Business-overblik: Elon Musk sælger ud af sine Tesla-aktier

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

For første gang i fem år har stifteren af og topchefen for elbilproducenten Tesla, Elon Musk, solgt ud af sine aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til det hurtige overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier.

Læs blandt andet om, at Jesper »Kasi« Nielsens sidste to selskaber nu sendes til tvangsopløsning, at opsvinget har udløst en rekordlønfest for højtuddannede, at boligejere og virksomheder i oktober fik det laveste antal lånetilbud i tre år, og at Tesla-stifter og -topchef Elon Musk nu sælger ud af sine Tesla-aktier.

Kasi-Jespers sidste danske selskaber er sendt til tvangsopløsning

De sidste to danske selskaber med tilknytning til Jesper Nielsen, også kendt som Kasi-Jesper, er sendt til tvangsopløsning. Det skriver Finans.

Det er sket, fordi det ene selskab mangler en direktion, og det andet ikke har indsendt det lovpligtige årsregnskab.

Ejerne har tre måneder til at bringe forholdene i orden, og herefter bliver selskaberne tvangslukket.

Det ene selskab hedder Shop Solutions. Ifølge CVR-registeret ejer Jesper Nielsens svoger, Søren Colding, 67 procent af selskabet. Jesper Nielsen har været administrerende direktør i det selskab fra august til oktober i år. og selskabet står opført til at have drevet handelsvirksomhed.

Det andet selskab er stiftet og ejet af Jesper Nielsen selv. Det har han blandt andet brugt til at drive ejendomsmæglervirksomhed på Mallorca.

De to tvangsopløsninger kommer efter en lang stribe omtalte episoder for erhvervsmanden. Både han selv og en lang række af hans selskaber er blevet erklæret konkurs.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Elon Musk sælger ud af Tesla-aktier

Tesla-stifter Elon Musk har solgt for første gang siden 2016 solgt aktier i elbilproducenten. Salget kommer, efter at Twitter-følgere stemte ja til et aktiesalg henover weekenden. Det skriver flere medier, blandt andet CNBC.

Elon Musk oprettede afstemningen blandt sine 62,7 millioner følgere på Twitter lørdag som en reaktion på et forslag fra Demokraterne i USAs Senat om en særlig milliardærskat.

Afstemningen fik 3,5 millioner følgere til at stemme – 58 procent gik ind for at sælge. Musk har sagt, at han vil følge resultatet af afstemningen.

Musk har solgt aktierne over tre gange i løbet af denne uge.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Opsving udløser rekordlønfest for højtuddannede

Erhvervslivets appetit på veluddannet arbejdskraft når nye højder og trækker ifølge tal fra akademikerforbundet DM de nyuddannedes lønstigninger markant i vejret.

Det skriver Berlingske.

Nyuddannede medlemmer af DM (tidligere Dansk Magisterforening) i det private erhvervsliv har oplevet en gennemsnitlig lønstigning på 11 procent i 2021, og for alle privatansatte medlemmer af DM har lønstigningen i 2021 været den højeste siden 2009.

Fagforbundene Djøf og IDA oplever tilsvarende pres på arbejdsmarkedet for højtuddannede.

Ifølge vicedirektør Steen Nielsen i Dansk Industri er der især mangel på ingeniører og andre inden for naturvidenskabelige fag.

Nye tal fra Akademikerne viser, at ledigheden blandt nyuddannede akademikere en måned efter endt uddannelse er faldet med ti procent siden 2020 og nu ligger på 32 procent, det laveste niveau i ti år.

Laveste antal lånetilbud i tre år

Boligejere og virksomheder fik i oktober 23.144 lånetilbud fra realkreditinstitutterne. Det betyder, at antallet af lånetilbud er på det laveste niveau i tre år. Vi skal altså tilbage til oktober 2018 for at finde et lavere niveau.

Det viser tal fra Finans Danmark.

»Det vidner om det vadested, vi står i med renterne i øjeblikket, hvor der ikke er åbnet for de store konverteringssluser, som virkelig kan sætte fut under antallet af lånetilbud,« skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene.

Af de 23.144 lånetilbud er de 6.992 afgivet til boligkøb.

»Det lavere niveau for antallet af lånetilbud, som store dele af 2021 har budt på, forventer vi vil fortsætte i den kommende tid. Renteniveauet inviterer ikke til store op- og nedkonverteringsrunder, og en del af luften af gået af ballonen på boligmarkedet,« hedder det videre fra Brian Friis Helmer.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea har fokus på i dag:

  • Gårsdagens helt store begivenhed var de amerikanske inflationstal, og de skabte kraftige markedsreaktioner. Tallene overraskede med en stigning, der overgik analytikernes forventninger, og det øgede investorernes forventninger til fremtidige renteforhøjelser og sendte især de amerikanske renter højere – og den amerikanske dollar stærkere. Selvom der ikke entydigt var dårlig stemning på markederne efter tallene, virkede den amerikanske auktion af statsobligationer til at genstarte udsalget, så dagen sluttede i negativt territorium for de amerikanske aktier. Især it-aktier havde svært ved at følge med i lyset af de kraftige rentestigninger, mens finansaktier klarede sig relativt bedre. I løbet af dagen i dag vil analytikere fortsat debattere, i hvilken grad inflationen bider sig fast på de nuværende høje niveauer, og hvad dette vil betyde for centralbankernes fremadrettede pengepolitik. Hold øje med den debat i dag, men forvent ikke de store udsving i de amerikanske obligationsmarkeder, eftersom de holder lukket grundet Veterans Day.
  • Vender vi blikket mod Europa, offentliggør EU-Kommissionen sine økonomiske forventninger, ligesom ECB publicerer sin økonomiske redegørelse (Economic Bulletin), som kaster lys over den økonomiske udvikling i eurozonen. Det er interessant i lyset af, at den europæiske centralbank holder fast i sin lempelige linje i langt højere grad end den amerikanske. Det skal ses i lyset af blandt andet den svagere økonomiske genopretning i flere sydeuropæiske lande.
  • På regnskabsfronten er der fortsat en del at se til i dag, hvor danske Bavarian Nordic og Simcorp aflægger regnskaber. Udenfor Danmark kan man holde øje med regnskaber fra Siemens og Merck.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,66 procent
  • S&P 500: -0,82 procent
  • Nasdaq: -1,66 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.50:

  • Japan Nikkei: +0,62 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,05 procent
  • Kina CSI: +0,79 procent