Business-overblik: Dansk gigant genåbner i stor stil i Ukraine

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I stort set hele Ukraine kan man nu igen gå i JYSK, hvis man har brug for nye havemøbler eller en dyne. Her et billede fra en af den danske detailkæmpes butikker i hovedstaden Kyiv. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen, og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

Her kan du læse om et nordsjællandsk firma, som muligvis snart kan findes i de danske børslister.

Men vi skal også forbi historien om en dansk detailkæmpe, der har valgt at genåbne en lang række butikker i krigsramte Ukraine. Og så tyder meget på, at det bliver svært for danske virksomheder at sno sig ud af kontrakter i Rusland.

God læselyst.

Hørsholm-firma sigter mod børsnotering

Det er småt med danske børsnoteringer for tiden, men nu kan der være nyt på vej til de sultne investorer.

Biotekfirmaet Gubra – med adresse i Hørsholm – har således hyret den svenske storbank SEB og advokatfirmaet Plesner til at undersøge mulighederne for en notering.

Det skriver Børsen.

Der er dog ikke noget lige på trapperne, slår næstformand Alexander Martensen-Larsen fast.

»Det er helt sikkert ikke noget, der kommer til at ske i år, men vi er gået i gang med at undersøge mulighederne for en børsnotering,« siger han til Børsen.

Mangel på arbejdskraft koster virksomheder milliarder i omsætning

Her på Berlingske skriver vi om en ny analyse fra Dansk Erhverv, der viser, at danske virksomheder i februar, marts og april er gået glip af en omsætning på 49 milliarder kroner på grund af mangel på arbejdskraft.

Hos computervirksomheden Humac har manglen på arbejdskraft været til at tage og føle på i længere tid.

Allerede i november oplyste den administrerende direktør i Humac til Berlingske, at manglen på ekstra hænder gik ud over de ansatte. Nu fortæller direktøren, at det er en skrøbelig kabale som de enkelte virksomheder forsøger at lægge.

»Man har skudt med en vandpistol på et brændende bål. Det er på tide, at Folketinget finder den helt store og effektive brandslange frem,« siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

I det modsatte ringhjørne maner beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til besindighed. Han mener, at det er vigtigt at huske, at dansk økonomi »står overordentlig stærkt«.

»Vi har den højeste beskæftigelse målt nogensinde i Danmark, og vi har den laveste arbejdsløshed i 13 år. Vi har den største afgang fra kontanthjælp til arbejde i næsten lige så mange år. Og så har vi også den højeste vækst i dansk økonomi siden 1994,« lyder det fra ministeren.

Svært at sno sig ud af russiske kontrakter

En lang række danske virksomheder har siden februar trukket sig fra Rusland.

Men det er en kompliceret proces, og mange har måttet søge hjælp hos advokatfirmaer for at finde ud af, hvor de står.

Det skriver Finans.

»Lige nu har det handlet om at træffe de rette beslutninger, som på den ene side virker lette, fordi det er det rigtige at gøre. Men på den anden side er de meget komplekse, fordi man har skullet lukke en stor forretning ned. Der vil dukke mange tvister op, tror jeg,« lyder det fra Thomas Weincke, bestyrelsesformand i advokatfirmaet Accura.

Jysk genåbner stort i Ukraine

Da Ruslands angrebshær i februar rullede kampvogne ind over grænsen til Ukraine, valgte en række danske virksomheder at lukke ned i landet.

Men tre måneder senere er udviklingen begyndt at vende.

Et eksempel på det er JYSK, som nu har åbnet 71 ud af 86 butikker i Ukraine, selvom krigen fortsat raser.

Det skriver Finans.

»Vi vil vise både ukrainerne, vores ansatte, men også alle andre vestlige virksomheder, at det er vigtigt at drive forretning i landet trods på mange måder usikre tider. JYSK var her før invasionen, er her under den og vil være her på den anden side,« siger JYSKs landedirektør i Ukraine, Ievgenii Ivanytsia, til mediet.

Pressede ansatte bag nye ejendomsvurderinger i hårdt lønopgør

I Vurderingsstyrelsen, som under stort tidspres skal sørge for nye ejendomsvurderinger til landets boligejere, er ledelsen kommet alvorligt på kant med medarbejderne. Det skriver vi her på Berlingske.

Konflikten i Vurderingsstyrelsen handler om løn og involverer tre store faggrupper. Striden er opstået under de igangværende, lokale forhandlinger om den såkaldte tillægspulje. Det er en sum penge, der hvert år afsættes til tillæg til medarbejdere, der eksempelvis har ydet en ekstra indsats, eller som har fået nye kompetencer.

Ifølge Dansk Told & Skatteforbund (DTS), der repræsenterer 2.400 ansatte i hele skatteforvaltningen, vil direktøren for Vurderingsstyrelsen, Poul Taankvist, ikke frigive hele løntillægspuljen på DTS-området for 2022. Derfor tilbageholder han ifølge forbundsformand Jørn Rise cirka 30 procent af den tillægspulje, som medarbejderne ellers har udsigt til.

Berlingske har forelagt kritikken for Poul Taankvist. Han svarer følgende i en e-mail:

»Jeg har ikke nogen kommentarer til de igangværende forhandlinger af hensyn til den videre proces. Helt overordnet kan jeg dog sige, at vi har et godt samarbejde med personalerepræsentanterne, og jeg håber, at vi lander et forhandlingsresultat, som alle kan se sig selv i.«

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Simon Kristiansen, seniorinvesteringsstrateg i Nordea, har fra denne korte børsuges start fokus på disse tre ting:

1. I løbet af dagen får vi de seneste (foreløbige) PMI-tal for fremstilling- og servicesektoren fra både EU og USA. Selvom disse tal stadig ligger over den magiske grænse på 50, der indikerer fortsat økonomisk vækst, har tendensen blandt indkøbscheferne de seneste par måneder været mere pessimistisk. PMI-tallene er et sundhedstjek af de store økonomier og vil give tegn på, hvordan de har klaret sig gennem et miljø karakteriseret ved stigende inflation og renter.

2. Vi får også tal fra det amerikanske boligmarked i form af salget af antal nye boliger. Boligmarkedet i USA har, ligesom herhjemme, oplevet markant stigende boligrenter over det seneste stykke tid. Det er klart, at Feds strammere pengepolitik på et tidspunkt kan blive en større udfordring for boligmarkedet. Dette kan potentielt have negative implikationer på den generelle efterspørgsel i økonomien, og derfor bliver der også holdt øje med boligmarkedet blandt investorerne.

Lige nu ser boligejerne dog ud til at være rimelig fornuftigt polstret mod at kunne tackle højere finansieringsomkostninger, blandt andet qua en rimelig stor andel af boligejerne i USA har fastforrentede lån.

3. Endelig får vi et par tal for den private sektor, som kan give et fingerpeg om, hvor hvordan det står til i fremstillingssektoren. Det gælder maj-tal for aktiviteten i fremstillingssektoren i en række amerikanske stater udgivet af Richmond Fed. Lidt i samme tråd får vi tal for optimismen i den franske fremstillingssektor, ligeledes for maj.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: +1,98 procent
S&P 500: +1,86 procent
Nasdaq: +1,59 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -0,57 procent
Hongkong Hang Seng: -1,38 procent
Kina CSI: -1,10 procent

Tak, fordi du læste med!