Business-overblik: Nybyggede havnelejligheder står til kraftigt prisfald

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nybyggede lejligheder ud til havnene står til et kraftigt prisfald som følge af de nye ejendomsvurderinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens første Business-overblik i den sidste hele uge inden påske.

Læs om, at EU gør klar til nye, kraftige sanktioner mod Rusland efter grusomheder oven på russiske styrkers tilbagetrækning fra området omkring Kyiv, at nybyggede havnelejligheder står til et kraftigt prisfald som følge af det nye boligskattesystem, og at miljøministeren blæser til opgør mod bureaukratiet for at sikre en hurtigere grøn omstilling væk fra russisk gas. Først en anden vinkel på, hvad mindre russisk gas vil komme til at betyde.

Mindre russisk gas betyder mere kinesisk metal

Som du nok har bemærket, har krigen i Ukraine fået snart sagt alle til at tale om, hvor presserende det er, at Europa gør sig uafhængig af russisk gas. Og at det i samme omgang giver god mening at sætte turbo på den grønne omstilling.

Men det kan på længere sigt give helt andre og nye hovedpiner end dem, den russiske gas er årsag til nu. I hvert fald skriver Jyllands-Postens Finans, at EU-landene allerede i dag er helt afhængige af lande som Kina, Congo og Myanmar, og at afhængigheden kun vil forstærkes, når der skrues op for de grønne ambitioner. Det drejer sig blandt andet om vigtige materialer til produktion af solceller, batterier og vindturbiner.

»Vi ser allerede alle advarselssignalerne på, at vi bliver meget afhængige af Kina. De har monopol på markedet for mange vigtige mineraler, har arbejdet målrettet på at få den position og ved, hvordan man bruger den politisk,« siger Peer Schouten, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til avisen.

Nye EU-sanktioner mod Rusland efter grusomheder

EU gør klar til endnu flere sanktioner mod Rusland efter rapporter om nye grusomheder i kølvandet på de russiske styrkers tilbagetrækning fra områderne rundt om den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Det skriver den britiske finansavis Financial Times.

»I chok over uafrystelige billeder af grusomheder begået af den russiske hær i de befriede områder af Kyiv. Flere EU-sanktioner og – støtte er på vej. EU bistår Ukraine og NGOer med at indsamle de nødvendige beviser til forfølgelse ved internationale domstole,« skriver EUs præsident, Charles Michel, på Twitter med henvisning til billeder af efterladte lig af ubevæbnede civile i gaderne i Butja, 25 kilometer nordvest for Kyiv, og forlydender om massegrave.

EUs ambassadører ventes at mødes onsdag for at diskutere, hvordan sanktionerne mod Rusland kan udvides som følge af den russiske invasion af Ukraine 24. februar.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kalder billederne fra Bucha »ubærlige«, og både den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, og den estiske premierminister, Kaja Kallas, kræver de stærkest mulige sanktioner indført så hurtigt som muligt.

Ruslands forsvarsministerium afviste søndag anklagerne om mord på civile i Bucha.

Nybyggede havnelejligheder står til kraftigt prisfald

Kraftige prisfald kan være i vente på de nybyggede lejligheder langs de største danske byers havnekajer.

Inden det nye boligskattesystem skal træde i kraft ved udgangen af 2023, er der nemlig opstået bekymring hos realkreditinstitutterne, og havnelejlighederne er samtidig blevet en hovedpine hos Skat, skriver Børsen.

Nykredit forventer, at prisen på ejerlejligheder i København falder op mod ti procent, og især de ofte meget dyre boliger – som nybyggede lejligheder langs havnekajen til op mod 100.000 kroner pr. kvadratmeter – er udsatte.

»Det er de nybyggede områder på tidligere havnearealer, hvor der formodentlig vil være de største skatterabatter. Ikke bare i kroner og øre, men også som andel af den samlede værdi,« siger boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

Med de nye ejendomsskatter vil boliger, der er steget mest i værdi, få væsentligt højere vurderinger og dermed risikere at udløse en stor ekstraregning til kommende boligkøbere. Køber man inden 2024 for at blive boende, rammes man ikke. Stiger boligskatten med de nye vurderinger, får man permanent skatterabat – størst i Nordhavn i København, Aarhus Ø og havnepromenaden i Aalborg, vurderes det. Den falder dog bort, når boligen sælges.

Miljøminister blæser til opgør med bureaukratiet

Mere om konsekvenserne på vejen mod uafhængighed af russisk gas: Herhjemme er miljøminister Lea Wermelin (S) nu klar til at gøre op med bøvlede regler, bureaukrati og langtrukken sagsbehandling på det grønne område. Det er der nemlig brug for, siger hun til Berlingske Business.

Udfordringerne for de grønne projekter tårner sig op langs den lange og snørklede vej gennem miljøtilladelser og bureaukrati, inden vindmøllerne og solcellerne endelig kan komme op at stå. Hvis da ikke projekterne bremses helt i en kollision mellem klima og natur- og dyreinteresser. Men nu skal det være slut.

»Ruslands angreb på Ukraine har skabt en helt ny situation i Europa, hvor den grønne omstilling kun er blevet endnu vigtigere for at gøre os fri af russisk gas. Fra dansk side er vi nødt til at kigge på, hvordan vi kan udbygge hurtigere, og hvor meget vi kan lægge til de planer, vi allerede har,« siger Lea Wermelin, der således åbner for at se på miljølovgivningen.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, følger med i mandag:

  • I sidste uge sluttede globale aktier i omtrent et rundt 0 procent for ugen trods dans på stedet, mens danske aktier kom stærkt igen. Fredagens arbejdsmarkedsrapport kom omtrent ud som ventet og skabte da også sving i renterne, som sluttede ugen en smule lavere efter kraftige stigninger i løbet af marts. I denne uge er det fortsat udviklingen i krigen i Ukraine, der vil drive risikoappetitten på kort sigt, mens der senere på ugen vil være både interessante økonomiske nøgletal og pengepolitiske referater fra den amerikanske centralbank Fed onsdag.
  • Ud over krigen i Ukraine, som også vil være i fokus i dagens løb, så byder dagen i dag på økonomiske nøgletal i form af de amerikanske fabriksordrer, som vil give et hint om industriaktiviteten for februar måned. De seneste målinger, som inkluderer den usikkerhed, som krigen i Ukraine skaber, viser, at fremstillingsaktiviteten er en smule lavere end ventet, men stadig på rigtigt høje niveauer. Dette signal stemmer ikke helt med de signaler, vi som investorer på det seneste har fået af rentemarkedet. Her er rentekurven (forskellen mellem de korte og lange renter) blevet markant fladere, og det peger fremadrettet på væsentligt lavere vækst. Årsagen skal formentlig findes i den kraftige kovending, som de vigtige centralbanker har foretaget i år, og med langt flere renteforhøjelser nu forventet, sammenlignet med for bare fire måneder siden, så skaber opbremsningen naturligvis panderynker blandt investorerne.
  • Sidst, men ikke mindst vil den franske valgkamp formentlig begynde at fylde mere og mere i overskrifterne, eftersom første halvleg af valgkampen udspilles på søndag.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +0,40 procent
  • S&P 500: +0,34 procent
  • Nasdaq: +0,29 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.50:

  • Japan Nikkei: +0,07 procent
  • Hongkong Hang Seng: +1,24 procent
  • Kina CSI: +0,94 procent

Tak, fordi du læste med!