Business-overblik: Danmark i klemme i skattekamp mod Facebook og Google

Her følger de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på onsdagen. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du stod op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Margrethe Vestager har som EU-konkurrencekommisær taget kampen op med en række af de store amerikanske teknologiske mastodonter. Nu vil EU-Kommissionen også kigge nærmere på deres skattepraksis, og det kan komme til at koste Danmark skattepenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Hermed dagens business-opdatering på ugens næstsidste hverdag. Denne gang blandt andet om problemer for det københavnske taximarked, om et nyt internationalt skatteforslag, der utilsigtet kan ramme Danmark, og så starter vi med endnu en omgang af svindelsagen om IT Factory.

Stein Bagger-revisor skal af med millioner

Sagen om Stein Bagger og svindelramte IT Factory er tilsyneladende ikke helt slut endnu. En aktionær i IT Factory står til at få et betydeligt millionbeløb i erstatning fra Stein Baggers revisor.

Det skriver Berlingske.

Da IT Factory gik ned med et ordentligt brag, slap de daværende revisorer for en sag efter et hemmeligt forlig. Nu har anden runde med revisorerne i Østre Landsret ligeledes kurs mod et ikke-offentligt forlig.

Men ifølge Berlingskes oplysninger har landsrettens dommere tilkendegivet over for parterne, at revisorerne taber sagen med et brag og skal af med en erstatning på 62 mio. kroner til sagsøgeren, Peter Sølbeck og hans investeringsselskab Sølco.

Professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, kalder det en usædvanlig stor erstatning, fremhæver han.

Skattekamp mod teknologiganter kan koste i Danmark

EU vil have ejerne af teknologigiganter som Facebook, Google og Apple til at betale mere i skat. Men en række af de helt store danske selskaber som eksempelvis Novo Nordisk kan også ende med at blive ramt i den kamp.

Det skriver finans.dk.

Det er EU-Kommissionen, samhandelsorganisationen OECD og blandt andet Frankrig, der i højere grad vil beskatte multinationale selskaber i de markeder, hvor de tjener deres penge. Det skulle mindske problemerne med skattesnyd, men store danske selskaber kan blive ramt af strafskat fra USA samt dobbeltbeskatning.

Advarslen kommer fra blandt andet brancheorganisationen Dansk Erhverv, den liberale tænketank Cepos og industrivirksomheden Danfoss.

»Med de forslag, som ligger på bordet, vinder vi nok lidt beskatning fra IT-selskaberne, men vi risikerer at tabe store summer fra selskaber som Novo Nordisk, Lego og Carlsberg,« siger Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, til finans.dk.

Forslagene kan få USA til at svare igen med højere skatter. Analysechef i Cepos, Otto Brøns-Petersen, påpeger, at store danske selskaber minder meget om de amerikanske IT-giganter.

»En stor del af deres indkomst kommer i dag fra immaterielle rettigheder. Hvis man begynder at beskatte dem, kommer Danmark i klemme,« siger Otto Brøns-Petersen.

Kæmpe taxihandel kan gå i vasken

Hele 1.000 taxier kan forsvinde fra København. Det skyldes en pludselig ændring i en afgørelse i Færdselsstyrelsen, som kan betyde, at svensk-tyske Triton ikke længere er en »legal« ejer af Dantaxi. Afgørelsen kan skabe kaos på det københavnske taximarked.

Det skriver Berlingske.

Den svensk-tyske kapitalfond Triton købte Dantaxi sidste år. Men her mere end et år senere risikerer Triton nu at blive tvunget til at sælge igen, fordi fonden har investorer uden for EU.

Det kan betyde, at Triton meget hurtigt skal finde en anden køber, fordi Dantaxi ellers kan miste retten til køre op mod 1.000 taxier i København. Både flere professorer og Dantaxi er meget overraskede over beslutningen i Færselsstyrelsen.

Fyringsrunde i Saxo Bank

Saxo Bank har afskediget omkring 70 medarbejdere, herunder 27 i Danmark. Det oplyser banken i en meddelelse til Finanswatch, skriver Ritzau Finans. Fyringerne svarer til en medarbejderreduktion på tre pct. af bankens samlede medarbejderstab og rammer bredt i organisationen.

»Vi er kede af at sige farvel til dygtige medarbejdere, som alle har ydet et solidt bidrag til Saxo Bank. Vi tilpasser den samlede organisation, nedbringer bankens omkostningsbase og samtidig tager vi endnu et skridt i vores digitale transformation med fokus på den digitale kundeoplevelse,« siger Steen Blaafalk, global finansdirektør i Saxo Bank, i forbindelse med sparerunden ifølge Finanswatch.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre forhold, som investorerne bør holde øje med torsdag:

  • Som dagen gik på hæld i går gik også aktiviteten i USA ned, fordi de amerikanske markeder har lukket i dag på grund af Thanksgiving. Optimistiske toner fra Trump omkring »fase et«-aftalen hjalp på stemningen. Mens amerikanerne tager en fridag, så holder vi fuldt åbent i Europa, og vi starter dagen ud med væksten i pengemængden allerede kl. 10 dansk tid. Det har historisk været en god indikator for den efterfølgende økonomiske aktivitet  i Eurozonen. Og selvom det ikke har den store effekt på de globale finansmarkeder, kan man allerede kl. 8 få et indblik i den danske industritillid.
  • Lidt senere på formiddagen kommer der en række tillidsindikatorer fra EU-Kommissionen, som tæller både stemningen omkring økonomien, industrisektoren, servicesektoren og ikke mindst forbrugertilliden. På tværs af disse indikatorer forventer vi en bekræftelse af, at vendingen i fremstillingssektoren stadig er intakt, mens det ikke skal udelukkes, at der ses svaghed i servicesektoren. Ikke mindst ventes forbrugerne fortsat at udvise sund optimisme på baggrund af det fortsat stærke arbejdsmarked.
  • Her til morgen taler medlemmet af ECBs styringskomité, Francois Villeroy de Galhau​, hvor investorerne som altid vil forsøge at få ny information om den pengepolitiske linje i ECB.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i pct.

Aktier USA

  • S&P 500: +0,4
  • Nasdaq:+0,7
  • Dow Jones:+0,2

Aktier Asien

  • Nikkei 225: -0,1
  • Hongkongs Hang Seng: -0,2
  • China Shanghai Composite: -0,4
  • Sydkoreas Kospi: -0,3