Business-overblik: Brillefirma solgt for milliardbeløb – ædelsten og Ferrarien røg med

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Henrik Lindberg, som sidste år solgte familiens brillesucces til Gucci-ejer Kering, gik fra handelen med et milliardbeløb, afslører regnskab. Her ses han (til højre) sammen med kronprinsesse Mary og kronprins Frederik under et handelsfremstød i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til en ny uges første Business-overblik – en hurtig måde at blive holdt opdateret på dagens vigtige erhvervsnyheder oven på en weekend, hvor SAS sikrede sig en eftertragtet, men tilsyneladende dyr redningskrans.

Læs om, at en ny rentestigning – den fjerde – er på vej i New Zealand, at minksagen nu udløser en ny, uventet milliardregning, at prisen på den franske Gucci-ejers køb sidste år af den danske brillesucces Lindberg nu er kommet frem, og at aktive investeringsfonde halter efter de aktieindeks, de prøver at slå. Men først til historien om, at en krakket lettisk bank nu kræver millioner af den tidligere ledelse, som indbefatter Anders Fogh Rasmussen.

Krakket lettisk bank kræver millioner fra den tidligere bankledelse – Anders Fogh Rasmussen ér en af dem

Den lettiske bank PNB Banka, der gik konkurs i 2019, har stævnet bankens tidligere ledelse for uansvarlig bankdrift med et krav på 240 millioner kroner.

Én af dem, det drejer sig om, er, blandt andre prominente europæere, tidligere statsminister og NATO-chef Anders Fogh Rasmussen. Han var indtil bankens konkurs næstformand i PNB Bankas rådgivende organ.

Det skriver Børsen.

Kurator Vigo Krastins mener, at Fogh har svigtet sit bestyrelsesansvar i banken ved at lade bankens aktiver forsvinde. Fogh derimod mener, at der er tale om korruption.

»Det er fortsat min opfattelse, at der har været falske lodder i vægtskålen i forbindelse med bankens konkurs,« skriver Anders Fogh Rasmussen i en mail til Børsen.

Minksagen udløser ny milliardregning

Den ulovlige aflivning af alle Danmarks mink har kostet skatteyderne omkring 19 milliarder kroner, og nu er der udsigt til, at regningen bliver endnu større.

Mindst én milliard kroner skal der formentlig lægges oveni, viser et nyt ikke-offentliggjort notat fra Fødevareministeriet, som B.T. har set.

Ekstraregningen kommer, fordi landets minkfarme skal rives ned, og det står til at udløse en regning på 3,7 milliarder kroner, hvilket er én milliard mere end hidtil skønnet. Fristen for nedrivning er nu forlænget fra 2024 til 2028.

»Det er alt andet lige noget af en ekstraregning for den ulovlige ordre,« siger Venstres Torsten Schack Pedersen, som efterlyser en beklagelse til de minkavlerne, der nu risikerer at vente i fire år mere på erstatning.

Fødevareminister Rasmus Prehn har indkaldt partierne bag aftalen om erstatning til minkavlerne til møde 30. august, skriver B.T.

Brillefirma solgt for milliardbeløb – ædelsten og Ferrarien røg med.

Den hidtil hemmelige pris på den danske familieejede brillevirksomhed Lindberg, der sidste år blev solgt til den franske luksuskoncern Kering, er nu kommet frem – og der gik mere med i handelen.

Det viser et nyt regnskab, som Finans.dk har set.

2,5 milliarder kroner betalte Kering for at overtage brillesuccesen Lindberg, viser regnskabet fra Pam Holding, som er det tidligere ejerselskab bag familien Lindbergs livsværk.

Kering ejer blandt andet mærkerne Gucci og Saint Laurent og købte samtidig antikviteter, kunst, ædelsten, en Ferrari og andre samleobjekter, fortæller Henrik Lindberg, hvis far grundlagde brillevirksomheden, til Finans.dk, og som netop er trådt fra som direktør.

Familien driver fortsat en optikerbutik i midten af Aarhus og vil desuden fortsætte med at investere i ejendomme.

Aktive investeringsfonde halter efter

De aktivt forvaltede investeringsfonde halter i første halvår efter det aktieindeks, de prøver at slå.

Det skriver Finans.

Første halvdel af 2022 har ellers budt på gunstige forhold for de aktive forvaltere, fordi deres adgang til at udvælge gode aktier burde give dem et merafkast i forhold til de passive fonde og indeks – men det har ikke været tilfældet.
Ifølge investeringsselskabet Miranova er medianafkastet for de aktivt forvaltede globale aktiefonde i 1. halvår omkring én procent efter de store globale aktieindeks.

»Sandsynligheden for, at en aktiv investeringsfond på lang sigt slår sit benchmark, er meget, meget lille. Det kan godt være, at banken fortæller dig, at man forsøger at slå benchmark, men al erfaring viser, at det kun sker af og til. Det skyldes bl.a., at de først skal dække de højere omkostninger,« siger Rune Wagenitz Sørensen til Finans.

Rentestigning rumler i New Zealand

Endnu en rentestigning er på vej i New Zealand.

Landets nationalbank ventes på onsdag at hæve renten med 50 basispoint til 3 procent. Det er den fjerde rentestigning i træk siden oktober, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Den forventede stigning kommer, mens der er tidlige tegn på, at den økonomiske aktivitet i landet er begyndt at tage af.

Økonomien kører for fuld kraft, og centralbanken har arbejdet på at få låneomkostningerne til at stige for at holde inflationen nede. De mange stigninger er begyndt at vise sig på både ejendoms- og arbejdsmarkedet.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder mandag øje med disse tre ting:

  1. De seneste uger har givet aktierne et betydeligt comeback. Økonomisk er der ikke ændret så meget. Forude venter fortsat en uafklaret situation i Ukraine, svagere nøgletal og måske et »varmt efterår« og en kold vinter. Det er især risikofornemmelsen, som har begivet sig nedad, mens aktierne er steget. Kan det fortsætte?
  2. I denne uge »slutter« den danske regnskabssæson – mere eller mindre. Regnskabssæsonen har hidtil været lidt blandet med gode præstationer fra bl.a. A.P. Møller Mærsk, DSV, Novo Nordisk og ISS og skuffelser fra bl.a. Ambu, Netcompany og Simcorp. I denne uge bliver nogle af de regnskaber, som investorerne vil holde mest øje med, bl.a. leveret af Coloplast, Demant og GN Store Nord.
    1. SAS sikrede sig i weekenden tilstrækkelig mellemfinansiering til at holde sig i luften, indtil den lidt mere langsigtede finansiering kommer på plads i løbet af de kommende kvartaler. Det er som bekendt dyrt at være fattig, og pengene er ikke gratis. SAS-aktien har for vane at reagere mere på nyhedsstrømmen end på de økonomiske realiteter, som stadig tilsiger, at fremtiden fra et ejerperspektiv ser svær ud. Stiger SAS-aktien til vejrs efter mellemfinansieringen?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +1,27 procent
  • S&P 500: +1,73 procent
  • Nasdaq: 2,09 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.35:

  • Japan Nikkei: +1,18 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,28 procent
  • Kina CSI: -0,06 procent

Tak, fordi du læste med!