Business-overblik: Novo og Lego-pengetank vraget i budkrig om kometfirma

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

3Shape laver scannere og software til tandlægeindustrien – nu har kapitalfonden EQT købt 20 procent af aktierne. En handel, der værdisætter selskabet til mere end 22 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til torsdagens Business-overblik, som selvsagt står i coronaepidemiens tegn.

Dansk bargigant kalder de nye restriktioner for »en meget stor hammer«, og landets restauranter kræver langt større støtte end under sidste nedlukning, når der i dag skal forhandles om kompensationer, fordi de netop har købt ind til alle julefrokosterne. Novo og LEGOs pengetank blev vraget i kampen om kometfirma, og så vælter pengene ind til en dansk himmelstormer.

God læselyst!

Dansk bargigant om ny nedlukning: En meget stor hammer

Det er meget voldsomme restriktioner, der nu bliver lagt ned over nattelivet, når barer og natklubber skal lukke natten til lørdag.

Det siger nattelivskoncernen Rekom, der ejer 100 barer i Danmark, til Berlingske, og også erhvervsorganisationen Dansk Erhverv undrer sig over, hvorfor der gribes så hårdt ind, og opfordrer regeringen til at kompensere de berørte virksomheder hurtigst muligt.

»Selvfølgelig kommer vi til at følge myndighedernes anbefalinger, men det er en meget stor hammer, som man slår med nu,« siger Lars Børsting, Rekoms politiske direktør, som mener, at »vi står et helt andet sted end i marts 2020«, og derfor håber på så kortvarig en nedlukning som mulig.

Regeringen indførte onsdag nye restriktioner, så nattelivet fra 10. december lukker ved midnat, og erhvervsminister Simon Kollerup (S) gjorde det klart, at berørte virksomheder forholdsvis hurtigt kan se frem til at blive kompenseret.

Dansk Erhvervs topchef, Brian Mikkelsen, mener, at restriktionerne er for voldsomme.

»Man lukker reelt et erhverv, som i forvejen er hårdt ramt,« siger han til Berlingske.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Restauranter: Umuligt at overleve uden langt større støtte

Landets restauranter ser igen den mest lukrative sæson blive torpederet af de nye coronarestriktioner, og de frygter, at regeringens lovede kompensationsordninger ikke er nok.

Det siger brancheorganisationerne for restauranter til Finans.dk.

»Det her rammer enormt hårdt i et erhverv, som i forvejen har taget en meget stor regning under coronapandemien. De har hårdt brug for at kunne tjene nogle penge nu for at kunne betale af på de lån, man har taget tidligere,« siger Kristian Nørgaard Nielsen, politisk chefkonsulent hos HORESTA.

Han efterlyser et bedre sikkerhedsnet under restauranterne med kompensation for alle udgifter, som restauranterne har haft for at være klar til julefrokosterne med indkøb af mad, musik og personale.

Også brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféers politiske chef, Freja Brandhøj, er bekymret, fordi der om fire måneder skal betales udskudt moms og skat.

Novo og LEGO-pengetank vraget i budkrig om kometfirma

I flere måneder har nogle af landets største pengetanke kæmpet om at blive medejer af virksomheden 3Shape, der laver udstyr til tandlægeindustrien.

Men det bliver kapitalfonden EQT, der nu køber 20 procent af aktierne. En handel, der værdisætter selskabet til mere end 22 milliarder kroner.

Det skriver Børsen.

Ifølge avisen var Novo Holdings og LEGO-familiens pengetank, Kirkbi, ellers også interesseret i at købe sig ind i 3Shape.

»EQT kommer med en stor, global forståelse. De har en lang erfaring med, hvordan man skaber vækst og tager markedsandele fra forskellige industrier, og det er vi helt sikre på, at vi kan få glæde af,« siger 3Shapes bestyrelsesformand, Jørgen Jensen, til Børsen.

Hovedparten af aktierne i 3Shape vil fortsat være ejet af de to stiftere, Teis Clausen og Nikolai Deichmann.

Følg Morgenposten på mobil

Pengene vælter ind til dansk himmelstormer

Der er enorm fart på den danske virksomhed Pleo, der udsteder firmakort og automatiserer processer omkring udgifter, fakturaer og bogføring.

Selskabet har nemlig fået tilført en investering på 2,3 milliarder kroner, hvilket giver det en samlet værdi på svimlende 31 milliarder kroner, selvom Pleo sidste år kun omsatte for godt 100 millioner kroner.

Det skriver vi her i Berlingske.

»Nej, alle os, som engang har læst finansiering, kan på ingen måde regne den værdisætning hjem,« siger direktør og ejer Jeppe Rindom med et grin og tilføjer:

»Det er jo baseret på nogle vækstforventninger til fremtiden mere end historikken. En tro på, at markedet er stort og solidt nok til at skabe nogle kæmpe virksomheder over de næste fem-ti år.«

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea holder i dag særligt øje med disse tre ting:

Dagen i går bød på flere aktiekursstigninger i mangel på dårlige nyheder omkring omikronvarianten. Pfizer/BioNTech indikerede, at et tredje skud af deres vaccine synes at være effektiv mod omikronvarianten i deres laboratorietest. Finansmarkederne befinder sig stadig i en konsolideringsfase, hvor nyheder, som kan give investorerne mere klarhed over den nye variant, vil rykke markederne på kort sigt. Ligesom det var tilfældet i Danmark, blev der også annonceret nye restriktioner i Storbritannien i går. Flere restriktioner vil finansmarkederne delvist se igennem, sålænge der er tale om kortere perioder, da vil det påvirke virksomhedernes indtjening i mindre grad.

Nyhederne om gældsloftforhandlinger fra USA fortsætter i dag. Siden Republikanerne og Demokraterne tirsdag blev enige om en pakke, der gør det muligt at hæve gældsloftet med et simpelt flertal i Senatet, er det usandsynligt, at man ikke bliver enige om en aftale. I dag er der planlagt en afstemning i Senatet, og aftalen vil, hvis den vedtages, udskyde problematikken til efter midtvejsvalget i november 2022. Det betyder, at man hæver det 28.900 milliarder dollar høje gældsloft og dermed undgår, at den amerikanske stat de facto misligholder sin gæld.

På nøgletalsfronten er der nyt i form af data fra USA, hvor vi får de ugentlige dagpengesøgende. Det er en af de højfrekvente målinger (tallene kommer ugentligt), der giver en indikation om tilstanden på arbejdsmarkedet. JOLTS-rapporten kom i går med data fra oktober og viser som ventet, at der fortsat er stærk efterspørgsel efter arbejde. Andelen af personer, der frivilligt stopper på arbejde, falder en smule tilbage, og det kan være grundet frafaldet af den ekstraordinære arbejdsløshedsunderstøttelse og kan indikere, at lønvæksten begynder at aftage en smule. På sigt vil ubalancerne på arbejdsmarkedet normaliseres, men det kan godt tage en rum tid endnu.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,10 procent
  • S&P 500: +0,31 procent
  • Nasdaq: +0,64 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,30 procent
  • Hong Kong Hang Seng: +0,90 procent
  • Kina CSI: +1,16 procent