerhed ifølge Peter Thagesen.

Læs Finans' historie her.

Ryanairs topchef: Slut med flybilletter til 75 kroner

Det er snart slut med det irske lavprisflyselskab Ryanairs slagtilbud med billetter til under 100 kroner.

Det siger Ryanairs topchef, Michael O'Leary, til britiske BBC.

Han forventer, at de eksploderende brændstofpriser vil betyde, at flypassagererne skal forvente, at der vil blive lagt ti euro – svarende til omkring 75 kroner – oven i billetprisen hen over de næste fem år, så gennemsnitsbilletten stiger fra sidste år omkring 40 euro (300 kroner) til 50 euro (375 kroner).

Michael O'Leary forventer stadig, at folk vil flyve ofte trods de stigende leveomkostninger.

Ryanair konkurrerer med lavprisselskaber som Easyjet, Vueling og Wizz Air.

Krigen i Ukraine koster turistbranchen i København millioner

Der er markant færre krydstogtsgæster i København i år. Sankt Petersborg i Rusland var det vigtigste rejsemål for krydstogter i Østersøen, men med indførelsen af internationale sanktioner mod Rusland er storbyen lukket land for turisterne. Det betyder omkring 300.000 færre gæster i København, og deres trecifrede millionforbrug er nu i fare. Det skriver vi om her på Berlingske.

»Det er jo helt tydeligt, at amerikanerne bare ikke er der. De er helt væk,« siger Mads V. Olesen, administrerende direktør i Københavns største udbyder af kanalrundfarter og turistbusser, Stromma.

»Vi kan tydeligt mærke, at der er færre gæster fra krydstogterne i år. Der er ikke behov for samme kapacitet fra os,« siger han.

Der er ingen udsigter til, at turister kan komme til Sankt Petersborg foreløbig. Derfor frygtes det nu, at nedgangen i amerikanske besøgende vil fortsætte i mange år fremover.

Og det vil få stor betydning for København, for krydstogtsgæster bidrager med et årligt forbrug på over en milliard i Danmark. Derfor kan det komme til at gøre ondt på Mads V. Olesen og andre aktører i den københavnske turismeindustri.

Amerikanske aktier lukkede med store stigninger

Amerikanske aktier lukkede med flotte plusser onsdag aften, efter at et overraskende stort fald i inflationen pustede til håbet om færre og mindre renteforhøjelser. Det it-tunge Nasdaq-indeks, som har været hårdest ramt af de stigende renter i 2022, steg 2,9 procent og er nu oppe 20 procent siden sin bund i juni.

Inflationen i USA faldt til 8,5 procent i juli fra 9,1 procent i juni. Det er stadig langt over den amerikanske centralbanks målsætning om en inflation på to procent, så forventningen er stadig, at der kommer flere renteforhøjelser omend i et blidere tempo.

Danske aktier, som også er blandt de mere rentefølsomme, havde også en forrygende onsdag. Eliteindekset, C25, steg 2,5 procent.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er de tre ting, som investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med i dag, torsdag:

  1. Regnskabsmæssigt samler interessen sig i dag om halvårstal fra Ørsted og Netcompany. ISS opjusterede sidst på dagen i går sine forventninger til helåret, og i dag venter selskabet så på investorerne bedømmelse af den positive justeringer.
  2. Vestas’ andet kvartalsregnskab var på hovedparten af posterne under det forventede. Alligevel steg aktien markant. Det skyldes først og fremmest, at Vestas som markedsleder går foran og hæver priserne for at genetablere sin indtjening. På kort sigt koster det ordrer, men på længere sigt vil alle konkurrenterne følge med. Ingen har en tilfredsstillende indtjening. Er der mere i Vestas aktien efter gårsdagens stigning?
  3. De amerikanske forbrugerpriser spredte onsdag stor glæde hos investorerne. Godt nok steg de i juli med 8,5 procent, men der var ikke tale om nogen yderligere stigning i forhold til juni og det forventede. Det fik investorerne til nærmest at juble. Håbet er, at vi nu kan se inflationstoppen. Spørgsmålet er, om det er lidt for tidligt at erklære sejr over de høje prisstigninger? I dag får vi at se, om gårsdagens stigninger var lidt til den gode side, kortsigtet.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +1,63 procent
  • S&P 500: +2,13 procent
  • Nasdaq: +2,89 procent

Asien – indeks torsdag kl. 07.25:

  • Japan Nikkei: -0,65 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,78 procent
  • Kina CSI: +1,25 procent

Tak, fordi du læste med!