Brian Mikkelsen tordner mod ny nedlukning: »Jeg er meget skuffet og uforstående«

Regeringen forlænger de nuværende restriktioner med tre uger. Men det har Brian Mikkelsen, Dansk Erhvervs administrerende direktør, svært ved at se fornuften i. Han mener nemlig ikke, at regeringen har dokumentation for beslutningen.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, forstår ikke regeringens beslutning om at forlænge de nuværende restriktioner. Han mener ikke, regeringen har »skyggen af dokumentation« for, at det hjælper på smittetallene fortsat at holde butikkerne lukket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden marts har Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, bakket op om regeringens beslutninger om nedlukninger og restriktioner.

Men nu mener han, at regeringen er gået trådt et skridt for langt ved at forlænge de nuværende restriktioner til og med udgangen af februar.

»Regeringen har ikke skyggen af dokumentation for, at man smitter mere i butikker. Jeg er meget skuffet og uforstående over for beslutningen,« siger han.

Brian Mikkelsen havde forventet, at de mindste børn kunne komme tilbage i skole 7. februar, og at butikker og liberale erhverv kunne få lov til at åbne gradvist. Men de ser nu ud til at skulle vente endnu en måned.

»Mange virksomheder styrtbløder og kæmper brutalt for overlevelse. Den her beslutning kommer utvivlsomt til at koste danske arbejdspladser og virksomheder,« siger han.

Manglende dialog

Brian Mikkelsen undrer sig samtidig over, at regeringen ikke har været i dialog med erhvervslivet omkring beslutningen. Det har nemlig været fremgangsmåden indtil nu.

»Vi har været i dialog med regeringen om alle de andre nedlukninger, og vi har vist en stor forståelse for de beslutninger, der er truffet hidtil. Derfor er det også meget underligt, at vi ikke er blevet konsulteret i den her beslutning,« siger han.

Den britiske mutation spreder sig i Danmark, og Brian Mikkelsen mener ligesom regeringen, at truslen skal tages seriøst. Han mener imidlertid også, at regeringen overreagerer med den beslutning, der vil blive præsenteret på et pressemøde i Statsministeriet torsdag klokken 18.

»Det er også vigtigt, at vi samtidig har et samfund, der fungerer. Så længe der er lukket, kommer der ingen penge ind i virksomhederne, hvoraf mange derfor må lukke, så folk mister deres arbejde.«

»Folk ringer grædende ind«

Derfor opfordrer Brian Mikkelsen også til, at man forbedrer de nuværende hjælpepakker, som han ikke mener er gode nok til at holde hånden under virksomhederne i endnu en måned.

»Jeg forventer, at de nuværende hjælpepakker forlænges og justeres. Mange virksomheder er ramt indirekte, selvom de ikke er tvangslukkede. De får ikke den samme hjælp, og det er dybt urimeligt,« siger han.

Også de små- og mellemstore virksomheder bliver hårdt ramt af den forlængede nedlukning. Det fortæller SMVdanmarks politiske chef, Mia Amalie Holstein:

»Vores medlemmer ringer grædende ind, fordi de er desperate og hårdt pressede økonomisk. Det her vil skubbe mange ud over kanten.«

Hun forventer også, at man forbedrer de nuværende hjælpepakker. Alternativet er konkurser på stribe.

»Vi har brug for meget bedre hjælpepakker. I starten af krisen kunne man nøjes med færre penge, da virksomhederne selv havde likviditet. Situationen er bare en helt anden nu, og det kan få alvorlige følger for mange ellers sunde og veldrevne virksomheder, hvis de ikke får mere hjælp,« siger Mia Amalie Holstein.