Business-overblik: Lego vil af med plastic – kaster milliarder efter grønne klodser

Her er de væsentligste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Lego vil finde milliarder til at investere i udviklingen af nye grønne klodser. Læs mere i dagens Business-overblik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/Arkiv

God morgen på denne første mandag i februar!

Vi er klar med månedens første Business-overblik, som fører dig sikkert igennem de største og vigtigste historier i erhvervslivet fra morgenstunden. Vi skal blandt andet forbi Finans, der skriver, at advokathuset Horten mister en væsentlig del af sin specialistafdeling. I nærværende medie kan man mandag morgen læse nyheden om, at verdens måske største bestikkelsessag nu trækker tråde til A. P. Møller - Mærsks hovedkontor i København.

Men vi begynder i Børsen, som kan fortælle, at Lego er klar til at smide milliarder efter grønne klodser.

God læselyst – og god uge!

Lego klar med milliarder til grønne klodser

Alle Legos klodser skal inden 2030 produceres af noget andet end plastic, og derfor er det nødvendigt at investere massivt i forskning og udvikling af nye typer klodser, skriver Børsen.

»Familien bag Lego vil gerne investere flere milliarder i det her over de næste ti år. Det er et stort investeringsområde,« siger adm. direktør Niels B. Christiansen til avisen.

Lego investerede i 2015 en milliard kroner i forskningen af bæredygtige legoklodser, men indtil videre er kun en til to procent af klodserne på markedet bæredygtige. Der produceres 100 milliarder klodser årligt, som altså fremover skal produceres af for eksempel sukkerrør, træ eller noget helt tredje.

Horten mister specialister

Horten, der er et af landets største advokathuse, mister en væsentlig del af sin specialafdeling for patent- og varemærkerettigheder, da tre partnere og syv ansatte åbner selvstændigt specialistkontor ude i byen, skriver Finans.

»Vores speciale er typisk et meget isoleret område i et advokatfirma og et område, som typisk ikke er afhængigt af andre specialer. Klienterne kommer oftest direkte til os snarere end via partnere inden for andre specialer. Derfor giver det mening for os og virkede oplagt at bryde ud – os tre partnere sammen med syv andre ansatte,« siger Jens Jakob Bugge, som er en af de nu tidligere partnere.

Ifølge Finans er det en alvorlig situation for Horten, da udbryderne tager stort set alle deres klienter med.

Bestikkelsessag trækker tråde ind i A.P. Møller - Mærsk

Fortrolige kontrakter afslører, at topfolk i A.P. Møller - Mærsk flere gange har underskrevet kontrakter med den brasilianske agent Wanderley Gandra. Pengene blev brugt til at bestikke en direktør i det brasilianske olieselskab Petrobras, skriver Berlingske mandag.

Der er tale om et tocifret millionbeløb til at sikre Mærsks tankdivisions store kontrakter i landet. De fortrolige dokumenter kommer efter, at brasiliansk politi kort før jul ransagede to Mærsk-kontorer.

Det er stadig uvist, om agenten handlede alene eller i samarbejde med Mærsk. Den offentlige anklager i Brasilien fortæller, at det i det hele taget er svært at finde en mening med, at Mærsk i en periode fra 2006 og flere år frem sendte penge til agenten, selv om det danske selskab selv ordnede mæglerarbejdet.

Mærsk betalte altså både sig selv og agenten for at udføre det samme arbejde, og det undrer offentlig anklager Marcelo Ribeiro de Oliveira, der sidder med sagen.

»Der mangler et økonomisk rationale,« siger han til Berlingske.

I flere af tilfældene er kontrakterne blevet underskrevet af en bestemt Mærsk-direktør i det danske hovedsæde. Han arbejder ikke længere for koncernen og ønsker ikke at udtale sig. Han beskriver sagen som »kompliceret«. Mærsk ønsker ligeledes heller ikke at svare på en række spørgsmål om forløbet, men oplyser, at de arbejder sammen med myndighederne for at opklare sagen.

Stort fald i Kina efter nytår

De kinesiske aktieindeks er nu åbnet efter den officielle afslutning på det kinesiske nytår. Aktierne er faldet otte-ni pct. i gennemsnit i en tid, hvor hele verdens øjne er rettet mod kineserne og situationen omkring coronavirussen.

Ifølge Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, vidner det markante kursfald om panik, der i høj grad skyldes, at Kina er centrum for den nye virus. De kinesiske aktier kan højst stige eller falde ti pct. på en dag, ellers bliver der lukket for handelen. Selv om det kan inddæmme større kursfald, så tror Per Hansen, at det kan have den modsatte effekt.

»Når investorerne gerne vil ud af markedet for at reducere deres risiko, øger det nervøsiteten, at trods alt begrænsede udsving kan risikere at lukke for handlen,« skriver han mandag morgen.

Den kinesiske centralbank meldte ellers ud i weekenden, at den pumper en enorm pose penge i de finansielle markeder. Et beløb på svimlende 171 milliarder amerikanske dollar gør det til den største endagsoperation på markedet siden 2004, skriver Financial Times.

Men ikke engang det var nok til at holde kursen på benene. Mandag morgen er den kinesiske kurs faldet med 7,5 pct.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, udpeger her, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

  • I dag bliver en spændende start på ugen med en række interessante nøgletal, regnskaber og ikke mindst primærvalg i USA. Det helt store tema i markederne vil dog fortsat være nyheder omkring udbruddet af coronavirussen, som fortsat bekymrer investorerne. Bekymringen ud fra et markedsperspektiv er, i hvilken grad udbruddet vil påvirke efterspørgslen, give udbudsforstyrrelser og dermed ramme forsyningskæderne, og ikke mindst, om det vil påvirke tilliden hos virksomhederne. Drypvis i dagens løb vil der komme tal for erhvervstilliden (PMI og ISM) fra det meste af verden. Det er spørgeskemaundersøgelser, der beskriver tilstanden blandt verdens største selskaber.
  • I dagens løb vil også Googles moderselskab, Alphabet, aflægge regnskab. Indtil videre har det været en regnskabssæson, der har vist positive overraskelser. Særligt IT-selskaberne har overrasket positivt efter en periode, der har set svagere ud på indtjeningsfronten.
  • Sidst, men ikke mindst, afholdes der i USA det første primærvalg, som skydes af i Iowa. Disse valg er interessante, fordi de afgør hvilken demokratisk kandidat, der kommer til at stille op mod Trump til præsidentvalget i november. Ud fra et markedsmæssigt perspektiv vil det bedste udfald nok være en moderat demokrat som for eksempel Joe Biden.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent

USA
Lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -2,09 pct.
  • Standard & Poors 500: -1,77 pct.
  • Nasdaq: -1,55 pct.

Asien
Indeks kl. 06.45:

  • Japan Nikkei -0,83 pct.
  • Hong Kong Hang Seng +0,45 pct.
  • Kina CSI -7,50 pct.