Business-overblik: Mange flere bør betale for at have penge stående i banken

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid mener, at bankerne burde sænke grænsen for, hvornår danskere skal betale negative renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens overflyvning af de vigtigste nyheder tirsdag morgen om erhverv og økonomi fra Berlingkse Business og vores kolleger på landets andre erhvervsmedier.

Lad langt flere danskere betale for at have penge i banken

Vi starter hos Finans, hvor flere eksperter peger på, at landets banker bør gå langt mere aggressivt til værks i forhold til, hvornår kunder skal betale negative renter for at have penge stående i banken.

Der peges på, at grænsen for at betale negative renter med fordel kunne sænkes over en bred kam til f.eks. 100.000 kr. - det vil i så fald betyde, at 1,5 mio. danskere med en samlet indlånsformue på 640 mia. kr. kan se frem til at skulle punge ud for at have penge stående i banken.

»Det er godt, hvis bankerne i højere grad sender omkostningen ved negative renter videre til kunderne. Og jeg mener ikke, at den nuværende grænse er den rigtige. Jeg taler om et tal, der er nede på 200.000 kr., måske ligefrem 100.000 kr. eller lavere,« siger Jesper Rangvid, professor på Copenhagen Business School (CBS).

En kollega vil have grænsen endnu længere ned. Det kan du læse mere om her. Du kan også hoppe videre til mediets anden historie i samme kompleks, hvor uafhængige økonomiske rådgivere opfordrer danskerne til at investere sine penge frem for at lade dem stå på en konto og trække negative renter.

Dyb bekymring for Danske Banks fremtid

Den store udskiftning i toppen af landets største bank skaber dyb bekymring i finansverdenen. Det nuværende hold i den allerøverste ledelse i Danske Bank risikerer at miste det særlige kendskab til kulturen og kunderne, lyder det her i Berlingske.

Vi har de senere uger talt med en lang række kilder med stor indsigt i finansverdenen, herunder tidligere og nuværende højtplacerede ansatte i Danske Bank. De fortæller samstemmende en alvorlig historie om banken.

Bekymringerne går primært på udviklingen i løbet af de seneste to år, hvor den allerøverste ledelse i Danske Bank er blevet splittet i atomer. Det er blandt andet sket i kølvandet på bankens omfangsrige hvidvasksag, som kostede både topchef Thomas F. Borgen og formanden, nyligt afdøde Ole Andersen, jobbet.

Men de store forandringer i toppen er ikke uden risici, lyder det.

Alene siden 2018 har ni direktionsmedlemmer, heraf syv danskere, lagt slipset og forladt Danske Banks hovedsæde på Holmens Kanal i København. Senest smuttede kronprinsen Jacob Aarup Andersen for at blive topchef i ISS. Dermed er der blot ét direktionsmedlem tilbage i Danske Bank, den snart 56-årige svensker Glenn Söderholm, der har mere end tre års erfaring i bankens direktion.

Topchef Chris Vogelzang mener selv, at banken har den rette direktion med de nødvendige kompetencer. Læs hele den omfattende fortælling her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

B&O-top­chef: »Vi kom­mer igen­nem det her – vent og se«

Pengene fosser ud af Bang & Olufsens, kunderne svigter i stor stil, og fremtiden tegner voldsomt usikker.

Alligevel bliver den svenske topchef Kristian Teärs tro på B&O større og større, skriver Børsen på forsiden af avisen onsdag.

»Det er naturligvis en hård periode, men vi har et fantastisk team og nogle fantastiske produkter. Vi kommer igennem det her – vent og se,« siger Kristian Teär til Børsen.

Han kom til selskabet sidste år som afløser for Henrik Clausen, hvor regnskabet for 2019 er det første årsregnskab, han fremlægger i B&O.

Tallene er langt fra opløftende. Omsætningen faldt fra 2018 til 2019 med hele 29 pct., og på bundlinjen blinker et blodrød underskud på 576 mio. kr.

Aktiekursen i det børsnoterede danske industriklenodie er på to år dykket mere end 80 procent, og på blot halvandet år har selskabet nedjusteret sine egne forventninger til de finansielle resultater fem gange.

Tirsdag vurdererede investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, at det er nødt til at være slut med ubehagelige overraskelser, hvis selskabet skal have en fremtid.

»De kan ikke tåle endnu en nedjustering. Når man har lavet fem nedjusteringer på så kort tid, og man har hentet friske penge og sat nogle forventninger op, så kan man simpelthen ikke tåle at lave endnu en nedjustering, for så vil investorerne sige, at det er total mangel på troværdighed, og så er det game over,« siger han.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

Coronakrisen kan nok være på vej i baggrunden fra investorerne, men under overfladen lurer fortsat risikoen for en genopblussen. Risikoen for en anden runde salgseffekt er større, end de fleste investorer er klar over

Tesla havde en »relativ rolig dag« med kun en mindre stigning på 1,33 pct. Er aktien ved at finde sin lidt mere rolige investeringsmæssige parkeringsplads?

Det er dagen derpå for Bang & Olufsen. Regnskabsåret 2019/2020 var lige nøjagtig så slemt, som alle havde frygtet. Nu er det tid til at se fremad og fokusere på at få skabt positive tal på bundlinjen. Fremtiden starter i dag. Er det på samme måde investorerne ser udviklingen?

Det sker på markederne

Aktier USA lukkekurser tirsdag

Dow Jones -1,51 pct.

S&P 500 -1,08 pct.

Nasdaq -0,86 pct.

Aktier Asien onsdag kl. 06.30

Japan Nikkei -0,51 pct.

Hongkong Hang Seng +0,34 pct.

Kina CSI +0,74 pct.