Business-overblik: Det startede med 465 kvm på Broadway på Manhattan og ender nu i stor fiasko: Tiger lukker alle butikker i USA

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Flying Tiger har lukket samtlige 13 butikker i USA permanent. Her ses et af kædens butiksvinduer i den engelske hovedstad, London, under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God februarmorgen,

Danmark er verdensmestre i håndbold! Her er der fra morgenstunden blevet brygget på et frisk Business-overblik til den store guldmedalje:

Tiger lukker alle butikker i USA

Flying Tiger har lukket samtlige 13 butikker i USA permanent, skriver Børsen. Det sker, efter at selskabet forgæves har forsøgt at sælge butikkerne fra.

Lavprisbutikken åbnede i 2015 sin første butik i USA på adressen 920 Broadway på Manhattan, New York. Ambitionerne var store, men et samlet trecifret millionunderskud i 2019 på det tyske og amerikanske marked har været med til at spænde ben for kædens vækstplaner. Coronakrisen har formentlig ikke gjort situationen nemmere.

Ifølge Børsens oplysninger arbejder selskabet fortsat på at finde en løsning for Tyskland, hvor man driver 54 butikker.

Hverken Martin Jermiin, Flying Tigers administrerende direktør, eller EQT-partner Mads Ditlevsen, der er kapitalfondens ansvarlige for investeringen i den danske butikskæde, har ønsket at udtale sig til Børsen.

Ngo-rapport beskylder Nordea og Danske Bank for klimasvigt

Danske Bank og Nordea er med til at holde hånden under olie-, gas- og kulselskaber med investeringer og lån for mindst 168 milliarder kroner. Det er konklusionen i en ny rapport fra en gruppe af danske og udenlandske ngo’er.

Det sker, på trods af at begge storbanker har forsikret, at de ville stramme op på deres screeningsprocesser i forhold til fossile energiselskaber. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

»Det er rystende. Det minder jo om storrygere, der bliver ved med at sige, at de vil stoppe, men som fortsætter med at pulse løs. De har flere gange lovet, at de vil rydde op i dette, men de har endnu ikke gjort noget ved det i deres investeringspolitikker,« siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, der står bag rapporten sammen med blandt andet Oxfam Ibis og BankTrack.

Hos Nordea og Danske Bank mener man, at kritikken er unuanceret. For ikke alle selskaberne kan regnes som sorte, da de fleste bevæger sig hurtigt i en grønnere retning, lyder argumentet blandt andet.

Forbrugerrådet Tænk er på vej med et værktøj, »Fair Finance Guide«, i samarbejde med Oxfam Ibis, der skal guide danskere, der gerne vil være kunder i en bank, som ikke låner penge ud til olie, gas og kul.

Mediehus pudser advokater på politiker i sag om sexannoncer

En række store advokathuse er hyret ind for at forsvare Lars Munch, bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus, i et hidsigt opgør med et radikalt kommunalbestyrelsesmedlem fra Frederiksberg. Det skriver vi hos Berlingske.

David Munis Zepernick, der siden 2018 har siddet i Frederiksberg Kommunes kommunalbestyrelse for De Radikale, er stærkt utilfreds med, at JP/Politikens Hus tjener penge på sexannoncer i Ekstra Bladet.

Han arbejder på at få Frederiksberg Kommune til at droppe Nordea som bankforbindelse, fordi banken står for den del af JP/Politikens forretning, der har med sexannoncerne at gøre. Samtidig har han kontaktet den internationale del af SOS Børnebyerne, hvor Lars Munch sidder som formand i Danmark, med spørgsmålet om, hvorvidt de kan have ham som formand, når han samtidig er formand for JP/Politikens Hus.

Men det har Lars Munch ikke taget let på. I første omgang har han fået advokater fra DLA Piper til at henvende sig til fire medlemmer af Frederiksbergs kommunalbestyrelse. Han mener, at de er kommet med en række forkerte faktuelle oplysninger, da de fire, der er valgt for De Radikale og SF, foreslog, at kommunen droppede alle bankforbindelser med Nordea.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, udpeger her tre forhold, som investorerne bør være opmærksomme på:

  • Vi oplevede relativt store bevægelser på finansmarkederne i sidste uge, og det danske C25-indeks stod særligt for skud i midten af ugen, hvor der blev taget profit blandt investorerne. Mest farverig var ugen dog på enkeltaktieniveau, hvor amerikanske GameStop oplevede kraftige kursudsving og stigninger, da private investorer tog kampen op med store professionelle kapitalforvaltere. I denne uge vil investorernes fokus rettet mod regnskabsaflæggelserne, fortsat udfordringen ved udrulningen af vacciner, økonomiske nøgletal og ikke mindst de fortsatte politiske roderier i Italien, selvom dette næppe vil få stor betydning for markederne. Nyheder inden for disse områder vil få opmærksomhed i dagens løb.
  • Gårsdagens tal for erhvervstilliden i Kina ser ud til svækkes relativt til tidligere på vej ind i det nye år. Særligt servicesektoren ser væsentligt svagere ud end tidligere, men er fortsat i fremgang og ligesom mange andre økonomiske indikatorer signalerer det fortsat solid vækst relativt til andre steder i verden. Hold øje med tal for erhvervstilliden for fremstillingssektoren i det meste af verden, som de drypper ind i løbet af dagen.
  • Der bliver for alvor travlt på regnskabsfronten i morgen, hvor de danske C25-selskaber begynder at rapportere. Det er alt for tidligt at tage endeligt bestik af regnskabssæsonen, men indtil videre er den i USA kommet væsentligt bedre ud end ventet, og samlet set har de amerikanske S&P 500-selskabers regnskabsoverraskelser – kombineret med forventningerne til de selskaber, som endnu mangler at rapportere – næsten leveret positiv indtjeningsvækst sammenlignet med fjerde kvartal 2019. Det er imponerende sammenlignet med det fald på omtrent ti procent, der var forventet inden regnskabssæsonen. I dag bliver rimelig stille, hvor det eneste store regnskab af interesse vil være producenten af udstyr til medicinalbranchen og biovidenskaben Thermo Fisher Scientific.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -2,03 procent
  • S&P 500: -1,93 procent
  • Nasdaq: -2,00 procent

Asien – indeks mandag kl. 6.40:

  • Japan Nikkei: +1,41 procent
  • Hongkong Hang Seng: +2,17 procent
  • Kina CSI: +0,49 procent