Business-overblik: Hovedmistænkt for milliardsvindel med udbytteskat kan være på fri fod efter halv straf

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Tiden i fængsel kan blive kortere end umiddelbart forventet for den hovedmistænkte i den store sag som svindel for milliarder af kroner med udbytteskat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen!

Det er blevet onsdag morgen. Efter langstrakte forhandlinger lykkedes det sent tirsdag aften et flertal af partierne i Folketinget at indgå en ny hjælpepakke. Den kan du læse mere om på Berlingske.dk. Her kan du til gengæld få et overblik over, hvad der ellers rører sig i dansk erhvervsliv på en onsdag morgen i oktober.

Både Børsen og Finans har tirsdagens historiske tronskifte i industrigiganten Grundfos, hvor stifterens barnebarn, Poul Due Jensen, bliver ny topchef, på forsiden, men bladrer man lidt, dukker der også andre nyheder op. For eksempel nyheden om, hvor længe den hovedmistænkte i sagen om svindel af milliarder af udbytteskattekroner rent faktisk ventes at skulle være i dansk fængsel, om effekten af obligatoriske coronatest på østarbejdere, og om danske virksomheder, der, modsat hvad man måske skulle tro, står godt rustet til at slå konkurrenterne midt under coronakrisen.

Krav om obligatoriske test rammer tusindvis af østarbejdere

Regeringens nye krav om obligatoriske coronatest for vandrende, udenlandske arbejdstagere vil ramme et stort antal østeuropæiske arbejdere, der er vitale for især bygge- og anlægssektoren og for landbrugets virksomheder.

Det skriver Børsen.

Lektor Jens Arnholtz fra forskningscentret Faos ved Københavns Universitet, der forsker i migrantarbejde, vurderer på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriets database, at der alene i coronaåret 2020 har været 119.000 mennesker fra østlande i Danmark for at arbejde i enten kortere eller længere tid.

»Det er en stor gruppe mennesker, der enten pendler jævnligt imellem Danmark og et østland, eller som blot arbejder i danske virksomheder og tager hjem engang imellem for at besøge familien. Hvis man skal føre coronakontrol med dem alle sammen, er der tale om en meget stor opgave, og man kan roligt fastslå, at livet bliver en del mere besværligt for mange ansatte og virksomheder,« siger Jens Arnholtz til Børsen.

Det nye krav om en ren coronaattest for østarbejdere trådte i kraft mandag, men blev første gang nævnt af statsminister Mette Frederiksen (S) fredag. Formålet er at begrænse den smittespredning, der i flere omgang er set blandt udenlandske arbejdstagere.

Danske selskaber knuser udenlandske konkurrenter under krisen

Selv om 2020 har budt på en lang række dystre prognoser, er de største danske selskaber kommet overraskende stærkt igennem coronakrisen, skriver Berlingske.

Faktisk er danske selskaber sluppet langt mere nådigt gennem coronaproblemerne, end flertallet af europæiske virksomheder er. Det viser en ny temperaturmåling af de største danske selskaber, som landets fjerdestørste bank, Sydbank, står bag.

»De store danske selskaber har klaret sig fremragende under coronakrisen. De har virkelig leveret varen og har udvist stor modstandsdygtighed, når vi kigger rundt i resten af Europa,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, til Berlingske.

Aktuelt forventer analytikerne et indtjeningsfald på beskedne fire procent i år herhjemme mod 33 procent for sammenlignelige europæiske selskaber.

Sanjay Shah kan slippe med halv tid i fængsel

Sidste uge lød det fra den hovedmistænkte i sagen om svindel med udbytteskat for 12,7 mia. kr., Sanjay Shah, at han i værste fald kun vil ende med at sidde i dansk fængsel i tre år. Det vakte en vis opsigt, men Shahs forventning kan vise sig at være tæt på sandheden, selv om strafferammen for svindel i denne størrelsesorden er op til otte år. Det skriver Børsen.

Baggrunden er, at når udlændinge dømmes for alvorlig kriminalitet i Danmark, så prøveløslades de typisk efter at have afsonet halvdelen af straffen, hvis de derefter kan udvises. Og der er ikke meget, der taler for, at Sanjay Shah – hvis han bliver dømt – vil udgøre en undtagelse, vurderer flere eksperter over for Børsen.

»Hvis han ellers kan finde ud af at opføre sig ordentligt og ikke kommer i karambolage med nogle af de forhold, der gør, at man vil vurdere det som utilrådeligt, så vil han blive prøveløsladt efter halv tid,« siger Linda Kjær Minke, der er professor ved Syddansk Universitet og blandt andet forsker i fængselsstraffe og løsladelser.

Dette får nu ifølge Børsen Venstre til at kræve en redegørelse fra Justitsministeriet.

Tre forhold investorerne bør holde øje med:

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, har disse tre punkter stående på blokken:

  • Selv om jeg i mandags bekendtgjorde at den seneste covid-19 smittestigning ikke vil afføde den samme panik på markederne som vi så tilbage i marts, er tirsdagens udvikling på det europæiske marked tegn på, at den kortsigtede optimisme har lidt et knæk. Det europæiske aktieindeks Stoxx 600, der faldt 1,8 procent i mandags, faldt yderligere 1 procent tirsdag til sit laveste niveau siden juni. Investorerne var altså ikke færdige med at granske den økonomiske konsekvens af de nye restriktioner i Europa. Onsdag er der mulighed for at tilbagevinde noget af det tabte terræn.
  • 170 S&P 500-virksomheder har nu fremlagt regnskab, og i tråd med vores forventning er der store positive overraskelser. De virksomheder, som indtil videre har rapporteret, har slået analytikernes estimater med sammenlagt 16 procent. Det er en kendt hemmelighed, at virksomheder i opløbet til regnskabssæsonen taler deres eget regnskab ned, så de senere kan overraske positivt og slå estimaterne. Men de 17 procent er alligevel ualmindeligt højt. Hele 84 procent af virksomhederne har slået deres indtjeningsestimater indtil videre, det er langt over det langsigtede gennemsnit på 73 procent. Det understøtter vores egen tese, at analytikernes indtjeningsestimater konsekvent er for negative når vi bevæger os fra en periode med økonomisk tilbagegang til opsving. Vi forventer, at det bliver yderligere slået fast i fjerde kvartals regnskabssæson, og det taler for, at aktier vil stige yderligere over de næste 6 til 12 måneder.
  • Sektorerne har over en bred kam slået indtjeningsestimaterne, men især cykliske sektorer har ført an, drevet af industri- og energisektoren, mens defensive sektorer og tech har haltet efter. Lidt atypisk er det denne gang, at virksomheder, der markant slår analytikernes forventninger, ikke også oplever kursstigninger i relation til det bredere aktiemarked. De få virksomheder, der skuffer, er derimod blevet straffet med kursfald i forhold til markedet, der er større, end hvad vi typisk ser. Investorer synes i øjeblikket at være optaget af præsidentvalg og corona, og det kan måske forklare den manglende interesse for regnskabssæsonen. Det bliver interessant om onsdagens regnskaber kan ændre på det. Her får vi regnskab fra Visa, Mastercard, UPS, Boeing, Sony, eBay, GlaxoSmithKline, Ford, Nomura, Amgen og General Electric for at nævne de vigtigste.

Det sker på markederne

Aktier USA lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones -0,80 pct.
  • S&P 500 -X-0,30 pct.
  • Nasdaq +0,64 pct.

Aktier Asien onsdag kl. 06.30

  • Japan Nikkei -0,45 pct.
  • Hongkong Hang Seng -0,26 pct.
  • Kina CSI +0,35 pct.