Business-overblik: Klimadarling på afveje: »Ørsted fejler«

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Finans skriver, at Ørsted har skruet op for udledningen af CO₂ i både 2020 og 2021, selvom Ørsted har et mål om at reducere udledningerne med 98 procent i 2025. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens morgenoverblik fra Berlingske Business.

Vi begynder dagen med historien om offentligt ansatte, som i langt højere grad end ansatte i det private erhvervsliv vælger at gå på efterløn, hvorefter vi runder gårsdagens Novo Nordisk-opjustering. Vi skal også en tur forbi klimadarlingen Ørsted, der nu viser sig at være en CO₂-skurk, inden vi kommer til historien om rederigiganten Mærsk, der udlodder et vildt milliardbeløb til sine aktionærer i år.

Offentligt ansatte strømmer til efterlønnen

I 2011 blev den tidligere meget populære efterlønsordning stærkt begrænset med velfærdsforliget. Alligevel lever efterlønnen stadig – og særligt en gruppe af medarbejdere benytter den flittigt, viser tal fra den liberale tænketank CEPOS.

I beregningerne er der taget udgangspunkt i de 16.500, der gik fra beskæftigelse i 2019 og til efterløn i 2020. Af de personer var de 9.000 offentligt ansatte, mens de 7.200 kom fra det private, skriver Berlingske.

Dermed var 55 procent af de, der kom fra beskæftigelse og til efterløn, offentligt ansatte. De offentligt ansatte er på den måde overrepræsenterede, da de kun samlet udgør omkring en tredjedel af beskæftigelsen herhjemme.

»De offentligt ansatte er overrepræsenterede i efterlønsstatistikken. Og efterlønnen er dermed en del af forklaringen på den lavere tilbagetrækningsalder for offentligt ansatte,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Novo Nordisk opjusterer, men aktien falder

I forbindelse med medicinalgiganten Novo Nordisks halvårsregnskab blev både forventningerne til salg og driftsoverskud opjusteret for 2022, skriver Ritzau.

Novo Nordisk forventer nu en salgsvækst på 12-16 procent og en vækst i driftsoverskuddet på 11-15 procent. Efter første kvartal lød forventningen på 10-14 procent i salgsvækst i 9-13 procent i driftsoverskud. Her var der også tale om en opjustering.

Driftsresultatet for første halvår lød på 37,5 milliarder kroner mod 29,8 milliarder kroner i samme periode sidste år. Det er en stigning på 26 procent.

Novo Nordisk-aktien faldt dog med næsten ti procent, efter regnskabet landede.

Det skyldes formentlig, at selskabets nye fedmemiddel, Wegovy, ikke har klaret sig så godt som forventet, og at selskabet har været ramt af produktionsudfordringer gennem en underleverandør, hvorfor det ikke har kunnet møde efterspørgslen.

Klimadarlingen Ørsted på afveje: Skruer op for CO₂-udledningen

På trods af, at energiselskabet Ørsted har en målsætning om at reducere CO₂-udledningen med 98 procent i 2025, er der blevet skruet op for udledningerne i både 2020 og 2021. Og der er udsigt til, at det bliver endnu værre i år, da krigen i Ukraine presser selskabet til at afbrænde mere kul.

Det skriver erhvervsmediet Finans, der har kortlagt CO₂-udledningerne fra de 30 største danske virksomheder i perioden 2019-2021. Og når det kommer til konkrete reduktioner i udledningen af drivhusgasser, ligner Ørsted – som ellers er vant til at blive hyldet som frontløber i den grønne omstilling – en klimadarling på afveje.

Ørsted har nemlig øget udledningen af CO₂ fra virksomhedens egen drift med 16 procent.

»Ørsted fejler. Når man ser på de her tal, er Ørsted langt fra at nå det, de skal. Det kan godt være, at de har nogle aggressive klimaambitioner, men de leverer ikke på dem,« siger Bjarke Møller, direktør i miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling, til Finans.

Ole Thomsen, direktør for kraftværksforretningen i Ørsted, siger til avisen, at han ikke er nervøs for, om Ørsted når deres 2025-mål.

Mærsk sender 100 milliarder kroner videre til investorerne i år

A.P. Møller - Mærsks rekordstore milliardindtjening kommer også til at forgylde investorerne, som kan se frem til, at der bliver sendt et nærmest astronomisk beløb videre til dem, skriver Børsen.

Sammenlagt står aktionærerne til at få på den gode side af 100 milliarder kroner i udbytter og aktietilbagekøb på baggrund af succesen i 2022. Og ifølge Børsens og Sydbanks beregninger kommer pengestrømmen sandsynligvis til at fortsætte i noget tid.

»Dansk erhvervsliv har aldrig tilnærmelsesvist set noget lignende. Mærsk er allerede godt på vej til at udradere sin egen rekord fra sidste år,« siger Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank, til Børsen.

Mærsk står til at hente omkring 270 milliarder kroner hjem i 2022 efter en opjustering tirsdag.

Tre ting, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, holder øje med i dag:

  • Aktier tog et hop højere i går, It-aktierne steg kraftigt, olieprisen og renterne faldt en smule. Et par talere fra den amerikanske centralbank Fed var på banen og guide, ligesom det har været tilfældet i løbet af ugen. På trods af rentefaldene over sommeren er det vigtigt ikke at glemme, at den amerikanske centralbank ikke er færdig med deres opstramning af pengepolitikken, selvom der har været et par mastodont-rentenedsættelser allerede. På den front er der en taler mere fra den amerikanske centralbank Fed i form af Loretta Mester, som bør følges i dagens løb. Og så udgiver Den Europæiske Centralbank, ECB, sin økonomiske redegørelse.
  • På regnskabsfronten kan man følge vigtige regnskabsaflæggelser fra Alibaba, Eli Lilly og ikke mindst danske Novo Nordisk samt en række andre. Analytikerne har nedjusteret deres indtjeningsforventninger i løbet af kvartalet, og vi skal nok forvente, at nedjusteringerne fortsætter i løbet af året. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at aktiekurserne skal være lavere, men det betyder i hvert fald, at vi skal vænne os til, at pandemiens ekstremt stærke regnskabsaflæggelser er ovre for nu.
  • På den økonomiske front behøver man heller ikke at kede sig, og man kan starte dagen med de tyske fabriksordrer, som giver et indblik i industriaktiviteten. Senere på dagen kommer tallet for de ugentlige dagpengesøgende fra USA og giver hver uge et indblik i arbejdsmarkedets tilstand.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

Dow Jones: +1,29 procent
S&P 500: +1,56 procent
Nasdaq: +0,83 procent

Asien – indeks torsdag kl. 6.55:

Japan Nikkei: +0,56 procent
Hongkong Hang Seng: + 1,45 procent
Kina CSI: +0,25 procent

Tak, fordi du læste med! God dag.