Business-overblik: Lønhop til danske topchefer topper i Norden

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, og derfor er det kun nødvendigt at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I kølvandet på at Rigsrevisionen for nylig dumpede statens indsats mod hvidvask, viser det sig nu, at myndigheder i flere tilfælde har videregivet fortrolige hvidvasktip til de samme virksomheder, der var blevet underrettet om mulig hvidvask i. Det møder skarp kritik fra Charlotte Jepsen, der er direktør i FSR, revisorernes brancheorganisation. Arkivfoto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God-mandag-morgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Vi starter med forsiden af vores egen avis:

1
Myndigheder sladrer om hvidvask

Når pligtopfyldende revisorer underretter myndighederne om mulig hvidvask i virksomheder, har der nu været flere tilfælde, hvor myndigheder har fortalt de virksomheder, hvori der foregår mulig hvidvask, om indberetningen.

Det konkluderer FSR, der er revisorernes brancheorganisation, på baggrund af henvendelser fra sine medlemmer.

»Et væsentligt element for at imødegå hvidvask er at indberette, når der er en mistanke om hvidvask. Hvis det her får virksomheder til at skifte til en rådgiver, der er mindre striks end vores medlemmer, forværrer det faktisk muligheden for at opdage hvidvask,« siger Charlotte Jepsen, der er direktør for organisationen.

Charlotte Jepsen fortæller om to nylige episoder, hvor myndighederne har oplyst en virksomhed om, hvilket revisionsfirma, der havde fortalt myndighederne om den mulige hvidvask.

Brancheforeningen kalder det en »brist i fortroligheden« mellem myndigheder og revisionsfirmaer.

2
Danske topchefers lønninger stikker af fra resten af Norden

Nu til sagen der gemmer på dagens overskrift. Vores kolleger på erhvervssitet Finans har nemlig i dag en historie om, hvordan de danske topchefers løn gennem de seneste par år er stukket af, hvis man sammenligner med deres medarbejderes lønninger.

En analyse foretaget af investeringsbanken Carnegie har nemlig vist, at topchefernes lønninger i 2018 i gennemsnit var 45 gange over medarbejdernes, hvilket er en markant stigning sammenlignet med fem år tidligere.

Ifølge en undersøgelse, som advokathuset Gorrissen Federspiel står bag, lå en C25-virksomheds topchefs lønpakke i 2018 på 20,3 millioner kroner. Sammenlignet med 2016 er det en stigning på to procent.

Danmark ligger ifølge Carnegies analyse klart i front i Norden, når det gælder forskellen på topchefer og medarbejderes lønninger.  I Norge er den gennemsnitlige topchefs lønpakke 11 gange større end medarbejdernes, mens tallet for Sverige er 27 og for Finland 24 gange.

3
Rådgivere frygter konkurskarantæne

Inden vi slutter morgen-overblikket af, skal vi lige runde frygten for konkurskarantæne, som Børsen i dag beskriver.

En eksplosiv vækst i antallet af disse har nemlig ført til, at en række rådgivere fravælger at gå ind i kriseramte selskaber, som de ellers kunne hjælpe på ret køl, fordi frygten for at blive ramt af en konkurskarantæne er for stor.

Konkurskarantænen betyder, at den pågældende person i op mod tre år hæfter personligt for krav mod de virksomheder, hvor de er en del af ledelsen. I dag er der 2.700 danskere, der har konkurskarantæne.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet Bank, udpeger her, hvad investorerne skal holde øje med mandag:

  • Investorerne er tydeligt og forståeligt nervøse med hensyn til coronavirus. Olieprisen fortsætter de seneste dages større fald og er nu faldet mere end 15 procent de seneste to uger. Alene coronaeffekten har kappet tæt på ti procent af olieprisen
  • Vi går ind i den sidste uge med britisk EU-medlemskab. De engelske aktier har de seneste uger klaret forberedelsen til Brexit i fin stil. Har investorerne indstillet sig på et »godt« og problemfrit Brexit?
  • For to måneder siden nedjusterede Ørsted sine langsigtede forventninger til indtjeningsmarginen, og aktien tog sig en gevaldig rutsjetur. I dag er er billedet anderledes, og forud for torsdagens regnskab har aktien aldrig været højere. Er investorerne overoptimistiske?

Det sker på markederne:

Kort sagt: ikke ret meget. Langt de fleste af aktiemarkederne i Asien er lukket i dag på grund af det kinesiske nytår.

  • Japan Nikkei -1,8 pct.
  • Indien BSE -0,3 pct.

Indeks kl. 5.45