Bitcoin stryger til vejrs igen – kan en aprilsnar stå bag?

Den kontroversielle kryptovaluta Bitcoin har igen fået medvind og er steget 23 pct. tirsdag. Analytikerne kan ikke finde ud af hvorfor – én peger på en misforstået aprilsnar, der satte gang i en kaskade af computerhandler.

Efter nogle måneders slumren er Bitcoin tilbage i investorernes søgelys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Reuters/Dado Ruvic/Ritzau Scanpix

Der har længe været stille om kryptovalutaen Bitcoin, efter den i 2018 tumlede nedad og på bare ét år tabte mere end 80 pct. i værdi.

Men nu er den omdiskuterede valuta tilbage på investorernes radar, efter den på et tidspunkt tirsdag morgen var oppe med 23 pct. i en kurs på over 5.000 dollar. Det er første gang siden november sidste år, at Bitcoin igen har nået den milepæl. Sidst på morgenen havde den tæmmet sin himmelflugt en smule og var »kun« oppe med 14 pct. i omkring 4.677 dollar, ifølge en samling af priser fra Bloomberg.

Hvad der er lige så bemærkelsesværdigt som den store stigning, er, at ingen analytikere er i stand til at pege præcis på, hvad der tirsdag har sat gang i Bitcoins nye spurt. Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos Forex.com, forklarer, at der langsomt har været mere efterspørgsel på valutaen de seneste uger, og at kursen så i dag hoppede over det teknisk vigtige niveau på 4.200 dollar. Det aktiverede med det samme en række computerhandler, der hjalp til give den positive stemning et ekstra løft.

Læs: Professor: »Jeg tror, vi alle sammen kender spændingen ved at købe en lottokupon. På samme måde kan man også prøve at købe en kryptovaluta«

»Det bliver interessant at se om, investorerne kan holde hovedet koldt og forsvare dette niveau, der tidligere har givet meget modstand. Det næste potentielle problem kommer omkring 5.200 dollar,« skriver han i en e-mail.

En aprilsnar?

Jasper Lawler, researchchef hos London Capital Group, tilbyder en anden, mere festlig forklaring. Han siger, at hvor bizart det end måtte lyde, så kan det se ud som om, at Bitcoins optur er resultatet af en misforstået aprilsnar.

Online finansmagasinet Finance Magnates skrev, at det amerikanske børstilsyn, også kendt som SEC, havde godkendt Bitcoin ETFer, hvilket i sig selv ville markere en blåstempling af den ellers kontroversielle valuta og være en positiv udvikling. Det kan have aktiveret computerhandler, fordi robotterne ikke kan skelne mellem jokes og virkelighed, forklarer Lawler.

»Hvis hele markedet falder igen inden for de næste 24 timer, går jeg ud fra, at der er mange mennesker, der vil slå deres automatiske krypto-algoritmer fra 1. april 2020,« siger Jasper Lawler.

Bitcoin har over de seneste år været udsat for enorme udsving og sikret investorerne kæmpe gevinster og gigantiske tab.

I 2017 steg kryptovalutaen næsten 1.900 pct., fra knap 1.000 dollar ved årets begyndelse til næsten 20.000 dollar i december. Der var på det tidspunkt meget snak om, hvorvidt det var en spekulativ boble, hvilket delte vandene i finansverdenen. Nogle finansfolk forudsagde, at Bitcoin kunne stige til 40.000 dollar, mens andre advarede om, at den var aktiv uden nogen reel værdi.

ECBs Benoît Cœuré kaldte for eksempel kryptovalutaen for »finanskrisens onde yngel«.

Prisen toppede kort før jul i 2017, før den dykkede til lige over 3.100 dollar i december 2018. Nu er spørgsmålet, om tirsdagens generobring af 5.000-dollar-milepælen kan være starten på en ny trend.

Læs: Værdien af bitcoin er faldet med 70 procent: Men dansker tjener trecifret millionbeløb på den digitale valuta

»Argumentet for, at prisen kan fortsætte opad, er, at vi teknisk er i et opsving nu, og det burde kunne få nogle medløbere ombord. Argumentet for, at prisen kommer til at falde igen, er, at stigningen ikke var ægte, og folk vil bruge muligheden for at sælge deres Bitcoin-mønter tæt på 5.000 dollar,« siger Lawler.