Business-overblik: Danskernes forbrug overrasker – det bruger vi penge på

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Nyt design og inventar til boligen er noget af det, danskerne har brugt penge på under coronakrisen. Så mange, at situationen for detailhandelen slet ikke tager sig så sort ud, som mange har ment. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Godmorgen og velkommen til torsdagens businessoverblik.

Vi har samlet de vigtigste historier fra erhvervslivet, så du kan få det store overblik, mens du nyder dagens første kaffe.

1. Forbrugerne er tilbage i butikkerne

Detailhandlen blev sendt i dørken, da coronakrisen tvang butikkerne til at lukke. Nu er kunderne tilbage, og flere virksomheder melder om overraskende gode salgstal, opjusteringer og stor optimisme for det samlede år. Det skriver Finans.

Det er især de mange aflyste fester, restaurantbesøg og udlandsrejser, som får det til at skæppe i kassen hos de danske detailhandelvirksomheder, påpeger økonomer, banker og virksomheder. I stedet er pengene søgt andre steder hen, og mange har fået malet sommerhuset, har investeret i nye møbler eller fået skiftet ud i garderoben.

Cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank siger til Finans, at detailhandlen klarer sig bedre, end den gjorde op til coronakrisen.

»Det er gået meget bedre, end man kunne have frygtet, og egentlig også bedre, end man kunne have håbet mange steder. Økonomisk har vi klaret os fornuftigt igennem indtil videre, og det har haft betydning for rigtig mange virksomheder, som har mærket godt af det,« siger han.

Læs hele historien her.

2. Danske eliteselskaber viser styrke

Der er fuld fart på regnskabssæsonen, og over halvdelen af selskaberne i det danske eliteindeks, C25, har nu sat ord og tal på udviklingen i andet kvartal.

Derfor har Børsen gjort stillingen efter første halvleg op, og dommen er klar: De danske selskaber klarer sig godt og langt bedre end frygtet.

»Bundlinjen her halvvejs gennem regnskabssæsonen er, at de danske selskaber viser den kvalitet, som de skal i en situation, hvor de er prisfastsat væsentligt dyrere end alt, hvad der ligger omkring os,« siger Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, til Børsen.

Flere analytikere fremhæver transportgiganten DSV som regnskabssæsonens solstrålehistorie, mens de peger på servicevirksomheden ISS som den helt store skuffelse.

Læs Børsens historie her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3. Transportminister: Nu må luftfartsselskaberne til lommerne

Det er nu fem måneder siden, at store dele af verden blev lukket, og luftfartsselskaberne var tvunget til at aflyse stort set alle rejser, idet coronavirussens udbredelse gjorde det umuligt at flyve og efterlod passagerne med billetter, som var betalt, men som de ikke kunne benytte sig af.

Alligevel har mange flypassagerer endnu ikke fået deres penge retur. Nu er tiden dog en anden, og der er således ikke længere nogen grund til at holde på danskernes penge, fastslår transportminister Benny Engelbrecht (S) i et interview til Berlingske.

»Tiden er nu løbet ud for flyselskaberne. I begyndelsen havde de et meget stort administrativt arbejde med at få aflyst fly, afskediget medarbejdere og meget andet, men nu er vi i en mere normal situation, og derfor har jeg en forventning om, at selskaberne får bund i deres klagesager,« siger ministeren. Han har nu bedt SAS, der er delvist ejet af den danske stat, om at møde på hans kontor i næste uge.

Læs hele historien her.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet noterer her sine bud på, hvad investorerne bør have øje for i dag:

  • Carlsberg og Lundbeck aflægger halvårsregnskab.
  • ISS tog regnskabsmæssigt en IS(S)kold regnskabsafsked med Jeff Gravenhorst, før bankdirektør Jacob Aarup Andersen tager over 1. september. Regnskabet var mildt sagt en meget stor skuffelse, og aktien faldt med syv procent. Var det lavpunktet for ISS?
  • De store amerikanske IT-giganter er nærmest ene om at trække de globale aktiemarkeder frem. Hvor længe kan det fortsætte, og er enegangen og afkastudbruddet baseret på indtjeningsforventninger eller i højere grad på, at investorerne køber det, som andre køber?

Det sker på markederne

USA, lukkekurser onsdag

  • Dow Jones +1,05 procent
  • S&P 500 +1,40 procent
  • Nasdaq +2,13 procent

Asien, indeks torsdag kl. 6.45

  • Japan, Nikkei +2,01 procent
  • Hongkong, Hang Seng -0,12 procent
  • Kina, CSI -0,28 procent