Business-overblik: Købte du hus i Gentofte for et år siden, har du allerede tjent 1,8 millioner

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Mæglerne har kunne sætte priserne væsentlig højere i 2021 i Gentofte Kommune, hvor huspriserne er tordnet i vejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til fredagens business-overblik.

Lad os straks tage hul på arbejdsugens sidste dag med en overflyvning af dagens største erhvervsnyheder.

God læselyst!

Boligejere forgyldes i Gentofte

Købte man hus i Gentofte for et år siden, har det foreløbig – mildest talt – været en god investering. Friværdien er i mellemtiden steget med næsten 2 millioner kroner. Det skriver Børsen.

Stigningen er beregnet ud fra et gennemsnitligt hus på 140 m2. Sådan et hus i Gentofte er 1.805.034 kroner mere værd i dag end for et år siden, hvilket svarer til en daglig stigning i friværdien på 4.945 kroner.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, der har lavet beregningerne på kommuneniveau ud fra tal fra Boligsiden, synes, at det går alt for stærkt på boligmarkedet:

»Der bliver skubbet til balancen i den her tid, og den nuværende hastighed må og skal ikke fortsætte. Fortsætter skubberiet, så vil balancen også blive udfordret. Jeg tror dog, at boligmarkedet står over for en tid præget af et lavere tempo,« siger Jeppe Juul Borre.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea, tror heller ikke på, at de nuværende prisstigninger kan fortsætte.

»Boligpriserne i hovedstaden var allerede høje, inden pandemien ramte, og efterfølgende er markedet blevet endnu mere rødglødende,« siger Lise Nytoft Bergmann,

Hun påpeger desuden, at prisstigningen i Gentofte næsten er lige så høj, som et gennemsnitligt hus koster uden for Region Hovedstaden.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Bella Center-investor: »Kapitalfond tryner de små aktionærer«

Efter en kriseramt coronatid har hovedaktionæren bag Bella Center, kapitalfonden Solstra Investments, fået ny kapital for 150 millioner kroner med en gruppe erhvervsfolk, der sammen med det statslige Vækstfonden og Nordea efter planen træder ind som nye aktionærer.

Det skriver vi her på Berlingske Business.

Det sætter dog de nuværende aktionærer i en uheldig situation, da de står til at få deres aktier nedskrevet til nul, samtidig med at de efter alt at dømme ikke får lov til at tegne nye aktier.

»Solstra bruger en ufin model med regnskabsmanipulation til at slippe af med os mindretalsaktionærer for at give plads til nye ejere,« lyder det fra Bella Centers tidligere hovedaktionær Michael Kaa Andersen, som står til at miste Bella-aktier til en værdi af 40 millioner kroner.

»Derudover synes jeg, det er ret uhørt, at Vækstfonden med statspenge i ryggen går med til at udradere nogle mindretalsaktionærer – hvad er de sat i verden for?«

Vækstfonden har ikke ønsket at udtale sig om investeringen før efter generalforsamlingen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danske storbanker lokker med grøn millionrabat for CO2-reduktioner

Danske Bank og Nordea er nummer et og to i Norden på såkaldte ESG-koblede lån.

Det giver store virksomheder mulighed for at gå i banken og score en rabat i millionklassen, hvis de samtidig kan dokumentere, at de lever op til fastsatte CO2-reduktioner eller andre bæredygtighedsmål.

Det skriver Finans.

Danske Bank og Nordea har allerede lånt over 35 milliarder kroner til nordiske virksomheder i ESG-koblede lån. De to store banker har hver især lavet aftaler med cirka 20 nordiske virksomheder, viser tal fra Bloomberg.

»ESG-koblede lån kommer til at overtage en meget stor del af lånemarkedet inden for de næste tre år, i takt med at virksomhedernes nuværende kreditfaciliteter skal genforhandles. Jeg vil vove den påstand, at det er meget få virksomheder, der ikke overvejer den mulighed for at bevæge sig i en bæredygtig retning og på samme tid opnå en rabat på deres kreditaftale,« siger Peder Bach, Nordeas direktør for de største virksomhedskunder, til Finans.

Restauranterne har aldrig manglet så mange ansatte som nu

Restaurations- og hotelbranchen har aldrig manglet så mange hænder, som den gør i øjeblikket. Lige nu er der 75 procent flere job at søge end normalt. End ikke i overophedningsårene op til finanskrisen var der flere stillinger slået op.

Det skriver vi her på Berlingske Business.

»Det er danmarksrekord. Så længe vi har haft statistikken, er det det højeste tal, der har været,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, som har trukket tallene.

Det rammer blandt andet Letz Sushi, der har taget konsekvensen af ikke at kunne opstøve medarbejdere. Letz Sushi har således endnu ikke har genåbnet sin restaurant på Københavns Hovedbanegård.

»Jeg synes, vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at være klar. Vi reagerer samme dag, vi får en ansøgning, alligevel lykkes det tit ikke alligevel. Selv de mennesker, vi ansætter, springer fra,« siger Anders Barsøe, direktør for Letz Sushi.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, peger her på tre forhold, som investorerne bør holde fokus på:

  • Inflationsspøgelset kan dukke op igen i dag, når vi fra USA får tillidsindikatorer fra University of Michigan. Her vil investorerne især kigge efter svarene på spørgsmål om inflationsforventningerne. Er der store forventningerne til en højere inflation, kan de skabe fornyet bekymring om snarlige renteforhøjelser hos den amerikanske centralbank, Fed.
  • På den politiske front har vi G7-møde, der begynder i England i dag. Her vil også ledere fra Indien, Australien og Sydafrika og Sydkorea deltage. Investorerne vil naturligvis holde øjne og øre åbne for en melding om nye tiltag for at sparke gang i økonomien oven på covid-19 – eller stramningstiltag på områder som en universel minimum virksomhedsskat.
  • Endelig får vi nyt fra den russiske centralbank, hvor forventningen er, at renten bliver hævet med 25 basispunkter til 5,25 procent efter en stigning på 50 basispunkter i april. Centralbankerne har spillet en stor rolle under pandemien og selv om den russiske centralbank ikke ligefrem er den mest toneangivende, så er det interessant for investorer at følge med i, hvilken retning pengepolitikken svinger. Næste skridt, for rigtig mange centralbanker, bliver nemlig en gradvis tilbagerulning af den lempelige pengepolitik, som har holdt hånden under de finansielle markeder under corona.

Det sker på markederne

USA lukkekursen torsdag

  • Dow Jones: +0,06 pct.
  • S&P 500: +0,47 pct.
  • Nasdaq: +0,78 pct.

Indeks fredag kl. 06.30

  • Japan Nikkei: -0,01 pct.
  • Hongkong Hang Seng: +0,39 pct.
  • Kina CSI: -0,25 pct.