Business-overblik: Nationalbanken lader kronen falde

Her er de væsentligste Business-nyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Den danske krone har stået svagt i begyndelsen af 2020. Nationalbanken tager det dog mere roligt end tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Så skal vi til det igen. Her kommer en frisk businessopdatering fra morgenstunden.

I dagens overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder skal vi forbi et energiselskab, der får millionindsprøjtning, så det kan vokse sig endnu større, danske aktier, som risikerer en nedtur. Herudover nyt om kronen, der er kommet svagt ind i det nye år, men vi begynder med Parken, der måske er på vej til at imødekomme et stort ønske fra Dansk Boldspil Union (DBU).

1
Udvidelse af Parken kan være på vej

På nuværende tidspunkt kan der være 38.000 tilskuere i Parken, men en udvidelse kan være på vej. Dansk Boldspil Union (DBU) vil gerne have en nationalarena, hvor der kan være 50.000 tilskuere. En sådan udvidelse står ikke øverst på ønskelisten hos bestyrelsesformanden for Parken, Bo Rygaard, men han åbner nu alligevel for en udvidelse af Parken.

Det skriver Berlingske.

Parken drøfter med Københavns Kommune renoveringer af det område, stadion ligger på, og en af ideerne på tegnebrættet er at udvide Parkens hovedtribune, så der bliver plads til flere tilskuere.

»Det at udvide kapaciteten i Parken er ikke noget, vi selv har tænkt meget over. Men når vi nu er i en fase, hvor der sker en sondering i området, så er det da noget, vi bør lytte til,« siger Bo Rygaard, der dog understreger, at det ikke er det samme som at sige, at det ender med at, Parken bliver udvidet, så den kan have plads til 50.000 tilskuere.

2
Stor kapitalindsprøjtning til Better Energy

Penge er rare at have. Det må de også sande i den fremadstormende udvikler af solparker Better Energy. Selskabet får nu en større en millionindsprøjtning, og den skal være med til at sætte ekstra skub i væksten hos Better Energy.

Det skriver Finans.

Better Energy bygger solparker til kunder som Google og Bestseller, og det er kapitalfonden Omnes fra Frankrig, der skyder knap 225 mio. kr. i det danske firma.

Ifølge Finans værdiansætter investeringen Better Energy til omkring en milliard kroner. Det vil gøre det muligt at blive som en miniudgave af Ørsted, der ligeledes kan ende på børsen.

»Vi har hele tiden haft en klar strategi for, hvilken rejse Better Energy var i gang med, men det er gået markant hurtigere, end vi kunne forestille os,« siger Rasmus Lildholdt Kjær, der er administrerende direktør og medstifter af firmaet, til Finans.dk.

Better Energy fokuserer på Danmark, Polen og Sverige og har i dag en pipeline af projekter på fem gigawatt, eller hvad der svarer til at plastre ca. 5.000 hektar jord til med solceller. Ifølge Rasmus Lildholdt Kjær er solenergi blevet så billigt i dag, at det kan opføres uden statsstøtte. Selskabet er på få år gået fra en beskeden størrelse til at være blandt landets største udviklere af grønne energiprojekter.

Udover kapitaltilførslen er bestyrelsen også oprustet, hvor Christian Motzfeldt, tidligere chef for Vækstfonden, har sat sig for bordenden af Better Energy.

3
Danske aktier risikerer nedtur

Vi er på vej ind i regnskabssæsonen for de store danske selskaber. Men de danske aktier er på det højeste niveau i 19 år, og det stiller store krav til regnskaberne. De skal leve op til markedets forventninger, ellers risikerer de danske aktier en nedtur. Det er målt på nøgletallet price/earnings (P/E), der er målet for, hvor meget investorerne skal give for en krones overskud i et givet selskab.

Det skriver Berlingske.

Aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen påpeger, at de danske aktier ser nu så dyre ud, og isen er så tynd, at der ikke er plads til skuffelser i regnskabssæsonen.

4
Kronen får svag start på 2020

Den danske krone er svag i koderne, og det har den været gennem længere tid.  Siden årets første handelsdag, 2. januar, har kronen ikke været under 7,47 kr. pr. euro. Men i modsætning til tidligere giver det ikke ret meget nervøsitet i Danmarks Nationalbank. Analytikere påpeger, at der har været tale om den hidtil længste svækkelse af kronen, uden at Nationalbanken har reageret ret meget.

Det skriver borsen.dk.

Nationalbanken har som hovedregel, at den intervenerer med støtteopkøb for kronen, når man skal give mere end 7,4680 kr. for en euro. Men den danske valuta har fået lov til at ligge over 7,47 i 14 hele handelsdage her i det nye år, uden at direktør for Nationalbanken Lars Rohde har gjort ret meget for at styrke den.

Analytikere i både Danske Bank og Nordea mener, at det er udtryk for, at Nationalbanken har ændret strategi og er blevet langt mindre bekymret, når kronen svækkes. Chefanalytiker i Nordea Jan Størup Nielsen bemærker, at kronen aldrig har ligget så svagt i en så lang periode, hvor interventionerne har været så lave. Senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen fremhæver, at Nationalbanken har udvist større tålmodighed end tidligere i forhold til det seneste års krone svækkelse.

5
Danfoss i ny milliardinvestering

Den danske industrigigant Danfoss er gået på jagt efter gode investeringer i USA. Sent mandag aften oplyste Danfoss, at selskabet har indgået aftale om at overtage den amerikanske konkurrent Eatons store hydraulikforretning for den nette sum af 22 mia. danske kroner.

Det skriver Berlingske.

»Vi er utroligt glade for, at aftalen er kommet i hus. Det er et meget signifikant skridt og et skridt, der kommer til at omforme virksomheden, fordi vi skalerer os op til at blive en endnu større virksomhed. Vi får også en meget stærkere global tilstedeværelse. Det åbner op for helt nye muligheder,« siger Danfoss' topchef, Kim Fausing.

Sådan ser de asiatiske markeder ud torsdag morgen

  • Nikkei 225: -0,9 pct.
  • Topix: - 0,7 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -1,6 pct.
  • China Shanghai Composite: -1,5 pct.
  • CSI 300: -1,8 pct.
  • Taiwan Taiex: Lukket.
  • Sydkoreas Kospi: -0,9 pct.