Business-overblik: Norwegian svinger sparekniven – skærer i ruter og pladser

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Norwegians vokseværk er gået ud over regnskaberne. Nu svinges sparekniven. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

Det får en dyster undertone, da vi skal runde hele to virksomheder, der har fundet den store sparekniv frem. Desuden fortæller vi i egne spalter om, at bankerne er pressede af den mærkværdige økonomiske og finansielle situation, som verden befinder sig i.

Men først er der nu udsigt til, at Norwegian skærer dybt og hårdt på flere områder.

1
Norwegians store spareplan

Efter ti år med voldsom vækst skærer det norske lavprisselskab nu dybt i trafikprogrammet, skriver Finans.

Det betyder, at ruter lukkes, baser nedlægges, og at der i 2020 kommer ti procent færre sæder til salg. I vinterperioden med lavsæson reduceres kapaciteten med hele 20 pct.

»Det er en svær opgave. Der skal tages hårdt fat, og det bliver en barsk turnaround. Men der er ingen vej uden om, for Norwegian har været for tæt på kanten. Uret tikker, og vi er simpelthen nødt til igen at tjene penge,« siger Niels Smedegaard, ny bestyrelsesformand i Norwegian, til mediet.

Han understreger, at det vil tage lang tid at vende forretningen, og i den periode er der ikke plads til vækst.

»Det tager to år eller mere at få det fulde potentiale ud af de besparelser, effektiviseringer og forbedringer, vi sætter i gang,« siger Niels Smedegaard.

Norwegian har de seneste år tabt 6,5 milliarder norske kroner (knap 4,8 mia. danske kroner), og selskabet har på 20 måneder været nødt til at gennemføre tre kapitalforhøjelser for at kunne flyve videre. Nu er der lavet en plan, så selskabet ved udgangen af 2021 har gennemført besparelser og effektiviseringer for fire mia. norske kroner (knap tre mia. danske kroner).

Niels Smedegaard ønsker ikke at gå i detaljer om, hvor Norwegian vil nedlægge ruter og skære i kapaciteten, men både de korte ruter og de oversøiske ruter vil blive berørt.

2
Tilsyn advarer om »alvorlig situation« for banker

Her på Berlingske skriver vi i dag, at det er gået hastigt ned ad bakke for storbankernes indtjening. Kunderne mærker det allerede i form af højere gebyrer og negative renter på private indlån, så det nu koster penge at sætte sin opsparing i banken.

Det har vist sig i det netop afsluttede kvartal, der bød på en bred vifte af svagere nøgletal. Særligt landets største banker måtte se resultaterne vige.

Fælles for storbankerne er, at deres indtægter de seneste kvartaler har været dalende, samtidig med at omkostningerne har været stigende. Dette har blandt andet ført til, at landets største bank, Danske Bank, for nylig måtte nedpræcisere sine i forvejen reducerede forventninger til 2019.

Hos Finanstilsynet, der bl.a. overvåger bankernes sundhedstilstand, vurderer direktør Jesper Berg, at fremtiden ser mørk ud. Blandt andet hæfter han sig ved, at situationen med de negative renter skaber et pres på bankerne, der ikke er set før. Nationalbankens toneangivende rente har været negativ siden januar 2014.

»Det rentemiljø, vi lever i, har vi aldrig prøvet før,« siger Jesper Berg og tilføjer:

»Vi er i en situation, hvor udsigterne for bankerne er alvorlige.«

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Ikke kun Norwegian

Det er ikke kun Norwegian, der skærer. I entreprenørkoncernen MT Højgaard bliver der også sagt farvel til ikke kun topchef Anders Heine Jensen, men også et trecifret antal medarbejdere.

Ifølge koncernens regnskab for årets tredje kvartal, som blandt andre Børsen skriver om, planlægger koncernen at nedlægge et stort antal stillinger som et led i den revitaliseringsplan, som entreprenørkoncernen igangsatte i efteråret 2018.

»Som følge af den nye organisering nedlægges 130-140 af i alt ca. 800 funktionærstillinger i MT Højgaard A/S, primært i virksomhedens nuværende stabs- og støttefunktioner,« står der i regnskabet.

Koncernen skriver, at tiltagene ventes at reducere omkostningerne i MT Højgaard A/S med ca. 130-150 mio. kr. på årsbasis, hvoraf de ca. 90-110 mio. kr. kommer fra reduktioner i lønomkostningerne, mens de resterende ca. 40 mio. kr. kommer fra en række øvrige reduktioner i omkostningerne.

Anders Heine Jensen stopper med øjeblikkelig virkning efter blot halvandet år i spidsen for koncernen. Ifølge bestyrelsesformand Carsten Dilling skyldes det, at der er brug for en anden profil.

»Vi vurderede dengang, at vi havde brug for en her-og-nu-løsning. Han har leveret til punkt og prikke. I sådan nogle faser er der nogle gange figurer, som er meget stærke til en ting, og så bruges meget udtalt til præcist det. Det er egentlig det, vi har gjort her,« forklarede Carsten Dilling onsdag.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med torsdag:

  • Dagen i går endte til den sure side, hvor aktier faldt, og obligationsrenterne trak lavere renter. Markederne har efterhånden en forventning om at få en delvis aftale på plads mellem USA og Kina. Og selv om vi efterhånden er vant til visse trusler fra USAs præsident, Donald Trump, over Twitter, tyder det på, at parterne fortsat ikke er enige om, hvor aftalen skal underskrives. Rygterne siger, at kineserne ikke er glade for at forpligte sig til et specifikt beløb af landbrugsvarer. Der vil fortsat i dag fokus på det politiske, men der kommer også en række nøgletal og ikke mindst regnskaber.
  • Fra riget i midten er der i de tidlige morgentimer kommet industriproduktion, detailsalg og investeringsaktivitet. Selv om vi ikke tillægger disse nøgletal alt for meget vægt, er det alligevel et pejlemærke for Kinas vækstudsigter og ikke mindst markedets vurdering af disse. De er over en bred kam kommet svagere ud end ventet, men tegn på bund i industrisektoren flere steder gør, at vi fastholder vores forventning til en stabilisering i de kommende måneder, mens udsigterne for 2020 fortsat er uklare. Senere på morgenen kommer der tyske BNP-tal, som ventes at vise et lille fald over kvartalet.
  • På centralbankfronten talte den amerikanske chef Jerome Powell i går til Kongressen. I talen holdt han sig overordnet til de seneste budskaber fra deres rentemøde i oktober. Det var heller ikke den store overraskelse, eftersom centralbanken ved seneste møde var klar i sin udmelding om en pause for rentenedsættelse samt en højere tærskel end tidligere for rentesænkninger. Der kommer i løbet af dagen en lang række talere fra både Fed og ECB. Og ikke mindst bliver det interessant at følge de sidste regnskaber, herunder fra eksempelvis Walmart, som kan give en indikation af forbrugernes styrke.

Det sker på markederne:

Indeks og udvikling i procent.

Aktier USA

  • S&P 500: +0,1 pct.
  • Nasdaq: -0,1 pct.
  • Dow Jones: +0,3 pct.

Aktier Asien

  • Nikkei 225: -0,8 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,9 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,1 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.

(Indeksværdi klokken 05.35)