Business-overblik: Pengetank vil skyde milliarder i dansk vaccineforsvar

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Mads Krogsgaard Thomsen, som er topchef for en af Danmarks største pengetanke, Novo Nordisk Fonden, er klar til at skyde milliardbeløb i at forberede os bedre på den næste pandemi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (arkivfoto.)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til ugens første morgenopdatering med de vigtigste erhvervsnyheder.

Læs blandt andet om, hvordan medicinalfirmaet BioNTechs topchef forventer, at vi skal have en ny coronavaccine i 2022, hvordan en berygtet mangemillionær fra Paraguay har brugt Jyske Bank til at jonglere med sin formue, hvordan Tesla har sat leverancerekord i elbiler, hvordan en af Danmarks største pengetanke er klar med milliardbeløb for at sikre os bedre mod den næste pandemi, og – først – hvordan hoteller og restauranter må afvise gæster, fordi de ikke kan skaffe personale nok.

Hoteller og restauranter må afvise gæster – der mangler personale

Hoteller og restaurationer var nogle af de sektorer, der var hårdest ramt af nedlukninger og restriktioner. Nu er de plaget af en ny voksende udfordring: Manglen på arbejdskraft tvinger dem til at afvise gæster. Det skriver Finans.

I september oplevede 82 procent af hotellerne og 65 procent af restauranter, at manglen på arbejdskraft begrænser deres produktion. Det er en stigning siden sommeren.

Thomas Gaarde, der ejer tre restauranter i København, er en af dem, der er tvunget til at afvise gæster.

»Vi har valgt at holde lukket om mandagen på den ene restaurant, fordi vi ikke kan få kokke nok. Det kan også blive resultatet på vores andre restauranter,« siger han til Finans.

Ifølge erhvervskundechef i Nordea, Bjørn Bøje Jensen, er manglen på arbejdskraft og stigende priser på råvarer noget, der smitter af på priserne for restaurantmenuer og hotelværelser. Prisstigningerne er i fuld gang, forklarer han til Finans.

BioNTech-topchef: Vi skal have ny coronavaccine i 2022

Topchefen for den tyske medicinalproducent BioNTech, Ugur Sahin, forventer, at der bliver behov for at opdatere vaccinen mod coronavirus næste år, fordi virussen sandsynligvis vil mutere, så de nuværende vacciner ikke længere vil sikre alle immunitet.

Det siger han til den britiske finansavis Financial Times.

»I år vil en anderledes vaccine være komplet unødvendig. Men i midten af næste år kan det være en anderledes situation,« siger han.

Ugur Sahin forventer, at coronavirussen vil ændre sig, så den undslipper det immunforsvar, som de nuværende vacciner giver mennesker. Derfor vil der blive behov for at »skræddersy« nye vacciner.

»Virussen vil forblive her, og den vil tilpasse sig yderligere. Vi har ingen grund til at formode, at næste generation af virussen vil blive lettere at håndtere for immunsystemet end den nuværende generation. Det er en fortsat udvikling, og den er lige begyndt,« siger Ugur Sahin.

Det var BioNTech, som sammen med det amerikanske medicinalselskab Pfizer stod bag den første vaccine, der kom på markedet mod coronavirus.

Novo Nordisk Fonden skyder milliarder ind i det danske pandemiforsvar

En til to milliarder. Så meget vil Novo Nordisk Fonden donere til et nyt dansk forskningscenter, der skal sikre et stærkere forsvar mod kommende pandemier.

For det er nødvendigt, at vi i Danmark er stærke teknologisk i forhold til pandemier, forklarer fondens administrerende direktør, Mads Krogsgaard Thomsen. Det skriver Børsen.

»Vi agter at lave en storstilet satsning baseret nationalt, men med samarbejder ude i omverdenen, hvor vi skal forstå biologien bag forskellige virusser. Vi vil vælge nogle specifikke pandemiske trusler. Corona er en af dem,« siger Mads Krogsgaard Thomsen om milliarddonationen til det nye infektionscenter.

I alt forventer Novo Nordisk Fonden at tildele ti milliarder kroner hvert år af den næste strategiperiode. I fondens årsregnskab i marts blev formuen opgjort til 475 milliarder kroner.

Berygtet mangemillionær brugte Jyske Bank

En  berygtet mangemillionær fra Paraguay placerede i årevis sin formue i Jyske Bank, mens investeringerne blev forvaltet af en pensioneret Jyske Bank-chef i Nordsjælland.

Det viser en ny kæmpelæk, kaldet »Pandora Papers«, som et globalt samarbejde af journalister nu afdækker ud fra millioner af lækkede dokumenter om kendte skattely. Det bringer masser af nye afsløringer med sig verden over, skriver Berlingske.

Hundredvis af millioner kroner fra den hovedrige, sydamerikanske rigmand blev jongleret rundt med af den pensionerede chef fra Jyske Bank. Kundeforholdet gik via Panama og De Britiske Jomfruøer og burde have fået alarmklokker på stribe til at bimle i banken, mener eksperter.

»Alt ved den her kunde ser mistænkeligt ud. Jeg har meget svært ved at komme på fornuftige grunde til at tage sådan en kunde ind,« siger hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft til Berlingske.

Tesla satte ny rekord – leverede 241.300 biler

Den amerikanske elbilproducent Tesla har sat ny rekord ved i tredje kvartal at have leveret 241.300 biler.

Det er flere end de forventede 220.900, skriver nyhedsmediet CNBC.

Samtidig producerede Tesla, der har den karismatiske multiiværksætter Elon Musk som topchef, 237.823 biler i juli-september, hvilket er ny produktionsrekord. Heraf var de 228.882 model 3 eller model Y, mens omkring 9.000 var model S og model X.

Også Tesla er ramt af den varemangel, som spreder sig verden over. Derfor takkes kunderne for »tålmodighed«. Elon Musk håber på, at knapheden på især de afgørende vigtige computerchips, som bruges i bilerne, vil være kortvarig.

Tre forhold, som investorerne skal holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea blandt andet holder øje med i dag:

  • Vi fortsætter denne uge, hvor vi slap den sidste – med det politiske spil »kylling«, som i øjeblikket dominerer overskrifterne i USA. To store stimulanspakker er i spil, en på 1.200 milliarder dollar øremærket infrastruktur og en anden på 3.500 milliarder øremærket til at forbedre det amerikanske sociale sikkerhedsnet. Ikke nok med det: De to partier skal også blive enige om at øge eller udskyde gældsloftet, inden man løber tør for penge 18. oktober. At man ikke kan nå til enighed om gældsloftet er stadig et usandsynligt scenario, men ikke desto mindre noget, som markedet vil have fokus på ugen igennem.
  • Vi bliver på den politiske scene, hvor der vil være fokus på koalitionsforhandlingerne i Tyskland. Her har De Grønne og FDP allerede begyndt forhandlingerne. Deres fælles 210 sæder i den næste Bundestag vil være afgørende for enten CDU/CSU eller SPD, der begge håber at kunne lede koalitionen. SPD synes at ligge lunest i svinget til at vinde de to partiers gunst, men interessant bliver det, hvor mange kompromiser man er villig til at indgå.
  • I et hattrick af politiske fokuspunkter overtager Fumio Kishida roret i Japan. Japanske aktier har haft en god september måned og er i danske kroner steget otte procent på forventningen om, at opbakningen til Kishida vil muliggøre ny finanspolitisk stimulans til landet.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +1,43 procent
  • S&P 500: +1,15 procent
  • Nasdaq: +0,82 procen

Asien – indeks mandag kl. 6.45:

  • Japan Nikkei: -1,34 procent
  • Hongkong Hang Seng: -2,25 procent
  • Kina CSI (Shanghai): 0,90 procent