Business-overblik: Jysk vælter sig i overtagelsestilbud

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lars Larsens livsværk, Jysk, siger nej til mange overtagelsestilbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til ugens første Business-overblik.

Læs om, hvordan en storbank tilbyder sin topchef boligtilskud på 58.000 kroner om måneden, at tre bilgiganter i denne uge går sammen om en stor elbilplan, at Lars Larsens Jysk-kæde vælter sig i overtagelsestilbud samtidig med et rekordregnskab, og at erhvervslivet vil tvinge politikerne til en fast tænkepause før indgreb. Allerførst er der ifølge en af de store chipproducenter udsigt til, at de store forsyningsproblemer, som har ramt særligt bil- og elektronikbranchen, synes at blive mindre fra sommeren.

Chipgigant forventer normale tilstande i 2023

Den tyske storproducent af computer- og mobilchips Infineon forventer, at den verdensomspændende mangel på de små 'hjerner' i elektronikken vil være ovre i 2023, og at situationen allerede vil være væsentligt bedre til sommer.

Det siger direktøren for Infineons chipproduktion til biler, Peter Schiefer, til det tyske blad Automobilwoche.

Infineon selv åbnede for få måneder siden en ny, topmoderne chipfabrik i den østrigske by Villach for at afhjælpe den mangel på de vigtige komponenter, der har ramt elektronik og bilproducenter.

Storbank tilbyder topchef boligtilskud på 58.000 kroner om måneden

Storbanken Barclays har tilbudt sin nye topchef et boligtilskud på 6.550 pund (58.200 kroner) om måneden i de næste to år for at få ham til at flytte fra New York til London.

Det skriver det britiske dagblad Sunday Times.

C.S. Venkatakrishnan overtog roret i Barclays 1. november, efter at forgængeren, Jes Staley, trådte tilbage, fordi han blev indblandet i undersøgelserne af den nu afdøde finansmand og sexanklagede Jeffrey Epstein.

»Betingelserne i kontrakten anerkender de krav, der stilles til at lede en global forretning, og er på linje med branchepraksis,« siger en talsmand fra Barlays.

C.S. Venkatakrishnans årsløn er på 2,7 millioner pund (24 millioner kroner). Hans boligtilskud vil gælde til oktober 2023, eller indtil familien er flyttet.

Jysk leverer rekordoverskud og vælter sig i tilbud

Familiekoncernen Lars Larsen Group, der står bag Jysk, kom ud af regnskabsåret 2020/2021 med et rekordoverskud på 6,5 milliarder kroner. Det er 2,3 milliarder kroner eller 55 procent mere end året før, skriver Finans.

Regnskabet, der blev præsenteret i sidste uge, viser også, at saget i Lars Larsen Group er vokset med næsten ti procent til 39 milliarder kroner. Til Finans forklarer administrerende direktør Jesper Lund, at fremgangen ikke mindst skyldes, at pandemien har givet medvind til salget af de produkter, Jysk og den øvrige del af koncernen har på hylderne.

Samtidig understreger han, at det kommende år vil være præget af usikkerhed. Det betyder blandt andet, at Jysk – trods milliarder på kistebunden til opkøb – siger nej til mange overtagelsestilbud.

»Det er glødende, og vi får mange henvendelser. Overkapaciteten i økonomien på verdensmarkedet skaber efterspørgsel inden for virksomhedshandler. Vi behandler alle tilbud grundigt og vurderer, om det kan passe ind i vores værdier, om vi i givet fald er de rigtige ejere, samt om der kan laves et langsigtet afkast. Vi siger nej til rigtig mange tilbud,« siger Jesper Lund til Finans.

Tre bilgiganter går sammen om elbilplan

Tre af verdens store bilproducenter – Renault, Nissan og Mitsubishi – gør klar til at tredoble deres investeringer i i fællesskab at udvikle elbiler.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters efter at have talt med kilder.

De tre ventes torsdag at offentliggøre, at de over de næste fem år investerer mere end 20 milliarder euro i udvikling af elbiler, således at de i 2030 vil have flere end 30 nye elbiler klar. Investeringen kommer oven i de ti milliarder euro, som gruppen allerede har lagt. De håber at kunne gøre kompakte elbiler lige så billige som benzindrevne biler af samme størrelse.

Det skal blandt andet ske ved at bruge samme batterier og andre nøglekomponenter. Alliancen ventes at investere i kapacitet til at producere batterikapacitet på i alt 220 gigawatttimer i 2030 i Frankrig, Storbritannien, Kina og Japan.

Bilproducenter verden over er i færd med at omstille sig fra benzin- og dieselbiler, som står til at blive forbudt mange steder inden for få år, til rene elbiler, som udelukkende kører på strøm.

Erhvervslivet vil tvinge politikerne til tænkepause før indgreb

Dansk Erhverv foreslår, at politikerne indfører en »syv-syv-regel«, for at gøre livet lettere for virksomhederne i forbindelse med fremtidige nedlukninger. Det skriver Berlingske.

Reglen går ud på, at berørte virksomheder skal have syv dage til at forberede sig på og indarbejde nye restriktioner. Ligeledes skal de have syv dage med mulighed for fuld kompensation fra det øjeblik, hvor en genåbning bliver meldt ud.

Forslaget kommer som et modstykke til de 18 principper og anbefalinger, der blev præsenteret af en ekspertgruppe kort før nytår. Ekspertgruppen vil have »hjælpepakker«, som skal bero på en vurdering af, hvor begrænsende den enkelte restriktion er for virksomhederne.

Men den metode vil ikke fjerne den usikkerhed, som rigtig mange virksomheder har kæmpet med de seneste to år under skiftende nedlukninger og restriktioner, mener Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen.

Du kan læse historien i Berlingskes e-avis.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er de tre ting, som seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med mandag:

  • Der venter en travl uge forude, hvor investorernes opmærksomhed vil være splittet mellem Feds møde onsdag og en række store regnskaber, herunder Apple, Tesla og Microsoft. Hvis det ikke er nok, får vi også en række ny data for økonomien og et italiensk præsidentvalg.
  • På datafronten bliver ugen også eventfyldt, og vi lægger hårdt ud med januars flash-PMI-tal. De vil give en initial temperaturmåling på, hvordan den globale økonomi har startet året, og ikke mindst hvilken effekt omikron har haft på forskellige økonomier. Vi får i dag tal for Japan, Frankrig, Tyskland, Euroområdet, Storbritannien og USA.
  • På regnskabssiden bliver der sit at se til med 106 amerikanske regnskaber og 46 europæiske. Vi lægger fra land med IBM i dag.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -1,30 procent
  • S&P 500: -1,89 procent
  • Nasdaq: -2,72 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.40:

  • Japan Nikkei: +0,23 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,88 procent
  • Kina CSI: +0,16 procent

Tak, fordi du læste med!