Business-overblik: Bestyrelseskonge vil have hårdere kurs mod sexisme

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Er sundhedsindustrien klar til fremtiden? Adm. direktør Henriette Dræbye Rosenquist, Pfizer, og og adm. direktør Lars Rasmussen, Coloplast deltager i Sundhedsindustriens Dag hos DI på Rådhuspladsen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen! Så blev det mandag igen, og vi tager dig med på en overflyvning over morgenens vigtigste erhvervsnyheder. Vi kommer ikke uden om øjeblikkets helt store debatemne, sexisme, hvor en af landets mest indflydelsesrige bestyrelsesformænd nu kræver en hårdere kurs, samtidig med, at det nu kommer frem, at en mandlig partner i et af landets store advokatfirmaer er blevet fyret efter at have krænket kvinder i årevis.

Der sker dog også andet i erhvervslivet i øjeblikket. Vi skal høre om Dansk Industri, der præsenterer sin store plan for Danmarks fremtid forud for tirsdagens DI Topmøde, og om hvorfor Sø- og Handelsretten har afvist en topadvokat som kurator i stor coronakonkurssag. Men vi begynder hos topchefen i en af landets succesrigeste virksomheder:

Novo Nordisks topchef hænger sin succes på at finde afløser for guldæg

Novo Nordisks succes på medicinal- og aktiemarkederne er i disse år tæt knyttet op på et bestemt middel, Semaglutid. Men selv om Novo Nordisk har planer om, at midlet skal være et af de bedst sælgende lægemidler i verden over de næste ti år, er det ikke det, Novo Nordisks adm. direktør, Lars Fruergaard Sørensen, hænger sin egen succes som topchef op på, skriver Børsen.

»Jeg er taknemmelig for, at under Lars Rebien blev semaglutid udviklet, og det er det, vi rider på nu. Min succes vil [...] være defineret af, hvad der kommer efter semaglutid,« siger Lars Fruergaard Jørgensen, der overtog posten fra Lars Rebien Sørensen 1. januar 2017, til Børsen.

Semaglutid er godkendt som indsprøjtning og pille til brug blandt diabetespatienter og ventes på markedet som fedmemiddel inden længe. Midlet har også i forsøg vist, at det har god virkning i fedtleversygdommen NASH, nyresygdomme og måske også Alzheimers sygdom.

Vil have hårdere kurs mod sexisme

De danske virksomheder skal gå mere hårdhændet til værks, når det gælder sager om sexisme. Det nytter ikke noget at være konfliktsky. Sådan lyder det fra en af de tungeste bestyrelsesfolk herhjemme i form af Lars Rasmussen. Han er bestyrelsesformand for både Ambu. Lundbeck og Coloplast. Det skriver Finans.

Budskabet fra Lars Rasmussen er, at sager om sexchikane ikke skal ordnes i fred og fordragelighed. De skal tværtimod bringes frem og sanktionernes. Derved kan der statueres et eksempel for hele organisationen.

»Hvis man ikke synes, at sexisme og krænkelser på en arbejdsplads er noget, man skal tage alvorligt øverst i en virksomhed, er der jo ikke grund til, at man gør det længere nede. Som formand er man nødt til at have en ret sort-hvid holdning til dette,« siger Lars Rasmussen til Finans.

Partner i advokatfirma krænkede kvinder i årevis

En mandlig partner i et af Danmarks største advokatfirmaer, Bruun & Hjejle, er blevet fyret efter flere sager om sexchikane mod især yngre, kvindelige ansatte.

Det bekræfter Bruun & Hjejles ledende partner, Karsten Kristoffersen, over for Berlingske.

»I 2017 havde vi en konkret hændelse ved et socialt arrangement med en partner, som vi greb ind overfor. Da den samme partner i 2020 opførte sig krænkende til et socialt arrangement, greb vi straks ind, og vi afbrød samarbejdet med partneren,« siger han og ønsker, at det var sket tidligere.

Partneren forgreb sig angiveligt på op mod syv kvinder i baren og på dansegulvet, og flere af dem meldte bagefter krænkelserne til personaleafdelingen.

Også en anden medarbejder er blevet afskediget efter en anden sag fra nytårsfesten.

To­pad­vo­kat fan­get i dob­bel­trol­le og fyret som kurator i stor cor­ona­kon­kurs

Et af landets største advokatfirmaer er blevet ramt af en sag om inhabilitet i kølvandet på konkursen i flyselskabet Jet Time, skriver Børsen.

Advokat Peter Schäffer fra DLA Piper var i fire år formand for det konkursramte selskab. Sø- og Handelsretten har derfor forkastet hans partnerkollega i advokatfirmaet, Henrik Sjørslev, som kurator i konkursboet.

Jet Time gik konkurs med 400 ansatte i juli, men inden da havde selskabet med Peter Schäffer i spidsen overført fem fly og driftstilladelsen til at drive flyselskab til et nyt selskab med navnet Jettime.

Sjørslev mente ifølge Børsen ikke, at hans tætte relation til det konkursramte Jet Times bestyrelsesformand, forhindrede ham i at være kurator for boet efter selskabet. Hans rolle skulle dermed være at undersøge, om at alt var gået rigtigt til i forbindelse med overførslen af fly og driftstilladelse. Men én af de større kreditorer, Flyvebranchens Personale Union, var uenig og protesterede, hvilket nu har ført til at Sjørslev er afvist som kurator.

Fremtidsplan fra DI skal redde klima og øge velstand

Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), vil i en plan med 188 forslag bidrage til, at det lykkes for Danmark at nedbringe sin CO2-udledning med 70 procent i 2030 og samtidig skabe velstand for 100 milliarder kroner og 110.000 private jobs.

Det skriver Berlingske.

»Danmark tilbage til fremtiden« prioriterer 18 milliarder kroner til et bedre klima gennem forslag fra renovering af offentlige bygninger til lempelse af elafgiften på husholdninger og annullering af den midlertidige energiafgift. Der skal bruges 33 milliarder kroner på offentlig velværd og 25 milliarder på at fastholde danske virksomheders konkurrencevne.

»Vi har en ambition om, at i en tumultarisk verden, der bliver mere og mere ulige, skal vi være en ø, hvor alle indkomstgrupper får bedre muligheder og har tillid til hinanden. Et harmonisk samfund er også et mere omstillingsparat samfund, som der i den grad er behov for netop nu,« siger DIs topchef, Lars Sandahl Sørensen, til Berlingske.

Tre forhold investorerne bør holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, holder øje med disse punkter i dag:

  • Weekendens store begivenhed var Trumps nominering af Amy Coney Barnett til ny højesteretsdommer. Vi forventer, at republikanerne vil prøve at få nomineringen stemt gennem hurtigst muligt, hvorefter de vil have en 6-3 fordel over demokraterne i USAs højeste retslige instans. Højesteretten skal muligvis på banen allerede i november for at afgøre et meget tæt præsidentvalg, som det var tilfældet i 2000, så udnævnelsen er ikke uden betydning for investeringsmarkederne. Diskussionen om, hvem der skal overtage den ledige plads, har også skabt hårknude i forhandlingerne mellem de to partier om USAs næste hjælpepakke. Det bliver derfor interessant at se, hvordan markedet reagerer på nyheden.
  • Det er mere end fire år siden at Storbritannien, efter 47 års ægteskab med EU, anmodede om en skilsmisse. Brexit har siden da fyldt en del i overskrifterne og i investorernes tanker, uden at man i mellemtiden er kommet væsentligt tættere på en endelig aftale om det fremtidige forhold. Forhandlingerne mellem de to parter genoptages officielt mandag. Det store stridsspørgsmål bliver det seneste lovforslag om Storbritanniens indre marked, der overskriver flere af de regler, som Storbritannien og EU blev enige om i skilsmisseaftalen. Et egentligt gennembrud inden forhandlingerne afsluttes fredag virker usandsynligt, og Storbritanniens seneste kursændring øger da også risikoen for, at det forenede kongerige forlader EU uden en aftale.
  • Denne uge byder også på nyheder på regnskabsfronten. Særlig interessant bliver det at følge effekten af coronakrisen på sektor-niveau. Mandag fremlægger Aldi UK regnskab. Normalt klarer supermarkeder det godt når krisen kradser, men Aldis manglende online platform har muligvis holdt indtjeningen tilbage. Senere på ugen får vi også regnskab fra amerikanske Carnival Corp. der arrangerer krydstogter, og mad og drikke giganten PepsiCo. Særligt virksomheder relateret til turisme har lidt under coronakrisen.

Markederne i dag:

USA - Lukkekurser fredag:

Dow Jones: +1,34 pct.
S&P 500: +1,60 pct.
Nasdaq: +2,26 pct.

Asien - Indeks mandag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +0,64 pct.
Hongkong Hang Seng: +0,74 pct.
Kina CSI: +0,08 pct.