Business-Overblik: Falck i stort sats: Vil af med en fjerdedel af forretningen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Fremtidens Falck skal have fokus på ambulancedrift og sundhedsydelser i fire lande, afslører adm. direktør Jakob Riis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik.

Nye coronarestriktioner er på trapperne, som vi naturligvis varmer op til!

Først skal vi dog forbi en skæv fordeling mellem kønnene og en topchefs store plan for fremtiden.

Falck vil af en med en fjerdedel af forretningen

Jakob Riis, adm. direktør i Falck, tager nu et afgørende skridt mod fremtidens Falck, skriver Børsen.

Selskabet havde i 2015 under den daværende topchef Allan Søgaard Larsen aktiviteter i 45 lande, men siden Jakob Riis overtog roret i 2017, har han fokuseret benhårdt på at mindske kompleksiteten og genskabe indtjeningen.

I løbet af de seneste år har Falck blandt andet solgt sine 12 lægeklinikker samt datterselskabet Falck Safety Services. For at afslutte oprydningen tager Jakob Riis en række datterselskaber og forretninger, der samlet omsætter for 2,5-3 mia. kr. om året, og samler dem i en portefølje for sig selv.

»Der er fire lande, hvor vi har en ret unik position. Det er Danmark, Sverige, USA og Colombia. Jeg vil faktisk sige, at vi kan tjene flere penge i de fire positioner i forhold til de 45,« siger Jakob Riis til Børsen.

Ifølge mediet vil Falck afvikle og frasælge en fjerdedel af den samlede forretning.

1.032 bestyrelser er proppet med mænd

Siden 2013 har et lovkrav pålagt Danmarks største virksomheder at opstille mål for, hvordan de vil fremme ligestillingen i deres bestyrelser og redegøre for, hvordan det går.

Alligevel havde knap halvdelen af landets største virksomheder i 2019 ikke én eneste kvinde i deres bestyrelser. Det skriver Berlingske med henvisning til et nyt notat, der bygger på de seneste data fra Erhvervsstyrelsen.

Notatet viser, at 1.032 ud af de i alt 2.173 største virksomheders bestyrelser bestod udelukkende af mænd.

»Det er nedslående og absurd, at det stadig er næsten halvdelen af de største virksomheder, der ikke har en eneste kvinde i bestyrelsen, og at så mange bestyrelser, som jo har magten til at styre dansk erhvervsliv, ikke er repræsenteret af kvinder,« siger Sarah Steinitz, partner i analysebureauet Analyse og Tal.

Læs mere her.

Horesta om melding fra Mette F.: Får afbud til at vælte ind

Mette Frederiksen (S) kunne torsdag fortælle, at der er yderligere restriktioner på vej for at bremse coronasmitten.

Statsministeren pegede på forsamlingsforbuddet og øget brug af mundbind som to af de områder, regeringen arbejder med, skriver Ritzau.

Mette Frederiksen vil vente med detaljerne i de nye indgreb, indtil regeringen er helt klar til at melde ud. Hun har dog varslet, at danskerne skal indstille sig på en december uden de traditionelle julefrokoster.

Den måde at kommunikere på er Horesta, der er brancheorganisation for restaurationsbranchen, ikke imponeret over.

»Det er en urimelig måde at behandle virksomhederne på. Det her får afbuddene til at vælte ind,« siger politisk chefkonsulent Kristian Nørgaard til Ritzau.

Feriepenge modregnes i ydelser trods løfte

Selv om et bredt politisk flertal har aftalt, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge ikke må udløse modregning i sociale ydelser, sker det alligevel.

Den såkaldte partnermodregning betyder, at f.eks. førtids- og folkepensionister risikerer at blive trukket i den månedlige ydelse, hvis deres ægtefælle eller samlever får feriepengene udbetalt og tilføjer beløbet på forskudsopgørelsen, skriver Jyllands-Posten.

På forsiden af skat.dk anbefales det netop, at borgerne ændrer deres forskudsopgørelse, hvis de får udbetalt feriepengene. Her står imidlertid intet om, at det kan påvirke sociale ydelser.

Udbetaling Danmark erkender udfordringen: »I nogle situationer kan det betyde, at man får mindre udbetalt i resten af 2020.«

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, retter fokus mod tre ting før weekenden:

·  PMI’er fra USA og Europa vil give investorerne et fingerpeg om, hvor slemt det står til med den økonomiske udvikling.

· Nordea aflægger regnskab. I andet kvartal havde Nordea usædvanlig store nedskrivninger. Det sker formentlig ikke igen. Regnskaberne fra Svenska Handelsbanken og SE Banken torsdag var fornuftige, men investorerne var ikke meget imponerede, og aktierne faldt moderat tilbage. Sker det samme for Nordea?

· Topdanmark aflægger regnskab. Tryg kom i sidste uge med sine tredje kvartalstal, som var nydelige, men hvor der ikke kom nogen opjustering af forventningerne. Siden er aktien faldet med ca. 5 pct. Sker det samme også for Topdanmark?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +0,54 pct.
  • S&P 500: +0,52 pct.
  • Nasdaq: +0,19 pct.

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,35 pct.
  • Hongkong Hang Seng: +0,62 pct.
  • Kina CSI: +0,13 pct.