Business-overblik: CBS-professor skal rydde op i bankernes gyldne løfter

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Jesper Rangvid skal kikke bankernes forventninger til afkast efter i kortene. Arkivfoto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til ugens første nyhedsoverblik fra Business. I dag med nyt om den danske topskat og nyt om en seniorpræmie, der skal lokke danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men vi starter med professor ved Copenhagen Business School Jesper Rangvid, der skal være med til at se bankerne efter i kortene.

Nu skal der ryddes op i bankernes gæt på afkast

Der skal ryddes op i bankernes gæt på afkast. Et nyt råd skal fremover sikre, at kunderne ikke lokkes ud i tvivlsomme investeringer, fordi bankernes bud på afkastene er for optimistiske. Bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har derfor bedt Rådet for Pensionsprognoser om at fastsætte nye fælles afkastforudsætninger, som kan bruges i alle banker.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Det er professor i finansiering ved Copenhagen Business School, CBS, Jesper Rangvid, der står i spidsen for rådet og dermed også skal lede det nye arbejde.

Børsen skriver, at initiativet blandt andet kommer efter Flexinvest Fri-sagen. I den sag er Danske Bank sigtet for at have brudt loven ved at have solgt et produkt, som kunderne stod til at tabe på, når først gebyrerne til Danske Bank var trukket fra det forventede afkast.

»Vi får fuldstændig rene linjer for, hvad man skal lægge til grund, når man skal syreteste produkter og rådgive kunderne,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

Rådet for Pensionsprognoser blev sat i verden for at levere forventninger til de afkast, der benyttes i pensionsbranchen. Da pension er en langsigtet opsparing, ses der her på de gennemsnitlige afkast de kommende ti år og på endnu længere sigt. Bankkunderne har ofte en kortere tidshorisont end det med deres investeringer.

Dansk topskat sætter tidligst ind i Norden

Til næste år bliver grænsen for, hvornår danskerne skal betale topskat, hævet endnu en gang. Det betyder, at færre danskere kommer til at betale topskat. Men på trods af det er den danske topskat stadig den, som sætter tidligst ind i Norden.

Det skriver Berlingske.

Det er den liberale tænketank Cepos, der har lavet analysen for Berlingske. Svenskerne er på vej til helt at fjerne deres topskat fra starten af det nye år, og derved vil danskernes position som det nordiske land, hvor topskatten sætter tidligst ind, blive styrket.

Ny lokkemad til seniorerne kan være uden virkning

Med en ekstra pose penge vil regeringen lokke danske seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Helt konkret kan danskere, som bliver i jobbet, få en præmie, de første to år efter de er gået på folkepension. Folketinget har netop vedtaget, at præmien bliver sat i vejret, men nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at det i høj grad bliver de velstillede, ressourcestærke og fysisk friske ældre, der løber med præmiepengene.

Mange af dem havde i forvejen tænkt sig at blive på arbejdsmarkedet.

Det skriver Politiken.

Både Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, og direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Lars Andersen tvivler på, at den nye præmie vil give ret meget ekstra beskæftigelse.

Henning Jørgen kalder den ny ordning en »omvendt Robin Hood«, der tager fra de almindelige lønmodtagere og giver til de rige seniorer. Det er Lars Andersen enig i.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier kryber en anelse højere mandag, efter at den kinesiske centralbank overraskede markederne ved at trimme bankens én uges styringsrente for første gang siden 2015.

Indeks
Udvikling i procent

  • Nikkei 225 i Japan 0,2
  • China Shanghai Composite 0,5
  • Sydkoreas Kospi -0,3
  • Sydney ASX 200 -0,4

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Demant Holding kommer med sin opdatering for 3. kvartal. Investorerne vil spejde efter en opdatering på hackerangrebet. Er der nyt om, hvor meget det koster, og har selskabet fået helt styr på omfanget og genetableret IT-systemerne?
  • Fredag blev der endnu engang sat nye amerikanske indeksrekorder. Kan de europæiske aktiemarkeder ride med på den bølge?
  • Det britiske pund er let styrket her til morgen og på vej op til de højeste niveauer i næsten ni måneder. Udsigten til, at Boris Johnson kan fortsætte som britisk PM, giver ikke investorerne det, som de helst ville have med hensyn til Brexit, men det giver formentlig en spiselig aftale og afklaring.