Business-Overblik: Efter fire år taler hovedmistænkt finansmand igen i skandalesag: »Gud ved, hvad de vil gøre med pengene«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

»Jeg vil ikke skrive en check til Skat – gud ved, hvad de vil gøre med pengene – de vil sikkert gå ud og købe et it-system,« siger den britiske finansmand Sanjay Shah bl.a. i et interview med Børsen. Læs mere i dagens Business-Overblik. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

God morgen, og velkommen til dagens Business-Overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan kan starte dagen ud helt opdateret.

God læselyst, og god dag.

Fælles opråb: »Danskernes mentale sundhed er truet«

Sådan lyder det i en række helsides annoncer på tværs af danske medier i dag. Opråbet kommer fra en sammenslutning af aktører fra den voldsomt hårdt ramte oplevelsesindustri – blandt andre barkæmpen Old Irish Pub, restaurantkæderne Cocks & Cows samt Bones og interesseorganisationer som Divisionsforeningen, Dansk Live og Danske Biografer.

Det skriver Berlingske.

Sammen advarer de politikerne om, at danskernes glæde i livet langsomt er ved at svinde i takt med, at coronapandemien har udviklet sig til en maratonforestilling, og regeringens stramme restriktioner for branchen gang på gang forlænges og ændres med kort varsel.

»Pandemiens indtog i Danmark og de medfølgende politiske beslutninger har fuldstændigt fjernet den brune sovs til flæskestegen. Eller flødeskummet på æblekagen om man vil. Alt det sjove, alt det ekstra, alt det der ikke er pligt,« skriver de i brevet.

Vismænd presser på for smitteopsporing

Den delvise nedlukning rundt omkring i Europa gør ondt på økonomien, og selvom De Økonomiske Vismænd i tirsdagens rapport var blevet en anelse mere positive end sidst, så er der stadig bekymring at spore, hvis smitten løber løbsk.

Derfor opfordrer vismændene til bedre kontaktopsporing - og måske en del millioner test på jævnlig basis, skriver Finans. Dermed kan nedlukning af samfundet bedre forhindres, hvilket i sidste ende gavner økonomien.

»En effektiv kontaktopsporing er en mulighed for undgå, at man skal lave nedlukning af samfundet lokalt og nationalt. Vi bruger dog færre ressourcer på det og har en anden strategi end i andre lande,« siger Lars Gårn Hansen, vismand og professor i miljøøkonomi på Københavns Universitet, til Finans.

Alternativet fra vismændene er at teste hele den danske befolkning hver anden uge, hvilket dog vil blive noget dyrere.

Sanjay Shah åbner for forlig

En af hovedpersonerne i sagen om udbyttesvindel, som angiveligt har kostet den danske stat 12,7 mia. kr., er den mistænkte, britiske finansmand Sanjay Shah, som holder til i Dubai.

Han har ikke talt med den danske presse i over fire år, men i et interview med Børsen åbner han nu for muligheden for et forlig, selvom han ikke har henvendt sig til Skattestyrelsen omkring det:

»Ja, det ville være fremragende, hvis vi kunne gøre noget. Men hvis jeg skal lave et forlig, vil jeg lave en tilføjelse, der siger: Lad os sige, jeg vil betale 250 mio. euro. Jeg vil ikke skrive en check til Skat – gud ved, hvad de vil gøre med pengene – de vil sikkert gå ud og købe et IT-system. Jeg vil hellere sige, at med de her 250 mio. vil jeg bygge skoler og hospitaler. Jeg føler ikke, at det er i den danske befolknings interesse, at jeg giver pengene tilbage til Skat,« siger han til Børsen.

Dansk komet jagter penge for at vinde terræn

Den danske cleantechvirksomhed Green Hydrogen Systems har hyret investeringsbanken FIH Partners i jagten på at rejse et trecifret millionbeløb.

Det skriver Finans.

Virksomheden skruer dermed markant op for ambitionerne for at tage større del i det voksende marked for bæredygtig produktion af brint.

»Vi ser så betydelig vækst, og det går så hurtigt derude nu, at vi skal sætte farten yderligere op. Vi har lavet en fin og gennemtænkt plan, og den skal accelereres. Der skal investeres i udstyr, i rigtig mange mennesker og driftskapital. Når vi sælger til så store markeder, kommer man tit ufrivilligt til at finansiere kundernes ordrer i en periode,« siger Niels-Arne Baden, adm. direktør i Green Hydrogen Systems, til Finans.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, har øjenene rettet mod disse tre fokuspunkter:

· Novozymes offentliggør kvartalsregnskab i dag. De seneste kvartaler har det været mere end svært for Novozymes at få gang i væksten. Er der bedring i sigte?

·  Tesla aflægger deres 3. kvartalsregnskab i aften. Vil Tesla overgå forventningerne, og kan de holde fast i årsmålet om en leverance på 500.000 biler i 2020?

· SAS offentliggør i dag resultatet af deres fortegningsemission. Det, som investorerne aktuelt ikke ved, er hvor mange af aktierne til 740 mio. SEK, som ikke er garanteret i emissionen, som SAS får solgt.

Markederne i dag

USA – Lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: +0,40  pct.
S&P 500: +0,47 pct.
Nasdaq: +0,33 pct.

Asien – Indeks onsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +0,41pct.
Hongkong Hang Seng: +0,73 pct.
Kina CSI: -0,35 pct.