Business-overblik: Legoarvingers selskab er igen i økonomisk knibe

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Business-redaktionen på Berlingske.

Skolernes sommerferie er ved at være slut, og vi vågner op til en nyhed om, at skoleelever, industri og en fagforening vil have genindført obligatorisk erhvervspraktik i folkeskolen i et forsøg på at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Vi skal også høre om en populær betalingsløsning, som vækker skepsis, og så skal vi runde mandagens størst erhvervsnyhed, nemlig at industrigiganten Danfoss' milliardopkøb i USA nu er faldet på plads.

Men vi begynder i Brøndby, hvor Kirk Kapital, ejet af Lego-arvingerne Kirk Johansen-familien, har visse udfordringer med én af sine investeringer.

Legoarvingers rengøringsselskab i økonomiske vanskeligheder

Rengørings- og kantineselskabet Allianceplus, som tæller flere Lego-arvinger i ejerkredsen via investeringsselskabet Kirk Kapital, er ikke i stand til at opfylde sine lånebetingelser hos bankforbindelsen SEB.

Det skriver Børsen på baggrund af et nyt 2020-regnskab fra rengøringsvirksomheden, som trods fremgang kan notere sig et nyt millionunderskud på 16 millioner kroner.

»Det er selvfølgelig utilfredsstillende, og det er derfor, der er forhandlinger mellem ejere og bank for at få det adresseret,« siger Anders Egehus, administrerende direktør i Allianceplus, der har hovedkontor i Brøndby.

Allianceplus har mistet hele sin egenkapital og havde ved udgangen af 2020 en gæld på over en halv milliard kroner. Selskabets nuværende kreditfacilitet udløber i slutningen af næste år, og Allianceplus arbejder på at få en ny låneaftale på plads. En opgave, som Anders Egehus forventer vil lykkes.

Skoleelever, DI og Dansk Metal kræver obligatorisk erhvervspraktik genindført

For få folkeskoleelever kommer i erhvervspraktik, mener Dansk Metal, DI og Danske Skoleelever, skriver Finans.

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut kommer kun 62 procent af folkeskoleeleverne i praktik i ottende eller niende klasse. Derfor skal en uges obligatorisk erhvervspraktik i folkeskolen genindføres, og ansvaret for at finde en plads skal ikke længere ligge hos forældrene.

Formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, mener, at det er afgørende, hvis det skal lykkes at rette op på de voldsomme ubalancer med stor mangel på faglært arbejdskraft, der tegner sig i de kommende år.

»Man begik en stor fejl, da man flyttede ansvaret for at finde praktikplads i folkeskolen over på forældrene. Det betyder, at børnene fra de ressourcestærke familier med et stort netværk selvfølgelig nok skal finde et sted, mens andre måske er heldige at få en plads i en butik, hvor forældrene handler, eller slet ikke kommer i praktik. Og det er helt sikkert, at ikke ret mange kommer ud på en industrivirksomhed,« siger Claus Jensen til Finans.

»Køb nu, betal senere« vinder frem: »Frister svage sjæle«

»Køb nu, betal senere« er blevet en populær betalingsmetode, ikke bare i Danmark, hvor virksomheden ViaBill med Jan Lytje-Hansen i spidsen er markedsleder, men også i Europa, hvor svenske Klarna, der har Anders Holch Povlsen som storaktionær, tordner frem med sine løsninger. Det skriver Finans.

Begge udbydere melder om, at flere og flere brugere og forhandlere i Danmark bruger løsningen, og forventer vækst i fremtiden. Men muligheden for at udskyde eller dele betaling for en vare op i mindre månedlige rater bekymrer Forbrugerrådet Tænk.

Selvom renterne ikke er lige så høje som på kviklån, er det samme princip, mener Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Tænk.

»Man frister uden tvivl svage sjæle med betalingsmetoden og får dem til at tage et lån, selvom de ikke havde overvejet det i første omgang. Det er små penge, hvilket tyder på, at de går efter et særligt segment,« siger han til Finans.

Finans kan også fortælle, at det ikke kun er i Danmark, at betalingsfirmaer vinder frem. Det globale marked for de nye betalingstjenester ventes at nå en omsætning på 1.600 milliarder kroner i 2025. Og i flere lande, heriblandt Sverige og England, mødes tjenesterne med skepsis.

Danfoss-topchefs gigantopkøb får uventet medvind af coronakrisen

I januar 2020 – lige inden vi alle lærte at sige coronavirus – underskrev Danfoss’ topchef, Kim Fausing, én af de største købsaftaler, en dansk virksomhed nogensinde har indgået.

Mere end halvandet år og en verdensomspændende pandemi senere er handelen på plads. Pandemien er skyld i, at aftalen nu viser sig at være en endnu bedre forretning, end Kim Fausing først forventede. Det skriver Berlingske Business.

Både USA og Europa har nemlig lanceret gigantiske genopretningsplaner med fokus på infrastrukturprojekter og grøn omstilling. Og her står Danfoss stærkere end nogensinde efter opkøbet af den irsk-amerikanske virksomhed Eaton.

»Købet af Eatons hydraulikforretning var et strategisk supergodt opkøb i januar 2020. Men hvis jeg ser tilbage på processen og dengang, vi besluttede os for opkøbet, og hvor vi står i dag, så må vi konstatere, at det er et endnu bedre opkøb, end det var dengang,« siger Kim Fausing til Berlingske.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, peger på tre forhold, investorerne bør holde fokus på:

  • Generelt steg aktier i går i lyset af stadigt stærke data verden over og tegn på, at de flaskehalse, vi ser i produktionen verden over, er begyndt at lette en smule. Her til morgen er de kinesiske spilproducenter i fokus og har fået en hård medfart som følge af, at investorerne stadig er på dupperne omkring eventuelle udmeldinger om Kinas regulatoriske fremmarch. Et officielt statsmedie kritiserer nemlig hele spilindustrien, og i skrivende stund er spilgiganten Tencent nede med over 10 procent. Det er værd fortsat at holde øje med eventuelle udmeldinger.
  • På regnskabsfronten leverer Eli Lilly regnskab, hvor det er interessant at følge eventuelle kommentarer om efterspørgslen efter covid-19 antistofbehandling. Derudover vil BMW, BP, Alibaba og Société Générale aflægge regnskab.
  • På den økonomiske front er det værd at se efter de amerikanske fabriksordrer, som giver et hint om den fremadrettede investeringsaktivitet. Ikke mindst er det relevant at holde øje med talere fra den amerikanske centralbank (Fed), som i løbet af de kommende måneder forventes at blive mere konkrete på, hvad der skal til, før de er klar til at stramme pengepolitikken langsomt. Fed-medlem Christopher Waller har seneste sagt, at hvis de kommende to arbejdsmarkedsrapporter (bl.a. den vi får på fredag) viser fremgang, så er han klar til at støtte beslutningen om snart at skalere obligationsopkøbsprogrammet tilbage. I dag taler Fed-medlem Michelle Bowman.

Det sker på markederne

USA lukkekurser mandag:

Dow Jones: – 0,28 procent

S&P 500: – 0,18 procent

Nasdaq 0,06 procent

Asien – Indeks tirsdag kl. 07.07

Japan Nikkei: – 0,77 procent

Hongkong Hang Seng: – 0,95 procent