Business-overblik: Butikskæder kritiserer kompensationsordning: »Det er ret skandaløst«

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Butikskæder, som både har butikker i og uden for storcentrene får ikke den kompensation, de har krav på. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens business-overblik, der som altid klæder dig på til dagens vigtigste erhvervsnyheder.

God læselyst!

1
1
Butikskæder kritiserer kompensationsordning

En lang række butikskæder retter nu en stærk kritik over, hvordan regeringens hjælpepakker fungerer i praksis.

Det skriver Børsen.

Kritikken går på, at de butikskæder, som har lukket butikker ned i storcentrene, men som fortsat har aktivitet i gågader eller via webshops, ikke får den kompensation, de har krav på.

Butikker i storcentrene har fået strenge ordre på at holde lukket i forsøget på at inddæmme smitten af coronavirus, og derfor kan de få op til 100 procent i kompensation for deres udgifter, eftersom de står uden indtægter.

Børsen har imidlertid talt med en række butikskæder, som oplyser, at de går glip af op til 70 procent af kompensationen, til trods for at de er tvangslukket.

Årsagen er, at kompensationen udregnes efter virksomhedens cvr-nummer, hvor den samlede omsætning for hele butikskæden bliver regnet med, såfremt kædens selskaber er registreret under samme cvr-nummer.

»Det er ret skandaløst. Man laver en lov, der har en intention, og lukker det hele ned, men når det så kommer til virkeligheden, administrerer man den jo modsat,« siger Jacob Bahne Sørensen, der er adm. direktør i den familieejede boligkæde Bahne til Børsen.

2
2
McKinsey-chef: Red de vigtigste virksomheder

Landechef for McKinsey i Danmark Klaus Dallerup opfordrer regeringen til at skifte strategi.

Frem for at forsøge på at redde alle nødlidende virksomheder, må den frem for alt fokusere på at redde de virksomheder, som dansk økonomi ikke kan klare sig uden.

Det skriver Børsen.

Klaus Dallerup fremhæver særligt de virksomheder, der i høj grad lever af eksport, og som i endnu højere grad har brug for en hjælpende hånd fra regeringen til at holde sig oven vande.

Udmeldingen kommer i kølvandet på en ny analyse, som McKinsey har lavet, hvor man vurderer, at det danske BNP vil falde mellem fire og 12 procent som følge af coronakrisen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
3
Tre gode råd fra overvismanden

Coronakrisen har for alvor vist sine fatale konsekvenser for dansk økonomi, og det kan derfor være altafgørende, hvilken finanspolitik regeringen vil gøre brug af for at mindske krisens omfang og få Danmark på ret køl igen.

Det skriver Berlingske.

Professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard er i sin rolle som overvismand med til at rådgive regeringen om den økonomiske politik, der føres.

Han peger på, at der særligt er tre centrale faktorer, man bør have in mente, når man planlægger sin politik ud fra en krise som denne.

Dels bør man have »is i maven«, lyder det. Med andre ord skal man undgå overilede beslutninger, som primært har til hensigt at hjælpe her og nu, fordi det kan risikere at skade økonomien på sigt.

Dertil kan det være afgørende, at Danmark koordinerer den finanspolitiske indsats med de øvrige EU-lande, fordi det effektiviserer den finanspolitik, vi fører her i landet.

Sidste råd går på, at finanspolitikken skal struktureres, så den virker hurtigt.

4
4
Hjælpepakkerne trænger til serviceeftersyn

Mandag aften var statsminister Mette Frederiksen (S) atter på talerstolen. Denne gang bebudede hun en gradvis åbning af Danmark, som blandt andet gik på, at de mindste børn kan vende tilbage til skoler og institutioner efter påske.

Det skriver Berlingske.

Store dele af erhvervslivet skal dog fortsat blive hjemme fra arbejdspladsen, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for en lang række virksomheder.

Derfor var både adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen og adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen ude med en opfordring til regeringen, kort tid efter at pressemødet var afsluttet.

De pegede begge på, at det er nødvendigt at give hjælpepakkerne et grundigt eftersyn i lyset af den forlængede nedlukning, som store dele af Danmark fortsat vil stå over for.

»Rigtigt mange virksomheder og arbejdspladser føler sig presset helt i knæ, og med den meget gradvise åbning, vi står over for, får rigtigt mange arbejdspladser og virksomheder brug for assistance, hvis de skal overleve. Også dansk eksport er stadigt hårdere ramt af den massive nedgang på vores markeder. Der er akut brug for at kigge grundigt på hjælpepakkerne, justere og forlænge dem,« siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

Markederne her til morgen

Udvikling i procent

Asien

  • Nikkei 225: +0,7 pct-
  • Hongkongs Hangs Seng: +0,4 pct.
  • China Shanghai Composite: +1,7 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.

USA – lukkekurser mandag

  • S&P 500: +7,0 pct.
  • Dow Jones: 7,6 pct.
  • Nasdaq: 7,3 pct.