Business-Overblik: Forstæderne trækker danskerne væk fra storbyerne

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Forstæderne er begyndt at trække i danskerne, som flytter ud af København, Aarhus og Aalborg til mere attraktive boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-Overblik.

Her kommer en overflyvning af dagens vigtigste erhvervshistorier, så du er godt klædt på til dagen.

Danskerne forlader storbyerne og rykker til forstæderne

Flere og flere forlader storbyerne og lokkes til et hus i forstæderne eller de mellemstore byer.

Det skriver Finans på baggrund af en ny undersøgelse fra Boligøkonomisk Videncenter om danskernes forventninger til boligmarkedet.

Curt Liliegreen, der er projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, vurderer, at der er tale om en varig forandring af danskernes boligønsker, og at det ikke blot skyldes coronakrisen.

»Det virker mere velovervejet. Der er andre muligheder for at realisere sig selv med hus og have. Og så sjovt er det heller ikke at købe en meget dyr lejlighed på Islands Brygge eller i Nordhavn, for at unge mennesker kommer og rent ud sagt tisser i opgangen eller fester natten lang,« siger han til Finans.

Også Boligsiden vurderer, at forstæderne er blevet mere attraktive end tidligere.

Kina bliver den store vinder af coronakrisen

Den kinesiske økonomi ser ud til at klare sig langt bedre under og lige efter coronakrisen end resten af verdens største nationer, skriver Finans. Kina tager dermed endnu et tigerspring i sit forsøg på at hale ind på Vestens økonomiske forspring.

»Sammenligner man med Vesten, vil Kina hale yderligere ind på USA,« siger Kjeld Erik Brødsgaard, professor med speciale i Kina på Copenhagen Business School.

Udviklingen vil ifølge Kjeld Erik Brødsgaard puste endnu mere til den kinesiske opfattelse af, at landets styresystem er Vestens overlegent. Det samme så man også efter finanskrisen, som i 2008 og 2009 lagde mange vestlige økonomier brak, men som gik næsten ubemærket hen i Kina, vurderer han.

»Vi er nødt til at lære at leve med det faktum, at den kinesiske økonomi kommer til at fylde endnu mere fremover. Den tendens er accelereret under coronakrisen,« fortsætter han.

Læs hele historien her.

Cor­o­nau­sik­ker­hed får sel­ska­ber til at klam­re sig til mil­li­ard­kre­dit­linjer, de ikke bru­ger

De milliardstore »coronafaciliteter«, som selskaber tegnede i bankerne i foråret, står stort set uberørt.

»Det er historien om usikkerhed,« siger FLS-boss til Børsen.

Da FLSmidth-topchefen Thomas Schulz i marts så covid-19 bevæge sig fra at være en epidemi isoleret i Kina til at blive en pandemi, besluttede han sig i samråd med selskabets bestyrelse for at udløse en krisestyringsplan, der inkluderer at kigge behovet for likviditet efter i sømmene.

»Hvis du venter med at reagere, indtil krisen rammer din virksomhed, så er det normalt for sent. I tæt på ti år arbejdede jeg i brandvæsenet, og der lærer du en ting, og det er at være forberedt,« siger Thomas Schulz.

Derfor øgede FLSmidth sin øjeblikkelige låneramme i banken med 500 millioner kroner til syv milliarder kroner, men selv om mine- og cementindustrien er en konjunkturfølsom størrelse, har selskabet endnu ikke haft brug for den udvidede kreditfacilitet.

Læs historien her.

Elbiler fyldt med kulsort strøm udgør klimaparadoks

21.500 danskere har allerede nu valgt at gå forrest i den grønne omstilling af landets vognpark af personbiler og har købt en rendyrket elbil.

Men når man sætter stikket i sin Tesla, Hyundai, Porsche, Volkswagen eller helt femte elbil, er den strøm, som fylder batteriet, produceret på fossile brændstoffer som kul, gas og olie.

Godt nok udleder den ingen CO2, når bilen kører fra ladestanderen, men ideen om fremtidens CO2-neutrale bilist er heller ikke helt i mål.

Den problemstilling forsøger virksomhederne OK og Vestas nu i fællesskab at finde en løsning på. Det sker fra november via to hurtigladestandere til elbiler ved OKs tankstation på Fynske Motorvej ved afkørsel 50 ved Odense.

Læs Jonas Rimer Hansens historien her.

Schweizisk kæmpe vil eliminere Genmabs fordel på superhåb

Genmabs store fremtidshåb epcoritamab ser nu ud til på sigt at miste et ganske væsentligt konkurrenceparameter. Det skriver Finans.

Roche er i dag allerede i dag foran Genmab i forhold til at komme først på markedet, men nu vil det schweiziske medicinalselskab også udvikle den konkurrerende lægemiddelkandidat med det mundrette navn mosunetuzumab i en version, hvor behandlingen gives lige under huden modsat en langvarig injektion.

For milliardsællerten Darzalex’ vedkommende betyder den version, at behandlingstiden for patienten er nede på tre til fem minutter frem for den normale behandlingstid på cirka tre en halv time.

»Det betyder, at Genmabs potentielle konkurrencefordel på formuleringen i den henseende sandsynligvis bliver elimineret. Omvendt bekræfter det konceptet om, at en subkutan version (behandling under huden, red.) er ønskværdig, hvilket tæller til Genmabs fordel,« siger Thomas Bowers, medicinalanalytiker i Danske Bank.

Læs historien her.

Tre forhold, som investorerne skal holde øje med

Her er, hvad chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden holder øje med i dag, torsdag:

  • Investorerne vil fordøje gårsdagens centralbankmøde i den amerikanske centralbank, Fed. Budskabet fra centralbanken er, at pengepolitikken vil være lempelig i lang tid (ingen renteforhøjelser, så langt øjet rækker), men at der skal negative overraskelser til, før man træder til med yderligere lempelser. Alt i alt ikke nok til at sende aktier højere op. Det bekræfter os i, at det er den underliggende økonomiske udvikling og en forbedret indtjening i selskaberne, der fremadrettet skal drive aktier højere herfra.
  • Der er fortsat politik i baggrunden, som om ikke så lang tid kan blive relevant, herunder de fortsatte forhandlinger mellem Republikanerne og Demokraterne i den amerikanske kongres om de fremadrettede hjælpepakker. Der er fortsat også snak om opkøbet af den kinesiske videotjeneste TikTok, og der er senest er lagt op til et partnerskab med det amerikanske selskab Oracle. Præsident Trump sagde dog i går, at han ikke var vild med konceptet (han ser formentlig hellere, at amerikanerne får en majoritet eller et komplet ejerskab). Alt sammen værd at følge med i.
  • Der kommer en række data i dagens løb, herunder de endelige inflationstal fra eurozonen, som senest har vist faldende priser modsat ECBs målsætning om en inflation på op til to procent. Det betyder lempelig pengepolitik længere ude i fremtiden. Fra den anden side af Atlanterhavet, i USA, får vi data for boligmarkedet, Philadelphia Fed og antallet af ugentlige dagpengesøgende. Investorerne vil granske data for indikationer om, hvorvidt opsvinget fortsætter i den rigtige retning og på et senere tidspunkt bider sig fast.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,13 pct.
  • S&P 500: -0,46 pct.
  • Nasdaq: -1,25 pct.

Asien – indeks torsdag klokken 6.30:

  • Japan Nikkei: -0,59 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -1,61 pct.
  • Kina CSI: -0,99 pct.