Business-overblik: Knap 500.000 boligejere får helt skæv ejendomsvurdering

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Knap 500.000 får helt forkert ejendomsvurdering. Det viser oplysninger fra Skatteministeriet, som kommer frem få uger efter, at skatteminister Morten Bødskov gav grønt lys til at sende vurderingerne ud efter mange års forsinkelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til dagens Business-overblik.

Alles øjne vil i aften være rettet mod London, hvor det danske fodboldlandshold tørner ud mod England på det ikoniske Wembley-stadion. En finaleplads i sommerens EM-slutrunde er på spil, men inden det går op i klaphat og rød-hvide briller, følger her dagens vigtigste erhvervshistorier.

God læselyst – og god kamp!

Tømmermænd til lille dansk aktie efter stor fest

For godt en måned siden kastede horder af små amerikanske investorer sig over en lille og indtil da stort set ukendt dansk biotekaktie. Rygterne fløj rundt om flere positive nyheder forude, og aktiekursen buldrede i vejret. Nu gør to af Danmark førende børsretseksperter status. De frygter, at denne form for kaos kan true tilliden til aktiemarkederne.

Det skriver Berlingske.

På et tidspunkt midt i juni var det lille danske biotekselskab Orphazyme den ottendemest debatterede aktie i USA. Data fra analysehuset Quiver Quantitative placerede den på børsen i Danmark helt oppe blandt nogle af verdens allerstørste selskaber.

»Forløbet må give anledning til bekymring og eftertanke – også blandt andre børsnoterede selskaber, men især blandt myndighederne. Det vil sige hos Finanstilsynet, som påser reglernes overholdelse,« mener Caspar Rose, der er ph.d., ekstern underviser på CBS og advokat.

Rose har gennemgået en række af de udsagn, der har været på internetfora om Orphazyme.

»Det er ganske underholdende at læse de mange indlæg, men deltagernes analytiske sans, må nærmest betragtes som ikkeeksisterende,« siger han.

Engelsk topscorer har lagt støvlerne på hylden – men scorer stadig kassen

Det er et ganske fodboldgalt land, Danmark møder i semifinalen i aften. Er man i tvivl om englændernes engagement i fodbold, kan man bare kigge på lønniveauet over de bedst betalte tv-værter. Det skriver Finans.

I BBCs årlige rapport over de mest indtjenende værter hos radio- og tv-selskabet topper Gary Lineker endnu engang listen gennem programmet »Match of the Day«.

Gary Lineker, den tidligere målræv, der lagde støvlerne på hylderne i 1992, tjener 1,36 millioner pund om året trods en lønnedgang på 23 procent under pandemien. Årslønnen svarer til knap 12 millioner kroner.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Frygt for at havbeskyttelse får konsekvenser for vindmøllepark

Dilemmaet om grøn omstilling over for hensynet til natur og dyreliv er blevet højaktuelt, efter at edderfugle truer med at trække stikket på en stor havvindmøllepark i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland.

Nu frygter HOFOR og Wind Denmark, at et projekt nord for Øresundsbroen står for skud grundet havbeskyttelse. Det skriver Berlingske.

»Myndighederne er altså opmærksomme på, at vi har et projekt kørende, men det er uklart for os, hvor projektet står nu. Derfor bliver vi nødt til at forsvare projektet og sige, at vi sandelig går ud fra, at Nordre Flint kan køre videre som planlagt. Det er et vigtigt projekt for Danmarks klimamålsætninger,« siger Jesper Pedersen, områdechef for vind og energihandel i HOFOR.

Miljøministeriet afviser, at der skulle være en konflikt.

Endelig blev arbejdsgruppe nedsat – nu møder den kritik

Det tog Erhvervsministeriet over et halvt år at nedsætte den arbejdsgruppe, som Folketinget blev enige om tilbage i december. Det skete i forbindelse med den nye epidemilov, hvor spørgsmålet om virksomheders ret til kompensation blev udskudt, indtil en arbejdsgruppe kunne udarbejde anbefalinger til, hvordan en sådan paragraf kan lyde.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvor det har mødt stor kritik, at arbejdsgruppen ikke blev nedsat noget før. I sidste uge skete det så, og nu møder sammensætningen af den allerede kritik. Således mener politikere og en professor, at der mangler ekspertise inden for retssikkerhed i gruppen. Det skriver Børsen.

»Jeg kan godt forstå, det er svært. Men det, man burde have bedt udvalget om, var at komme med konkrete forslag til ændringer af epidemiloven, hvis man ville styrke borgernes retssikkerhed. Og det gør man åbenbart ikke noget forsøg på. Så det korte af det lange er, at det her er ikke godt for retssikkerheden,« siger professor i forfatningsret fra SDU Frederik Waage.

Gruppen består af økonom og tidligere rigsstatistiker Jørgen Elmeskov, lektor i økonomi ved CBS Birthe Larsen, Yvette Lind, som er lektor i jura ved CBS med fokus på beskatning, statsstøtte og socialforskning, to afdelingschefer fra Skatte- og Finansministeriet samt formanden for arbejdsgruppen, Michael Dithmer, som er departementschef i Erhvervsministeriet.

Danske virksomheder klar til coronacomeback

Danske virksomheder ligger i den internationale top, når det kommer til at være klar til at rejse sig efter coronakrisen. Digitalisering, omstillingsparathed og en effektiv bremse på dankortet er dele af forklaringerne. Det skriver Finans.

En rapport fra konsulentvirksomheden Boston Consulting Group foretaget blandt 8.000 virksomheder overalt i verden, viser, at nordiske virksomheder sidste år mistede en procent af salget, men alligevel har løftet overskudsgraden med 0,7 procentpoint. Kun Brasilien, der har forbedret indtjeningsevnen med 0,8 procentpoint, ligger højere.

»Går man tilbage til marts, april, maj sidste år, var de fleste hårdt ramt. Men netop på grund af den hurtige omstillingsevne og anvendelsen af digitale redskaber kom vi hurtigt igennem og tilbage. Mit generelle indtryk er, at danske virksomheder har klaret det rigtig godt,« siger Jørgen Jensen, bestyrelsesformand i Velux, Ambu og tandlægeudstyrsvirksomheden 33 Shape til Finans.

En halv million boligejere skal betale skat af skævt beløb

Tre ud af ti af de nye ejendomsvurderinger, som lander i de kommende år, vil ramme helt skævt. Det skriver Børsen.

Knap 500.000 boligejere kommer som udgangspunkt til at betale skat af en vurdering, som er mere end 20 procent skæv i forhold til boligens rigtige værdi. Det viser oplysninger fra Skatteministeriet, som kommer frem få uger efter, at skatteminister Morten Bødskov (S) gav grønt lys til at sende vurderingerne ud efter mange års forsinkelser.

Det vækker frustration og bekymring hos DF og V. Ministeren siger dog i et skriftligt svar, at vurderingsstyrelsen vil lave op mod 400.000 manuelle kontroller af de 1,7 millioner nye vurderinger, heraf 265.000 på huse.

»Jeg vil også gerne sige, at der en naturlig grænse for, hvor træfsikre resultater kan være. I sidste ende er der tale om en vurdering. Det er jo derfor, vi i fællesskab har besluttet et forsigtighedsnedslag på 20 procent, selvom usikkerheden jo går begge veje.«

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med onsdag:

  • Vi får en temperaturmåling på den globale økonomi og status på opsvinget efter covid-19, når OECD i dag udgiver sin årlige arbejdsmarkedsrapport. Mens avancerede økonomier går mod mere normale tilstande, ikke mindst hjulpet af omfattende vaccineprogrammer, er vejen mod normalitet omvendt lang for udviklingsøkonomier. OECD-rapporten kan være med til at belyse, om det værste stadig er forude for udviklingsøkonomierne.
  • Fra centralbankerne får vi ugens højdepunkt i dag, når den amerikanske centralbank offentliggør detaljer fra sit møde i juni. Investorerne vil kigge efter nyt, der kan kaste mere lys på den mere høgeagtige tone, der er kommet frem, og som fik forventningerne til fremtidige renteforhøjelser til at stige til 2 i 2023 fra 0 tilbage i marts.
  • I Europa får vi Europakommissionens nyeste forventninger til den økonomiske vækst, der naturligvis vil blive nærlæst af investorerne.

Det sker på markederne

USA – aktier, lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,60 procent
  • S&P 500: -0,20 procent
  • Nasdaq: +0,17 procent

Asien – aktier, indeks onsdag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: -0,92 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,74 procent
  • Kina CSI: +0,44 procent