Godmorgen, og velkommen til dagens Business-overblik, der klæder dig på med dagens vigtigste erhvervsnyheder - selv hvis du sidder på hjemmekontoret.
Vi skal både forbi Lars Rebien Sørensen, en presset oliebranche, Norwegian og en rækker yderst bekymrende tal om danske virksomheder. God læselyst!
Rebien advarer mod lang nedlukning af samfundet
Den tidligere topchef i Novo Nordisk og nuværende formand for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, frygter konsekvenserne, hvis Danmark forbliver lukket i for lang tid, siger han til Børsen.
»Politikerne vil på et tidspunkt blive stillet overfor et svært valg om at lette på nogle af de stramninger, der er. Vi kan jo ikke lukke verden ned i 6, 12 eller 18 måneder. Så har vi i hvert fald en helt anden virkelighed at stå op til,« siger han til avisen, men understreger, at vi dog ikke helt er der endnu.
Bl.a. mener han, at de mange sammenligninger med finanskrisen ikke holder stik, da finanskrisen begrænsede sig til at udstrække likviditet til bankerne, men at samfundet ikke var påvirket på samme måde som i dag under coronakrisen.
Danmark er »robust« og klar til krisen: Bekymrende tal om danske virksomheder fortæller en anden historie
Regeringen har spændt »Danmarkshistoriens største sikkerhedsnet ud« og gentagne gange fremhævet dansk økonomis modstandskraft, men tusindvis af virksomheder i underskoven af dansk erhvervsliv er truet af akut pengemangel, og en sammenligning med tiden op til finanskrisen vækker bekymring blandt eksperter, lyder det i Berlingske.
Ifølge en ny analyse, lavet af data- og analysevirksomheden Experian, var de små og mellemstore virksomheder langt mere sårbare end landets store koncerner, da vi gik ind i marts måned – altså før den økonomiske krise for alvor eskalerede.
Især blandt de mindre virksomheder med under ti ansatte er der mange, som formentligt ikke vil være i stand til at betale deres regninger inden for de næste 12 måneder. Bo Rasmussen, direktør i Experian, siger til Berlingske:
»Som vores tal viser, står de fleste virksomheder desværre dårligere rustet til krisen i forhold til finanskrisen. Mange er desværre ikke polstrerede godt nok, men forhåbentligt vil regeringens hjælpepakker afbøde krisen i forhold til finanskrisen.«
Oliebranchen under hårdt pres
Finans skriver, at danske leverandører til oliesektoren er under hårdt pres grundet kombinationen af coronakrisen og et styrtdyk i olieprisen. Og vejen tilbage på rette kurs kan være sværere end andre steder, lyder det bl.a.
»Situationen er meget uheldig for os. Vores aktivitetsniveau er gået 70 pct. ned. Og det er, fordi vores kunder ikke tillader, at vi kommer på besøg i deres virksomheder,« siger Jens Peder Thomsen, adm. direktør i Ocean Team Group, til Finans.
En række leverandører til oliesektoren fortæller til Finans, om et styrtdyk i aktiviteten. Det skyldes bl,a., at nogle medarbejdere ikke længere har adgang til produktionsstederne som følge af coronakrisen. Derudover har flere olieselskaber sænket bemandingen til til et minimum. Situationen kaldes »kritisk« og flere ser bekymret på fremtiden i oliebranchen.
Norwegian beder kreditorer om hjælp - muligt kollaps forude?
Norwegian har bedt sine kreditorer om ikke at skulle afdrage og betale renter på sine lån de næste tre måneder ifølge en meddelelse fra flyselskabet.
Ritzau skriver, at det ifølge Norwegian er nødvendigt at få kreditorerne med på aftalen, for at selskabet kan få del i en hjælpepakke fra den norske regering.
Hele flybranchen er presset i knæ pga. coronakrisen, der har medført voldsomme fald i flyrejser. Derudover har Norwegian en gæld på knap 60 millarder norske kroner. Hjælpepakken er et statsligt lån på i alt tre milliarder norske kroner, men det kræver, at Norwegian lever op til en række krav for at få alle pengene.
Norwegian har allerede fået 300 millioner norske kroner af pakken. Hvis kreditorerne går med til at give flyselskabet et pusterum på tre måneder, vil yderligere 1,2 milliarder bliver udløst. Men det kan vise sig ikke at være nok, vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank og følger flybranchen tæt.
For selv hvis kreditorerne nikker ja, er det ikke nok til at redde selskabet på længere sigt, siger han til Ritzau. Det er derfor nødvendigt med en tredje del af pakken, der er på 1,5 milliarder norske kroner.
For at den bliver udløst, skal Norwegian selv skaffe tre milliarder norske kroner.
»Det er formentlig et spørgsmål om få uger, inden man er nødt til at dreje nøglen om, hvis der ikke sker noget drastisk,« siger Jacob Pedersen til Ritzau.
Tre ting, investorerne skal holde øje:
Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen frfemhæver tre ting, investorerne skal holde øje med idag:
- Flader smittetallene ud i Italien og Spanien vil investorerne stadig spørge sig om og efterlyse svar på? Nedlukningerne især i Italien skal meget gerne vise resultater nu.
- Investorerne har på kort sigt trukket foden væk fra nødbremsen, når det drejer sig om aktier. Kommer der en 2. salgsbølge de næste dage, vil være det spørgsmål som hele tiden lurer i bevidstheden?
- Kan USA med en mere offensiv teststrategi forhindre, at antal af smittede eksploderer til ekstreme niveau vil være det enkeltstående smittetal, som investorerne i dag og de kommende dage vil fokusere mest på nu.
Markederne her til morgen:
USA, lukkekurser onsdag
Dow Jones +2,39 pct.
S&P 500 +1,15 pct.
Nasdaq -0,45 pct.
Indeks kl. 06.15:
Japan Nikkei -3,92 pct.
Hongkong Hang Seng -0,51 pct.
Kina CSI -0,28 pct.