Business-Overblik: Minkavlere har krav på milliarderstatning

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Minkavlere som Ulrik Jensen i Fårvang ved Silkeborg kan muligvis se frem til en milliarderstatning oven på regeringens beslutning om at aflive alle mink, vurderer en juraprofessor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenoverblik fra Berlingske Business. I dag skal vi forbi de hårdt pressede minkavlere, der muligvis har et lyspunkt forude, og et nyt elselskab, der sætter klagerekord.

Vi starter med minkene.

Juraprofessor vurderer: Minkavlere har krav på milliarderstatning

De danske minkavlere har krav på fuldstændig erstatning som følge af regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark. Det skriver Finans.

Vurderingen kommer fra Frederik Waage, dr.jur. og professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet.

»Minkavlerne har krav på fuldstændig erstatning ifølge grundlovens paragraf 73 om ekspropriation. Det er ikke tilstrækkeligt med hjælpepakker, der afbøder de helt kortsigtede tab,« fastslår Frederik Waage.

Regeringen har den seneste måned fulgt en strategi, som indebærer aflivning af mink på farme, der er ramt af coronasmitte, samt mink på farme nær disse udbrud. Denne strategi er nu forkastet, og regeringen har besluttet at aflive alle mink i Danmark.

»Der er tale om et indgreb rettet mod en afgrænset gruppe af borgere, som fratages deres levebrød ved, at man afliver såvel syge som raske dyr samt alle avlsdyr. Man ødelægger dermed minkavlernes mulighed for at bedrive deres erhverv i lang tid fremover,« påpeger Frederik Waage.

Nyt elselskab sætter klagerekord og beskyldes for lovbrud

Elselskabet Norström forsøger med aggressivt telesalg at indtage det danske elmarked, men kun få måneder efter stiftelsen trækker selskabet et langt spor efter sig af et hidtil uset stort antal klager fra kunder, der føler sig vildledt og dårligt behandlet. Det skriver Børsen.

Alene de seneste fire måneder har Forbrugerombudsmanden modtaget cirka 165 klager over Norström. Dermed tegner selskabet sig for over en tredjedel af alle de klager over energiselskaber, som den offentlige myndighed har modtaget i år.

»Det er det største antal klager over et energiselskab, som vi til dato har modtaget over en så kort periode,« skriver Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen, til Børsen.

Ifølge klagerne, som Børsen har fået aktindsigt i, har Norström vildledt forbrugerne til at skifte elselskab ved blandt andet at fortælle, at kundens nuværende selskab er gået konkurs, og at Norström har overtaget administrationen.

Aflivning af mink giver milliardstor mavepuster til dansk økonomi: »Det efterlader et alvorligt hul«

Det vil komme til at koste den danske samfundsøkonomi op mod ti milliarder kroner at aflive alle landets mink, skriver Berlingske.

Det vurderer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver og forsker på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

»Det her vil nok komme til at koste otte-ti milliarder kroner i tabte investeringer, tabt indtjening og tabt beskæftigelse. Det er mit umiddelbare skøn,« siger Henning Otte Hansen.

Hos landbrugets erhvervsorganisation, Landbrug og Fødevarer, er cheføkonom Frank Øland heller ikke i tvivl om, at aflivningen af alle landets mink kommer til at give en mavepuster til dansk økonomi.

»Det koster på eksporten, og det koster på skatteindtægterne, men det mest triste er selvfølgelig de mange mennesker, der står til at miste deres job,« siger Frank Øland.

Erhvervet havde sidste år en eksport på knap fem milliarder kroner, og omkring 5.500 job er direkte eller indirekte afhængige af pelsdyrbranchen.

Kina stopper import fra Danmarks største slagteri

Danish Crown bliver nu hårdt ramt af coronakrisen. Slagterigigantens største og mest lukrative marked, Kina, har netop lukket for import fra slagteriet i Horsens, der er det største i hele Danish Crown-koncernen. Det skriver Finans.

I forvejen er Danish Crowns slagteri i Sæby afskåret fra eksport til Kina.

De kinesiske myndigheder har lukket for eksporten fra de to slagterier på grund af bekymring for coronasmitte blandt slagteriarbejderne. Tidligere i år blev Danish Crowns slagteri i Ringsted i en periode lukket for eksport til Kina på grund af et stort coronaudbrud blandt medarbejderne.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er de tre forhold, som investeringsøkonom Per Hansen fra den svenske investeringsbank Nordnet holder øje med fredag:

  • Stemmeoptællingen fortsætter i USA. Selv om præsident Donald Trump spræller i nettet, er der næppe tvivl om, at Joe Biden og Demokraterne ligger bedst til at overtage Det Hvide Hus. Investorerne har taget udgangspunkt i, at Joe Biden vinder. Aktierne er steget massivt siden valget. Kommer der grus og ballade i processen, kan det skabe lidt nervøsitet hos investorerne
  • Det er første fredag i måneden og derfor tid til amerikanske arbejdsløshedstal. Har oktober bragt en bedring og kortet arbejdsløshedskøen?
  • Netcompany aflægger kvartalsregnskab i dag. Aktien har udviklet sig fænomenalt siden børsnoteringen. Kan de endnu engang levere det ventede?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +1.95 pct.
  • S&P 500: +1,95 pct.
  • Nasdaq: +2,59 pct.

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +1,06 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -0,20 pct.
  • Kina CSI: -0,57 pct.