Business-overblik: Flymilliardær kæmper for at redde livsværk

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Stifteren af Nordic Aviation Capital, Martin Møller Nielsen, kan nu se hans livsværk kæmpe for overlevelse. Dog ikke længere i stolen som formand. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til fredagens Business-overblik.

Vi har været tidligt oppe og har læst erhvervsnyhederne igennem for at udvælge de vigtigste til dig.

Vi skal runde flymiliardæren Martin Møller Nielsen, som må se sin flåde af turbopropelfly være truet på livet. Men først skal vi høre om et dansk selskab, tiltalt for hvidvask af millioner, der er overført til en virksomhed i Berlin.

Rigtig god dag – og god læselyst.

Iranske kunder fik betalt varer med danske svindelpenge

Et dansk selskab, anklaget for hvidvask af millioner, har overført penge til et firma i Berlin.

Det skriver Finans.

Firmaet Berlin Hansa Trading GmbH begiver sig ifølge det tyske selskabsregister af med at sælge entreprenørmaskiner, motorfartøjer og byggematerialer, men direktøren er også på USAs sanktionsliste for våbensmugling og finansiering af den iranske revolutionsgardes krig i Irak.

Erhvervslivet kræver en genåbningsplan ud over 6. april

Erhvervslivet kræver, at politikernes genåbningsplan rækker længere end til 6. april, altså en langtidsplan, så erhvervslivet får en fornemmelse for, hvornår de får lov til at åbne igen.

Det skriver Berlingske, som har set nogle af papirerne med genåbningsscenarierne, som politikerne netop nu forhandler om.

»Det er fint nok, at der kommer genåbninger om 14 dage, men vores virksomheder er ved at eksplodere af bekymring, fordi fremtiden er som at kigge ind i en tåget dyne. Der mangler et langsigtet perspektiv,« siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder.

Brian Mikkelsen, der er administrerende direktør i Dansk Erhverv, er enig og savner især en plan for oplevelsesindustrien: restauranter, kulturinstitutioner og sportsbegivenheder. Det er nemlig »dem, der lider mest for tiden,« fastslår han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Flymilliardær kæmper for at redde sit livsværk

Indehaveren af verdens største flåde af turbopropelfly, Nordic Aviation Capital i Billund, er truet på overlevelsen, fordi selskabets store aktionærer, de store kapitalfonde EQT og GIC fra Singapore samt LEGO-pengetanken Kirkbi, afviser at skyde flere penge ind.

Det skriver Børsen.

»Hvis vi ikke får en løsning, og hvis der ikke sker et mirakel, og det gør der jo nok ikke, så er næste skridt en formel rekonstruktion, og hvis den fejler fuldstændig, så er der endnu sværere ting i horisonten,« siger Martin Møller Nielsen, stifter af Nordic Aviation Capital, der efter 30 år går af som formand for selskabet.

Topchefers tøven med investeringer truer hurtigt opsving

De danske topchefers optimisme er nu tilbage på samme niveau, som før coronakrisen ramte Danmark og resten af verden for et år siden, viser en rundspørge til Berlingskes Toplederpanel.

Det kan du læse her på Berlingske Business.

»Men,« fremhæver Michael Lund, direktør for Damstahl, »det er ikke sådan, at vi sidder og føler, at det nu bare er fuld fart frem. Markedet er stadig præget af usikkerhed. Hver gang der kommer en politisk udmelding, som skaber usikkerhed, kan vi mærke en opbremsning i efterspørgslen.«

Tre forhold, som investorerne bør være opmærksomme på

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag:

  • Bank of Japan afslutter hattricket af centralbankmøder i denne uge. Forventningen er, at centralbanken vil præsentere sine nye rammer for pengepolitikken, ikke ulig hvad Fed gjorde sidste år. Det er svært at sige præcist, hvad der er i vente for markedsaktørerne, da flere kommentatorer har udpeget mødet som det mest ventede men også det mest uforudsigelige siden introduktionen af rentekurvekontrol tilbage i 2016.
  • Det tog lidt tid for markedet at fordøje informationen fra Feds seneste møde, men i går var retningen ikke til at tage fejl af. Amerikanske statsobligationer solgte fra, og renten på de toneangivende tiårige obligationer steg ti basispoint til over 1,7 procent, det højeste niveau siden januar 2020, inden coronakrisen ramte finansmarkederne. Bevægelsen var hovedsagelig drevet af en stigning i realrenten, hvilket indikerer, at markedet lagde mere vægt på Feds opgraderede vækstforventninger end dens løfte om at holde renten lav indtil minimum 2024. Som konsekvent havde de rentefølsomme vækstaktier en dårlig dag. Det teknologitunge Nasdaq-indeks faldt over tre procent mens det industritunge Dow Jones endte i et lille minus. Det bliver interessant at se, om der falder lidt mere ro på, og om vækstaktierne kan vinde lidt af det tabte tilbage, inden markederne går på weekend.
  • Det har været en sløv uge på regnskabsfronten, men i dag er der lidt at holde øje med. Det internationale krydstogtrederi Carnival aflægger årsregnskab, og hvordan det har klaret sig, kan ses som en indikator for styrken af genåbningen. Lidt apropos vil verdens største olieproducent, Saudi Aramco, aflægge årsregnskab for 2020 på søndag. Her vil der være særlig fokus på selskabets forventninger til olieproduktionen i fremtiden. Energisektoren er den sektor, som siden vaccinenyheden tilbage i november har klaret sig bedst af alle.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: -0,46 procent
  • S&P 500: -1,48 procent
  • Nasdaq: -3,02 procent

Asien – indeks fredag 06.00

  • Japan Nikkei: -1,23 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,55 procent
  • Kina CSI: -1,04 procent