Business-overblik: Dårligdom rammer Mærsk på værste tidspunkt: »Det kan bedst sammenlignes med en steppebrand«

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Bjørn Vang Jensen, direktør i Sea-Intelligence, der analyserer fragtbranchen, mener, at Mærsk står i en noget ærgerligt situation, siger han til Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til den sidste mandagsudgave af det nyttige og hurtige Business-overblik i november.

Læs i dag om nye, voldsomme coronasammenstød i Kina, om rekordsalg på black friday i USA trods inflation og økonomisk krise, om styrtdykkende fragtrater på det værste tidspunkt for Mærsk, om markant stigende snuspriser i Sverige, om Elon Musks seneste opsigtsvækkende udmelding og om et trick, der er blevet ganske populært blandt danske virksomheder i pengenød.

Men vi begynder her i Pilestræde, hvor Berlingske Business har set nærmere på inflationens bebudere.

God læselyst.

Syv tegn på dyk i danskernes inflation, men »baggrunden er ikke nødvendigvis god«

Noget tyder på, at inflationen kan være på vej til at falde igen.

Berlingske har kigget nærmere på en af de største drivkræfter bag inflationen – råvarepriserne – fra 1. august frem til i dag.

Det viser sig, at benzin og diesel samt fem af de syv råvarer er faldet i pris.

Størst fald har der været for tømmer og naturgas. De er faldet med henholdsvis lidt over 35 procent og lige over 20 procent. Herudover har vi set på fragtraterne, som også siger en del om, hvor økonomien er på vej hen.

Fragtraterne er dykket med over 73 procent i den samme periode. Det er et udtryk for, at den globale økonomi er på vej ned i gear.

Berlingske har fået tre cheføkonomer til at gennemgå tallene, og de kommer med deres overordnede konklusion af, hvad vi kan vente os.

Læs mere her.

Nye voldsomme coronasammenstød i Kina

Hundreder af demonstranter og politiet tørnede søndag aften sammen i den kinesiske storby Shanghai, fordi folk var vrede over de nye coronarestriktioner.

Urolighederne spredte sig til flere byer som Wuhan og Chengdu samt tidligt mandag, kinesisk tid, også i hovedstaden Beijing i et hidtil uset omfang af civil ulydighed, siden præsident Xi Jinping overtog magten for et årti siden, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De skrappe coronarestriktioner rammer hårdt i verdens næststørste økonomi og har lukket mange industriområder, som blandt andet producerer produkter for vestlige firmaer, for eksempel Apples iPhones.

Kineserne protesterer mod, hvad de betragter som urimeligt hårde nedlukninger, hvor hele områder spærres af, så ingen kan gå på arbejde.

Kina rapporterede for fjerde dag i træk søndag et rekordstort antal nye coronatilfælde.

Berlingskes Asien-korrespondent, Alexander Sjöberg, har tre bud på, hvad demonstrationerne kan ende med.

Rekordsalg på black friday i USA

Amerikanerne brugte et rekordstort beløb på at købe tilbudsvarer på nettet på black friday trods den høje inflation og den pressede privatøkonomi.

I alt blev der solgt for 9,12 milliarder dollar – 65,37 milliarder kroner – viser en opgørelse fra softwarefirmaet Adobe analyseafdeling, Adobe Analytics.

Onlinesalget steg med 2,3 procent i forhold til, hvad der blev brugt på black friday i 2021. Forventningen var en stigning på n procent.

Tallene bygger på indberetninger fra 85 procent af de 100 største internetbutikskæder i USA.

Derimod så det umiddelbart ud, som om salget i fysiske butikker trak mindre trafik end normalt.

Fragtpriser styrtdykker på værste tidspunkt for Mærsk

I 24 uger i træk er priserne på at få fragtet varer rundt faldet, og de voldsomme prisfald kan ramme den danske rederigigant Mærsks containerforretning på det værst tænkelige tidspunkt, nu hvor kontrakter for det kommende år skal genforhandles.

Det skriver Finans.

»Det er aldrig sket før, at bunden falder ud af raterne nu, og så hurtigt. Det kan bedst sammenlignes med en steppebrand,« siger Bjørn Vang Jensen, direktør i Sea-Intelligence, der analyserer fragtbranchen samt rådgiver kunder, der forhandler aftaler.

Han mener, at rederierne »bare må lægge sig fladt ned«, hvilket vil ramme deres indtjening.

Mærsks topchef, Søren Skou, siger dog til Finans, at »vi står i en absolut glimrende forhandlingsposition«, fordi Mærsk har holdt ord og givet den kapacitet, som kunderne har betalt for.

EU vil presse snusprisen markant op i Sverige

Prisen på snus vil stige markant i Sverige fra næste år.

Det lægger EU-Kommissionen ifølge det svenske dagblad Aftonbladet op til i et nyt forslag, som skal præsenteres i begyndelsen af december.

Det vil betyde, at en æske med løs snus kommer til at koste over 120 svenske kroner, hvilket er næsten det dobbelt af, hvad det lige nu koster at købe det på nettet i en svensk butik.

Prisen på portionssnus vil stige med 34 svenske kroner.

Den svenske finansminister, Elisabeth Svantesson fra de konservative Moderaterna kalder på Twitter forslaget for »urimeligt«. Derfor vil hendes parti modsætte sig prisforhøjelsen.

Snus og tyggetobak blev forbudt i EU i 1992, men Sverige fik en undtagelse, da landet blev medlemi 1995, mod ikke at sælge snus til andre EU-lande.

Elon Musk: Flere end nogensinde får Twitter-konto

Det sociale medies nye ejer, multimilliardæren Elon Musk, hævder, at antallet af nye Twitter-brugere er »det højeste nogensinde«, samtidig med at han kæmper med en masseudvandring blandt annoncører og brugere, der flygter til andre sociale medier.

Elon Musk, som sammen med medinvestorer 28. oktober overtog Twitter for 332 milliarder kroner, sagde i weekenden ifølge amerikanske medier, at der i gennemsnit var kommet to millioner nye brugere til i de syv dage, der er gået fra 16. november. Det skulle være 66 procent flere end i samme uge i 2021.

Samtidig var antallet af aktive brugerminutter på Twitter rekordhøjt, lød det fra Elon Musk, nemlig i gennemsnit otte milliarder aktive minutter om dagen eller 30 procent mere end året før.

Elon Musk skrev i et tweet søndag, at han ser muligheden for, at Twitters brugertal »overstiger en milliard månedlige brugere om 12 til 18 måneder«.

Twitters seneste offentliggjorte regnskabstal siger, at der ved udgangen af juni i år var 237,8 millioner dagligt aktive Twitter-brugere, hvoraf de 41,5 millioner var i USA og de 196,3 millioner i resten af verden.

Danske virksomheder skaffer milliarder på at sælge deres fakturaer

Danske virksomheder skaffer sig større likviditet ved at sælge deres fakturaer videre, så snart de er udstedt. I år ventes de at have skaffe mere end 200 milliarder kroner gennem den metode.

Det skriver Børsen.

»Vi vil gerne sikre os en bedre likviditet i virksomheden,« siger Frank Rixen Fjeldsted, som ejer Scandic Solution og er en af dem, der sælger kundernes fakturaer videre for ikke at skulle vente op mod 60 dage, før de betaler regningen.

Ved at sælge udeståendet videre til en finansiel partner får virksomheden straks sine penge og sender samtidig risikoen for tab videre til en tredjepart mod gebyr.

I 2021 lød handlen med fakturaer ifølge brancheforeningen Finans & Leasing på 163,2 milliarder kroner. I år runder den 200 milliarder.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, som seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea følger mandag:

  1. Ugens højdepunkt bliver jobrapporten fredag, men vi får også PCE-inflation og ISM-tal for fremstillingssektoren i løbet af uge. Alt sammen vil hjælpe centralbanken USA med at vurdere, hvor meget renten skal forøges på næste møde midt december. Også i Europa afgør centralbankspolitikkerne strømningerne på markedet disse dage, og i dag hører vi fra præsident Lagarde. Hun skal snakke til komiteen for økonomi og pengepolitik i Europa-Parlamentet. Det er derfor lidt uvist, hvor meget der bliver fokuseret på et potentielt kursændring i ECB-politikken, men skulle noget nyt slippe ud, så er det en af de ting, der kan give en god dag for både aktier og obligationer.
  2. Et par prominente medlemmer af Federal Reserve (Fed), USAs nationalbank, indtager talerstolen senere på dagen. Det gælder både Feds John C. Williams og Jim Bullard. Begge har stemmeret i centralbanken, men ligger forskelligt på den imaginære skala, der løber fra »høg« til »due«, alt efter hvor aggressiv man ønsker at bekæmpe inflationen. Williams anses for at indfinde sig blandt duerne, mens Bullard hører til blandt høgene. Med den viden i bagagen bliver det ret interessant at høre de to udlægninger af den nuværende og fremtidige pengepolitik.
  3. På datafronten kan man holde øje med tal for detailsalget i oktober i Japan og Dallas Fed-tal for aktiviteten i fremstillingssektoren i november.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +0,45 procent
  • S&P 500: -0,03 procent
  • Nasdaq: -0,52 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,53 procent
  • Hongkong Hang Seng: -2,10 procent
  • Kina CSI: -1,15 procent

God dag, og tak, fordi du læste med!