Business overblik: Løsning på elbilers største udfordring – nyt batteri oplader på fem minutter

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Der kan være ny teknologi på vej, der gør opladning af elbiler langt hurtigere. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til ugens første overblik over morgenens erhvervsnyheder.

Vi begynder med en historie fra DR om, at der er godt nyt fra den israelske virksomhed StoreDot til markedet for elbiler. Virksomheden har i denne uge præsenteret en prototype på et hurtigtladende batteri, som anvender nogle andre materialer end dem, vi kender fra litium-ion-batterier, som elbilerne bruger i dag. Og det ser lovende ud, mener lektor Dorthe Ravnsbæk, som forsker i batterier på Syddansk Universitet.

»Det her har potentiale til virkelig at rykke på vores forhold til elbiler. Hvis man kan fjerne besværet ved korte rækkevidder og langsom opladning, så bliver elbiler enormt attraktive for rigtig mange mennesker. Tager det kun fem minutter at oplade, så er det pludselig ikke så vigtigt, om man kun kan køre 100 kilometer per opladning,« siger hun.

Vi bliver blandt de grønne biler.

Børsens tophistorie går på, at der nu for alvor kommer et gennembrud for den grønne teknologi i vores bilpark. Den danske bilbranche forudser, at danskerne i stigende grad tager el- og hybridbiler til sig, så flere af bilbranchens største spillere mener, at salget af grønne biler står over for et voldsomt boom i 2021.

Det sker efter en tredobling i antallet af solgte el- og plugin-hybridbiler i 2020 svarende til 16,4 procent af det samlede salg af nye biler.

Danmarks største bilkoncern, Semler Gruppen, der sidder på over en fjerdedel af det samlede marked for personbiler, venter at næsten hver tredje solgte bil i 2021 vil være en »grøn« bil.

»Jeg tror, at 30 procent af de biler, som vi sælger i 2021, kommer til at være el- eller hybridbiler. Vi oplever, at teknologiskiftet slår igennem lige nu,« siger Ulrik Drejsig, administrerende direktør for Skandinavisk Motor Co., datterselskab til Semler Gruppen, hvor han indtræder som koncerndirektør til marts.

Danske virksomheder lider »voldsomt« under rejserestriktioner

Fra egne spalter kan vi berette, at virksomheder, der har brug for at få medarbejdere ind og ud af Danmark, er hårdt ramt og venter et dyk i omsætningen på 16 procent i første kvartal. Det viser en rundspørge til over 900 virksomheder, som Dansk Industri har foretaget.

En af de hårdt ramte virksomheder er østjyske Sciteq, hvor medejer og salgsdirektør Peter Sejer opfordrer regeringen til at prioritere eksportmedarbejdere i vaccinekøen.

»Vores udfordring er ikke, at vi har mistet ordrer. Dem får vi stadig ind. Vores udfordring er at få færdiggjort vores ordrer, fordi vi ikke kan komme ud i verden. Det er også svært at overholde de forpligtelser på servicekontrakter, som vi har rundt omkring i verden,« siger Peter Sejer.

Han fremhæver som eksempel, at virksomheden i snart 12 måneder har haft et anlæg til at stå i Saudi-Arabien, som på grund af rejserestriktioner ikke er blevet færdiginstalleret. Det betyder, at Sciteq endnu ikke har fået den sidste del af den aftalte betaling for anlægget.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Skat kræver over en milliard kroner af tidligere TDC-ejere

De fem britisk-amerikanske kapitalfonde, som fra februar 2006 til april 2013 ejede Danmarks største teleselskab TDC, skylder en milliard kroner i skat.

Det mener Skat, der ifølge Finans.dk vil have fondene til at betale for overførsler af penge til Luxembourg og derfor har lagt sag an mod fondene.

De fik ifølge Skatteministeriets advokat, Kammeradvokaten, i 2011 udbetalt et udbytte på en milliard kroner fra TDC, som Skattestyrelsen nu kræver 251 millioner kroner i udbytteskat for, fordi pengene gik videre til kapitalfondene selv. Dermed er udbyttet ikke længere skattefrit, mener styrelsen.

Dertil kommer, at Sakttestyrelsen i 2011 sendte et krav på 926 millioner kroner til fondene for skat af rentebetalinger, som blev sendt fra Danmark til Luxembourg.

Kapitalfondenes advokat afviser i sit processkrift skattekravene.

Sagen kommer for Østre Landsret senere i år.

I fondenes ejertid blev der udbetalt 59 milliarder kroner i udbytter. Fondene selv ejede lige under 90 procent af TDC, så ikke alle pengene er gået til dem.

Selvstændige kæmper for at overleve coronakrisen

Mange danske selvstændige kæmper for at holde forretningen i live.

Mens mange lønmodtagere i det offentlige er sendt hjem med løn, kæmper mange selvstændige for overhovedet at få deres livsværk gennem coronakrisen og de restriktioner, som den kaster af sig, skriver Berlingske.

»Man har fra regeringens side valgt, at en selvstændig åbenbart er mindre værd for samfundet end en lønmodtager. Det er i sig selv en provokation for rigtigt mange af de mindre selvstændige, som går og kæmper derude,« siger Jakob Brandt, der er administrerende direktør for organisationen SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Hvor hjælpepakker giver lønkompensation for 75-90 procent af medarbejderes løn op til 30.000 kroner, kan selvstændige kun hente op til 23.000 kroner som kompensation for tabt omsætning.

Følg med i dagens løb, hvor en stribe små selvstændige til Berlingske fortæller om kampen for at overleve økonomisk.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Det tyske IFO-indeks er en indikator for udviklingen i tysk økonomi. Klokken 10.00 ved vi lidt mere om, hvordan de tyske virksomheder vurderede situationen i januar måned. Lige netop på det tidspunkt, hvor nedlukningerne blev forlænget.
  • Nedlukningerne som følge af covid-19 fortsætter. På aktiemarkederne bliver investorerne ved med at ignorere udsigterne til, at 2021 meget vel kan blive et skuffende økonomiske år overordnet set. Det er ikke realistisk, at restriktionerne for alvor bliver hævet på denne side af påske.
  • De første amerikanske regnskaber har generelt været fornuftige. De kommende uger vil de europæiske – og fra næste uge også de danske selskaber – vise deres økonomikort for 4. kvartal og afsløre forventningerne for 2021. Spørgsmålet er ikke om 4. kvartal 2020 indfrier forventningerne, men om prognoserne for 2021 med fortsatte coronarestriktioner er stærke nok?

Det sker på markederne

Indeks & udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones -0,57 procent
  • S & 500 -0,30 procent
  • Nasdaq +0,09 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.30

  • Japan Nikkei +0,32 procent
  • Hongkong Hang Seng +2,00 procent
  • Kina CSI +0,76 procent