Business-overblik: Lakridskonge skruer op for global satsning

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lakridskongen Johan Bülow gør klar til at rykke stort ud i verden med nye butikker i mange lande foruden et udvidet onlinesalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

I dag skal vi blandt andet forbi krisen i toppen af landbruget efter Finans' afsløringer af sexchikane i avlsvirksomheden DanBred og.høre om den danske lakridskonges store udlandsplaner for 2022.

Men vi begynder overblikket med historien om natklubejere, der blev vraget i et speget spil om de danske kviktestmilliarder:

Natklubejere så rigmand stikke af med kviktestmilliarder: »Vi skulle have haft den kontrakt«

Alt var lagt til rette for, at en samling natklubejere og læger skulle have opgaven med at kvikteste for covid-19 i Region Hovedstaden.

Udbuddet blandt private aktører handlede udelukkende om at tilbyde den laveste pris. Gruppen – der kaldte sig Redoc – blev slået af koncernen SOS International, som viste sig ikke at leve op til det lovede og blev smidt på porten.

Men i stedet for Redoc, som havde givet den andenbilligste pris, blev opgaven givet til forretningsmanden Jeppe Handwerk og hans selskab Copenhagen Medical, der udviklede sig til en milliardforretning.

»Pludselig skød Jeppe Handwerks testcentre op overalt. Og vi tænkte: Hey, vi var jo nummer to i det her udbud! Vi skulle have haft den kontrakt og var klar til at åbne testcentre. Men vi fik aldrig lov,« siger Bjarke Reventlow, der er en del af Redoc.

»Det ser bestemt ikke godt ud,« siger professor om forløbet. Læs mere på Berlingske her.

Efter sexismesag i landbruget: »Der vil helt sikkert være flere sager«

Dansk Landbrug er ramt af en række møgsager, efter at Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans har afdækket, hvordan den nu tidligere topchef i avlsvirksomheden DanBred, Thomas Muurmann Henriksen, har krænket en række kvindelige medarbejdere.

Sagen har fået Landbrug & Fødevarer, der ejer hovedparten af Danbred, til at igangsætte en ekstern undersøgelse. Og det kan der være god grund til. For kulturen i landets landbrugsvirksomheder er generelt domineret af mænd, og ligestillingen er skrantende.

»Hvis du ser på bestyrelsesposterne i landbrugsvirksomhederne, er det jo i høj grad mænd, der sidder der. Der er meget få kvinder. I hele det politiske bagland er der også meget få kvinder. Det er en udfordring, og det er klart med til at påvirke hele kulturen og stemningen,« siger Henning Otte Hansen til Berlingske.

Han er seniorrådgiver ved institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet og har været ansat i næsten 20 år på Axelborg. Bygningen, som ligger over for Tivoli i København, er hjemsted for Landbrug & Fødevarer og flere organisationer inden for landbruget.

Uenigheder blandt landbrugets topfolk om udlægning af sag om sexchikane

Vi fortsætter med sagen om sexchikane i DanBred, der endte med, at topchefen Thomas Muurmann Henriksen blev fyret.

For mandag sagde Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Anne Arhnung, op med henvisning til, at hun var blevet kørt over af brancheorganisationens formandskab i håndteringen af sagen.

Men den påstand afviser formand for Landbrug & Fødevarers Søren Søndergaard over for Finans. Ifølge formanden har der nemlig ikke været uenigheder.

»Jeg kan ikke helt genkende den udlægning, at der skulle have været en stor uenighed mellem formandskab og direktion. Som jeg ser det, har vores holdninger langt hen ad vejen været de rigtige omkring den opførsel, der har været om Thomas Muurmann Henriksen i Danbred. Det er også det, jeg har undskyldt for – at vi ikke på vegne af den samlede ledelse handlede noget før,« siger Søren Søndergaard til Finans.

Lakridskonge skruer op for global satsning

Den danske lakridskonge Lakrids by Bülow gør klar til at indtage Kina og vil samtidig åbne 12 nye butikker i 2022.

Om en måned vil virksomheden, der er stiftet af Johan Bülow for 14 år siden, begynde at sælge lakrids på den kinesiske internetgigant Alibabas salgskanal Tmall, skriver Børsen. Den går efter et mere købestærkt publikum.

Lakrids by Bülow henter lige nu 40 procent af sit salg online men har omkring 30 egne butikker.

De får nu følgeskab af syv flere sammen med partnere i Egypten, Saudi-Arabien og Jordan i 2022, hvor virksomheden også vil åbne endnu fem egne butikker, heriblandt i London.

Bugnende pengetanke og vækstsult antænder dansk opkøbsbølge

Der er så godt gang i opkøbsaktiviteten i Norden, at det nordiske M&A-marked indtil videre er røget i vejret med over 200 pct. i år i forhold til samme periode sidste år.

Det skriver Finans med henvisning til tal fra Nordea.

»Der er mange, der er velpolstrede, men som har været forsigtige. Nu, hvor virksomhederne kan overskue covid-19, er de klar til at være mere aggressive,« siger Thomas Knaack, co-head for corporate finance hos Danske Bank, til Finans.

Alene i den forgangne uge købte høreapparat- og headsetkoncernen GN Store Nord en gamervirksomhed for otte millarder kroner, mens it-koncernen Netcompany dagen efter købte en konkurrent for et trecifret millionbeløb, skriver Finans.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, har i dag fokus på disse tre ting:

  • Regnskabssæsonen bliver skudt i gang, og det bliver en god en af slagsen. Forvent, at indtjeningen igen kommer til at overstige analytikernes forventning til trods for, at denne gradvis er blevet opjusteret siden coronakrisen. Alle virksomheder er imidlertid ikke skabt lige, når det kommer til regnskaber. En af de sektorer, vi forventer, kommer til at klare sig godt, er finanssektoren. Vi får et fingerpeg, om det holder stik, når vi hører fra JPMorgan, Chase og Blackrock.
  • Vi bliver ved regnskaber, for det amerikanske luftfartselskab Delta Air Lines aflægger også regnskab. Rejsesektoren og luftfartsselskaberne blev sendt i knæ under coronakrisen. Men med udsigt til en vaccine og genåbning blomstrede de op igen. Nu står man så over for en energikrise og herunder højere oliepriser. Det bliver interessant at følge, hvad Delta siger om udsigterne for fremtiden, især deres forventning om, hvornår den indenlandske rejseaktivitet er på benene igen i USA.
  • Datahøjdepunktet denne uge kommer i form af de amerikanske inflationstal – eller mere præcist den årlige vækst i forbrugerpriserne (CPI). De tal tikker ind i dag, og det er sidste inflationstal inden Feds møde i begyndelsen af november. Frygten er, at høj og vedvarende inflation kan tvinge Fed til aggressivt at hæve renten og i processen kvæle det økonomiske opsving. Helt så slemt bliver det næppe, og inflationstallene er da også begyndt at flade ud siden toppen i juni.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,34 procent
  • S&P 500: -0,24 procent
  • Nasdaq: -0,14 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: -0,18 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,43 procent
  • Kina CSI: -0,35 procent