Business-overblik: Finanstilsyn klar til at åbne for udbytte fra banker

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Finanstilsynet er klar til at lade bankerne betale udbytter fuldt ud igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FOCKE STRANGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til et overblik over tirsdagens vigtigste erhvervsnyheder.

Vi vender historien om, at Københavns Kommune får dumpekarakter i en ny undersøgelse af erhvervsvilkårene for små og mellemstore virksomheder, hvilket får københavnske politikere op i det røde felt. Men inden da begynder vi med en glædelig banknyhed fra vores kolleger på Børsen om, at danske banker sandsynligvis snart kan udbetale udbytter igen.

Finanstilsynet oplyser til Børsen, at man er parat til at lempe begrænsninger på udbyttebetalinger og tilbagekøb af egne aktier. Disse blev indført for banker og andre finansielle virksomheder sidste år for at styrke modstandskraften over for økonomiske konsekvenser coronakrisen.

Beslutningen afhænger dog af, hvad det europæiske systemiske risikoråd, ESRB, melder ud efter sit næste ordinære møde den 23. september.

»Finanstilsynet mener, at bankerne skal have en ansvarlig kapitalplanlægning. Derfor vurderer vi, at banker med stærke kapitalpositioner skal have bedre muligheder for at betale – et afpasset – udbytte end mindre velpolstrede banker,« skriver vicedirektør Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet til Børsen.

Dumpekarakter til København

Københavns Kommune rammer den nationale bund i en ny undersøgelse af landets kommuners vilkår for at drive små og mellemstore virksomheder.

Berlingske kan i dag fortælle, at hovedstaden havner på en 71.-plads i en ny undersøgelse, som brancheorganisationen SMVdanmark står bag. Københavnske spidskandidater til kommunalvalget i november kalder resultatet »en skandale«, »pinligt«, »et stort problem« og »ikke så godt«.

Undersøgelsen er lavet ud fra virksomhedernes egne vurderinger og officiel statistik. Og særligt resultaterne for København er iøjnefaldende, mener Mia Amalie Holstein, som er cheføkonom og politisk chef for SMVdanmark:

»Det er et problem: For hvad kunne man ikke udrette som metropol, hvis man også sørgede for, at alting spillede for erhvervslivet.«

Brandvarmt marked presser konsulenthuse

Danske virksomheder skriger på arbejdskraft, og det gør sig også gældende i konsulentbranchen.

Konsulenthuse styrer mod et 2021, der kommer til at overgå branchens rekordår, og mangel på ansatte tvinger blandt andre Bain & Company, Deloitte og Implement Consulting Group til at vælge mellem opgaver.

Det skriver Børsen.

Et stort forandringsbehov i erhvervslivet har øget efterspørgslen på konsulenthuse, og det har skabt en situation, hvor det er konsulenthusenes egne ressourcer, som sætter begrænsninger og gør, at de i visse tilfælde er nødt til at takke nej til opgaver.

»Vores største udfordring er ikke efterspørgslen, det er vores eget udbud af konsulenter. Der ligger et latent behov for konsulenter, som gør, at der er plads til vækst rigtig mange steder,« siger Hans Henrik Beck til Børsen. Han er medstifter af Qvartz, som blev opkøbt af Bain i 2019.

DI vil fordoble efterlønspræmie

Dansk Industri (DI) foreslår at fordoble præmien til ældre, der fortsætter med at arbejde, selv om de har opnået alderen til at gå på efterløn.

Det skyldes den voksende mangel på arbejdskraft, skriver Finans.

Konkret vil efterlønnere dermed kunne indkassere op til 360.000 kroner skattefrit ved at arbejde frem til folkepensionsalderen. Forslaget vil ifølge DI øge arbejdsudbuddet med 8.000 personer i 2022, forbedre de offentlige finanser med 900 millioner Kroner og øge BNP med 7 milliarder Kroner

»Virksomhederne siger nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft. Det er ikke nok med strukturreformer. Der skal skaffes arbejdskraft her og nu, og her er der tale om folk, som allerede er på arbejdsmarkedet. Det er et skulderklap til dem, der har lyst til at blive, men som det i dag ikke altid kan betale sig for økonomisk,« siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen fra DI.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, følger blandt andet med i, om opturen på aktiemarkedet fortsætter endnu en dag:

  • Trifork blev børsnoteret for nogle måneder siden, og nu skal de aflevere det første kvartalsregnskab. Trifork opleves af nogen som »Netcompanys lillebroder«. I den henseende er der på den ene side meget at leve op til. På den anden side er der meget at opnå. Netcompanys børsnotering har været en gigantisk succes med forgyldte investorer og en tårnhøj prisfastsættelse.
  • Bavarian Nordic steg med 12 procent i går efter annonceringen af vaccinefinansiering fra den danske stat. Hvis de har fået pengene på plads, og investorerne ikke længere ser en overnormal risiko, kan der være mere at hente. Sker det i dag?
  • De amerikanske aktier havde en god dag i går, og noget kunne tyde på, at det fortsætter i dag. Der er stadig meget snak om, at centralbanken inden længe begynder nedtrapningen af obligationsopkøbene, men indtil videre ser det ikke ud til at bekymre aktieinvestorerne. Er investorerne for selvtillidsfyldte?

Aktiemarkederne

USA lukkekurs mandag

  • Dow Jones +0,61 procent
  • S&P 500 +0,85 procent
  • Nasdaq +1,55 procent

Indeks tirsdag kl. 06.40

  • Japan Nikkei +1,05 procent
  • Hongkong Hang Seng +1,56 procent
  • Kina CSI +1,00 procent